A világ TOP 10 ingatlanügylete - 2012

2013.02.04. 10:00 |  swGuru

A kínai horoszkóp szerint a Sárkány éve energiával és bátorsággal telített, és persze nem volt más a 2012-es Sárkány éve sem. A nagyberuházások fittyet hánytak az ingatlanpiac világszintű recessziós hangulatának.
Íme, a Top 10 eladási lista.

1. A moszkvai "Metropolis" bevásárló komplexum

A megtisztelő első helyet egy moszkvai eladás érdemelte ki, a "Metropolis" bevásárló központ, amelyet a Morgan Stanly bank vásárolt meg, csaknem 2 milliárd dollárért (közel 435 milliárd magyar forint). Oroszországban ez abszolút rekord a kereskedelmi ingatlanok piacán. Elemző szakértők szerint a jövőben Oroszország foglalja majd el az első helyet a legdrágább ingatlanok listáján.

metropolis.jpg

2. Az Amazon.com új székhelye

A második helyet az Amazon (az egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cég) új központjának megvásárlásával vívta ki, Seattle-ben (Washington állam, USA). A tranzakció finanszírozására a cég tízéves kötvényeket bocsátott ki, a tizenegy épületből álló komplexumért 1,160 milliárd dollárt (252 milliárd forint) fizetett.

amazon.jpg

3. Gurnee Mills bevásárló központ, Illinois

A dobogó harmadik helyére az illinoisi Gurnee Mills új bevásárló központja került, 1,100 milliárd dolláros vételárral (239 milliárd forint). A bevásárlóközpont az USA-beli Milwaukee-t és Chicagót összekötő autópályán épült, napi több tízezres látogatóval. A Gurnee Mills ma az egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózat az USA-ban.

gurnee-mills-02.jpg

4. A lengyel „Arany Terasz”

Európa sem marad le a sorból, bár kontinensünk kereskedelmi ingatlanügyletei a tavalyi évben csökkentek. A legnagyobb üzlet a lengyel "Zlote Tarasy" kereskedelmi központja volt Varsóban, amit a második legnagyobb francia biztosítótársaság, az AXA vásárolt meg. Jelen pillanatban Lengyelország az egyik legnagyobb játékos a kereskedelmi ingatlanok piacán Európában, a múlt évben több mint két milliárd dollárt fektettek lengyel ingatlanokba.

Zlote_tarasy_-_otwarcie.jpg

5. Hotel Plaza, New York

Az ötödik hely az indiai Sahara vállalaté. A híres Plaza Hotelt vásárolták meg New Yorkban, amiért az indiaiak több mint 500 millió dollárt fizettek.

landmark-plaza-hotel-new-york-4.jpg

6. Hotel Metropol, Moszkva

A hatodik az Azimut szállodalánc egyik moszkvai hotelja, a Metropol. Moszkva markát 286 millió dollár (62 milliárd forint) ütötte érte, az orosz főváros hatóságának „szabadulás a nem kívánatos vendéglátóipari ingatlanoktól” programjának jegyében.

fasad-gostinicy-metropol-640x434.jpg

7. Nokia központi irodaház

A hetedik legnagyobb adásvétel a Nokia központi irodája volt, a finn Helsinki melletti Espoo kerületben, 224 millió dollárért. A Nokia az eladás után rögtön visszabérelte az épületet.

Nokia-Head-Office.jpg

8. Kastély Manhattanben

A nyolcadik helyet Katar (közel-keleti arab emírség) miniszterelnöke érdemelte ki, aki Manhattanben vásárolt meg egy ötemeletes luxus kastélyt, 47 millió dollárért (több mint tíz milliárd forint). New Yorkban a luxus ingatlanok eladása sosem jelent problémát, a kereslet állandó, az ingatlanok nem veszítenek az értékükből.

Quatar.jpg

9. Moszkva melletti palota

Az orosz luxus ingatlanok az amerikai csillagok szívét is megdobogtatják. A kilencedik helyen egy magántulajdon adásvétele végzett, amelynek részletei, a vevő és az eladó kiléte titkosak, de annyi tudható, hogy a Moszkvától 10 km-re fekvő épület 10 000 nm erdős területen fekszik, területe több mint 2500 nm, az ára pedig 25 millió dollár (közel 5,5 milliárd forint) volt.

10. Michael Jackson kastélya

A sort tízedikként a Los Angeles külvárosában fekvő, Holmby Halls-beli kastély zárja, ahol a pop-király, Michael Jackson lakott élete utolsó fél évében. Az eladási ár 18 millió dollár (közel 4 milliárd forint) volt. A francia kastélyok stílusában épült ingatlanban két nappali, 7 háló, 13 fürdőszoba van 12 kandallóval, uszoda, mozi terem, SPA-részleg, borpince és külön borkóstoló terem van. Jackson bérelte a házat, havi 100 ezer dollárért (majdnem 22 millió forint). A kastélyt egy amerikai nagyvállalat vásárolta meg, továbbértékesítési szándékkal.

OB-JM093_Jackso_G_20100805103236.jpg

Összességében, minden recesszió ellenére a luxus ingatlanokra változatlan kereslet mutatkozik, és ha a vállalatok a válságban arra is kényszerülnek, hogy megváljanak ingatlanjaiktól, magánbefektetőkre mindig számíthatnak.

Forrás: Александр Евгеньевич

Stefanik Ildikó
+36 70 97 87 001

2013.02.04. 10:00
Címkék: top10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.