Mikrohitel, meghosszabbítva február 28-ig

2013.01.09. 14:00 |  sdragon

Az utóbbi időben a vidéki ingatlanok eddig elfelejtett szegmense után különös magas érdeklődés mutatkozik. Egyre több érdeklődő szeretne 15-25 millió forint közötti társasházi lakást vásárolni.

Mi ennek a felfokozott érdeklődés oka?

A válasz egyszerű, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Mikrovállalkozások fejlesztése” elnevezésű pályázat.1

Miről is szól ez a lehetőség, ami már közel két éve segíti a mikrovállakozókat, hogy vállalkozásukat fejleszthessék?

Ezt a lehetőséget azon vállalkozások vehetik igénybe, ahol maximum tíz főt foglalkoztatnak és az éves árbevételük nem éri el a kettő millió Eurót. Több célra felhasználható a pályázaton nyert összeg, de minket ingatlanosokat első sorban az ingatlan vásárlási lehetőség érdekel, azaz, hogy e cégek székhelyet, telephelyet vásárolhatnak az Európa Unió támogatásával.

MI is ez a lehetőség?
Szakmai berkekben 10+10+20-as konstrukcióként említik. A pályázathoz 10% önerő kell, kapható maximum 10 millió vissza nem térítendő támogatás és maximum 20 millió forintnyi kedvező fix kamatozású forint alapú hitel, amely nagysága minimum akkora, mint a pályázati támogatás. Íme, egy példa: Cégünk meg kíván vásárolni a pályázat keretében egy 20 millió forintos lakást Kecskemét Belvárosában a pályázat segítségével. A z önerőnk 2 millió forint, ehhez kapunk 9 millió forint vissza nem térítendő támogatást és felveszünk 9 millió forint kedvező kamatozású forint hitelt.

mikrohitel.jpgGondolom sokukban felvetődnek kérdések, az alapvetőeket összegyűjtöttük:
Milyen cégek vehetik igénybe?
Minden cég, akinek nincs köztartozása és legalább nullás eredménnyel rendelkezik.
Milyen idős cégek indulhatnak a pályázaton?
A pályázat egyik előnye, hogy nem kell lezárt pénzügyi évvel rendelkezni a pályázó cégnek, így most induló vállalkozások is igénybe vehetik.
Megvásárolhatom-e a saját lakásomat cégem részére, ezzel a támogatással?
Nem, saját vagy egyenes ági rokon ingatlanát ezzel a lehetőséggel nem vásárolhatjuk meg.
Kiadhatom-e a megvásárolt ingatlant?
Csak akkor, ha a cég fő tevékenységi köre ingatlan hasznosítás, bérbeadás.

Mit tegyen az a cég, aki élni akar még a 2013. február 28-ig meghosszabbított lehetőséggel?
Első lépés, keressen egy pályázatírót, aki teljes körű tájékoztatást ad lehetőségeiről!
Utána rövid határidőn belül válassza ki a megvásárlandó lakást!

Ha mindez megvan, indulhat a papír munka. Előszerződést és nem Adásvételi szerződést kell kötni a tulajdonossal, ahol a 10% önerőt, példánk esetében a 2 millió forintot ki kell fizetni a tulajdonosnak! (Ez fontos pont, mert adásvételi szerződés esetén nem igényelhető a pályázat, mert már a tulajdonunkban van az ingatlan.) Az Előszerződés alapján elindul a hitel kérelem a finanszírozó pénzintézet felé, akik napokon belül küldik az értékbecslő szakembert. Az értékbecslés alapján készíti el a pályázatíró a pályázati anyagot, amit elküld a pénzintézetnek és MAG Zrt.-nek, aki a pályázat egyik lebonyolítója. Sikeres esetén mindkét cégtől megérkezik a pozitív bírálat valamint a MAG Zrt-től a szándék nyilatkozat, hogy a vissza nem térítendő támogatást, a pályázat sikeres teljesítése után kiutalja.

Most kell megkötni az Adásvételi szerződést, a pénzintézet formai elemei szerint. A szerződés megkötése után elkészül a hitelszerződés. Mivel a pályázat utófinanszírozásos, így a hitelt csak akkor kapjuk meg, ha cégünk számlájáról átutaljuk a pályázaton nyert összeget példánk esetében a 9 millió forintot, az eladónak. Ha ez megtörtént a pénzintézet pár napon belül utalja a hitel összeget az eladó számlájára.
A lakás cégünk tulajdonába került, teljesítettük a pályázatot!
A megfelelő dokumentumokat csatolva értesítjük a MAG Zrt-t a teljesített pályázatról, ami 45 napon belül cégünk számlájára utalja, a pályázaton elnyert összeget, jelen esetben a 9 millió forintot.

Sikerült a pályázat. Élvezzük új irodánk hangulatát és már csak annyi dolgunk maradt, hogy néha letöröljük a táblát az ajtónkon: „Vállalkozásunk fejlesztése az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg!”

Sövegjártó Zoltán
RE/MAX Spektrum
z.sovegjarto@remax.hu

2013.01.09. 14:00
Címkék: hitel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.