2013. évi illetékek - ennyit fizetsz, ha lakást veszel

2013.01.11. 09:00 |  Sunflower Ingatlan

Új év, új adózási és illetékszabályok érkezését szokta jelenti, ami az elmúlt időszakban nem feltétlenül jelentett könnyebbséget. Ezt most sem feltétlenül tudják az ingatlant vásárlók megúszni, de azért az ingatlanpiac élénkítése érdekében hozott intézkedések jegyében az első lakásvásárló fiatalok jelentős része idén előnyösebben jöhet ki a vásárlásból. További pozitív, jelentős változás, hogy a drágább lakást olcsóbbra váltók nem kell, hogy illetéket fizessenek, ellenben a 4M Ft-ig igénybe vehető 2%-os kedvezményt eltörölték. Részletek alább.

Visszterhes vagyonátruházási illeték

A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%.

Használt lakóingatlan esetén:

 • 4%

Újépítésű ingatlan esetében:

 • 15M Ft-ig => 0%
 • 15M Ft és 30 M Ft közé eső részre => 4%
 • 30M Ft felett=> ugyan úgy működik, mint használt lakás esetében

Kedvezmények:

 • Lakástulajdonok egymás közötti cseréje, valamint lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja az elcserélt lakástulajdonok, illetve a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete.
 • 35 év alatti személy, amennyiben:
  • 1. lakástulajdonát vásárolja
  • 50%-os kedvezmény
  • Max ingatlanérték 15M FT

Ezen kedvezmény szempontjából első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el

Illetékmentesség:

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:

 • a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át.
 • a lakástulajdon magánszemély általi cseréje és vásárlása, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy az azt követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb. (megszűnt tehát az ún. negatív illetékalap után fizetendő visszerhes vagyonátruházási illeték) 
 • Egyenes ági rokonok (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) közötti vagyonátruházás esetén az egyenes ági rokon (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) vagyonszerzése.

Öröklési és ajándékozási illeték

A 2013. Január 1-én életbe lépett változások jelentősen egyszerűsítették az öröklési, illetve az ajándékozási illeték szabályozását.

Az eddig alkalmazott, illetéknemenként 18-18 illetékkulcs helyett két illetékkulcs került bevezetésre.

Az általános illetékmérték 18%, míg a lakásszerzéshez kapcsolódó kedvezményes illetékmérték 9%.

Az öröklési és ajándékozási illeték kiszabásakor a szerzett vagyon, illetve a rokonsági kapcsolat nem bír relevanciával.

Kivétel:

Egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések illetékmentesek.

Patlók László
Irodai értékesítési Vezető
Duna House Nádorliget utcai iroda

2013.01.11. 09:00
Címkék: ingatlan illeték

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.