Éljünk energiatudatosan lakásunkban

2013.01.29. 12:00 |  sdragon

Ma már a legfontosabb paramétere egy lakásnak, hogy mennyi energiát fogyaszt? Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük rezsinket?

A lakást vásárlók egyik elsődleges keresési feltétele lett a lakás energetikai besorolása. Várható reakció. Nem akarunk sok rezsit fizetni. Érdekes statisztika, de közel 50%-át a jövedelmünknek erre költjük.

„Mit tegyen a sejt, aki mit sem sejt?” Azaz mit tehetünk, hogyan orvosoljuk a problémát?

Talán a legfontosabb és leghatékonyabb művelet a társasház leszigetelése. Ezt sajnos csak a lakóközösség összefogásával és aktuális pályázat igénybevételével lehetséges.

A következő fontos lépés a nyílászárók cseréje. Ezt érdemes a külső szigetelés elvégzésekor megtenni. Ha nincs tervben a ház szigetelése, akkor önállóan is elvégezhetjük. Nem olcsó, de megtérülő beruházás.

Nem szigetelt lakóházakban többen próbálkoznak belső szigeteléssel. Ez a megoldás, nem a legjobb rezsink csökkentésére. Nagyon pontos mérnöki mérések után lehet csak elvégezni, nehogy hő hidat képezzünk a lakásba, aminek következménye a párásodó, penészedő lakás. A másik probléma, hogy a hőtartó réteget szigeteljük le. Nézzünk egy példát. Van egy téglalakásunk. Ebben az esetben, ha felfűtjük a lakást, a téglafal átmelegszik és folyamatosan sugározza a meleget. Ha erre a falra ráragasztunk egy 5 cm-es hungarocell réteget, akkor hiába fűtjük a szobát a hungarocell adottságai miatt nem fog meleget sugározni a lakásba.

Fontos, hogy mivel fűtünk. Sajnos egy társasházi lakás fűtésmódját nem tudjuk változtatni, de egy-két korszerű berendezéssel csökkenteni tudjuk rezsinket.
Érdemes utána nézni, tudjuk-e korszerűsíteni fűtő eszközeinket. Egy nagyobb hatásfokú gázkonvektor vagy gázcirkó kazán 10-15%-os gázszámla csökkenést eredményez.
Egyre több lakó áll át az elektromos árammal működő fűtőtestekre. Ezek közül legnépszerűbb a hűtő-fűtő klíma. Megdöbbentő, de egy jó hatásfokú klímával kevesebb lesz a fűtésszámlánk, főként olyan körzetekben, ahol az áramszolgáltató biztosít ezen készülék működéséhez szükséges kedvezményes díjcsomagot.

Újdonságnak számíthat a különböző felületfűtő eszközök. Vékony felületfűtő fólia segítségével nagyobb átalakítás nélkül lehet padló vagy falfűtésünk. Skandináv államokból honosított technológiával falra helyezett márványlap segítségével tudunk meleget biztosítani otthonunkban. A technológia lényege, hogy felületet fűtve kevesebb energiával tudunk kellemes meleg érzetet biztosítani.

186413.jpg

Jelenleg ezek a lehetőségeink, ha energiatudatosan szeretnénk élni társasházi lakásunkban.
Milyen lehetőségeink lehetnének még?
Ha rugalmasabbak lennének a törvényhozók, akkor gázkonvektorunkat, gázkazánunkat cserélhetnénk pellett kazánra, ami 30%-os megtakarítást eredményez.
Lakóközösség összefogással hasznosíthatnánk a napenergiát. A kihasználatlan tetőkre telepített napkollektorok használati meleg vizet állíthatnának elő, így február és október között elfelejthetnénk a gázszámlát. Egy ilyen beruházásra példa Budapesten a Szőlő utcában fekvő óbudai Falu ház.

Figyeljünk oda mivel és hogyan fűtünk és nemcsak az egy fokkal való csökkentéssel tudunk spórolni. 

2013.01.29. 12:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.