Lakás eladó, de mennyi idő alatt kel el?

2013.01.16. 14:00 |  sdragon

A válság ideje alatt egy dolog biztosan realizálódott. Az ingatlanok értékesítési ideje megnövekedett. Van amelyik kategóriában duplájára emelkedett, de van olyan lakás, amit több éve nem tudnak eladni. Mi lehet ennek az oka? A kérdésre a legjobb válasz, nincs eladhatatlan lakás csak rossz irányár.

Egy eladónak mi a legfontosabb célja? Rövid határidőn belül jó áron eladni a lakását, házát. Lehetséges ez? Természetesen. A kérdés, mi alapján és milyen mértékűre szabjuk meg a hirdetési árat és az jó ár-e? Minél jobban megközelíti az irányár a valós piaci értéket, annál nagyobb lesz az érdeklődés egy adott ingatlanra, annál jobban nő a valószínűsége annak, hogy ténylegesen vevőre talál. Ez természetesen lecsökkenti az értékesítési időt is.

Mi alapján szokták meghatározni egy eladó lakás árát a tulajdonosok?
Figyelembe veszik a költségeket, amit az ingatlanra költött, de ez sajnos semmilyen kapcsolatban nincs az ingatlan aktuális értékével. Meghatároznak egy árat, ami főként az érintettség és érzelmek hatására elég távol van az aktuális piaci értéktől. Ezzel szemben áll a lakás értéke, amit a vevő hajlandó fizetni érte és van a legfontosabb elem, a piaci érték, amennyiért végül az ingatlan gazdát cserél.
Nem is olyan egyszerű jól meghatározni az árat, de egy magas ár nagyon megnyújthatja az értékesítési időt.

Mi az ideális értékesítési idő?
A jelenlegi piaci helyzetben egy átlagos lakás fél év alatt elkel. Ha jól határoztuk meg az árat, akkor a hirdetés feladásától számított 1-3 hét alatt érkeznek már az első érdeklődő vevő jelöltek. Ha nem, érdemes körül nézni, mert valószínűleg nem a mi lakásunk a legjobb vétel.

Mennyivel csökkentsük az árat?
Ne sokkal és ne kevéssel. Pár százalékos árcsökkentést észre sem vesznek egy drasztikus csökkentésnél pedig gyanússá válhat a lakásunk, miért is akarjuk eladni. Ha az érdeklődés hiánya ellenére sem változtatunk, akkor hosszú hónapokkal hosszabbíthatjuk meg az értékesítési időszakot, úgy, hogy a végső eladási ár jóval alacsonyabb lesz, mint az elején képzeltük.

Aki persze nem akarja csökkenteni az irányárat annak ellenére sem, hogy már hónapok óta nincs érdeklődő a lakásra, az indokolhatja azzal az ár kitartását, hogy egy-két éven belül úgyis emelkedni fognak az árak. Azonban az ingatlanközvetítők szerint jelentős növekedésre nem érdemes számítani. Ilyen esetben a legjobb megoldás, nem hirdetni a lakást és kivárni azt az időszakot, amikor már mi általunk meghatározott áron tudjuk értékesíteni ingatlanunkat, de ehhez rengeteg türelem és igazán nagy szerencse kell.

timetosell.jpg

Sövegjártó Zoltán
RE/MAX Spektrum
z.sovegjarto@remax.hu

2013.01.16. 14:00
Címkék: ár eladási idő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.