Éljünk energiatudatosan házunkban

2013.02.06. 10:00 |  sdragon

Előző cikkünkben áttekintettük, hogyan tudunk energiatudatosan élni lakásunkban. Most nézzük, hogyan tehetjük meg ezt családi házunkban!

A családi házban lakók szélesebb tárházból válogathatnak, ha kevesebb pénzt szeretnének költeni otthonuk fűtésére, és könnyebb a dolguk is, mert nem kell egyeztetni lakógyűlésen, nem kell várni a közös képviselőre, csak a szükséges anyagi háttérnek kell meg lenni.

Mit tegyünk, ha energiatudatosan szeretnénk lakni házunkban? A külső hőszigetelés és a nyílászáró csere itt is elsődleges teendő. A szigetelésnél nagyon fontos, hogy a födémet is szigeteljük, és ha van rá lehetőség, akkor a padló alá is tegyünk szigetelést.

Ha ez megtörtént, érdemes a fűtéskorszerűsítésen gondolkozni. Itt is széles kínálatból választhatunk. Egy cirkó kazán modernebbre cserélése is már jó lépés. Kiegészítésként érdemes elgondolkozni cserépkályha építetésén is. Mi szól mellette? Gyönyörű dísze a lakásnak, kellemes hőérzetet ad és és olcsóbban fűt, mint a gáz. Hátránya, hogy a fa is pénzbe kerül, és manuálisan kell begyújtani. Az elmúlt időszakban én is cserépkályhával fűtöttem. Higgyék el, naponta csak egyszer kell begyújtani és kellemes meleg hatja át az egész házat egy teljes napon keresztül. Szerintem megéri.

A gázcirkó rendszerek legegyszerűbb alternatív kiváltója a pellet kazán. Egyszerűen beszerelhető, és kevés gondozást igényel. Általában hetente egyszer-kétszer kell feltölteni fűtőanyaggal, aminek hatásfoka nagyon jó, így akár 30%-kal kevesebb lehet a fűtési kiadásunk, mint gáz esetén.

Ha már fűtéskorszerűsítés, merjünk nagyot álmodni. Érdemes ajánlatot kérni talaj kollektoros rendszerek telepítésére is. Ezek a rendszerek, csak nagyon jól szigetelt házakban hatékonyak. Minimum A+, de a legjobb a passzív minősítés. 

Miről is van szó? A kertben 1,5-2 méter mélyen elhelyeznek egy cső rendszert, amelyben speciális folyadékot keringetnek. Ezen a mélységen a talaj kb. 15 fokos, így ez a hőmérsékletű folyadék fűti fel lakásunk levegőjét. Ez a rendszer télen fűt, nyáron hűt és 30-40%-os megtakarítást eredményez egy hagyományos, gáz alapú fűtési rendszerrel szemben, a nyári légkondicionálásról nem is beszélve. 

A talaj kollektoros rendszer elengedhetetlen része, egy szabályozott, szellőztető rendszer. Miért fontos ez? Mert jelenleg a legdrágább szokásunk a szellőztetés. Gondoljunk csak bele, hogy egy ötperces szellőztetéssel mennyi energia repül ki az ablakon. Ha szellőztetőnk van a lakásban, folyamatosan friss levegőben élünk, a szűrök segítségével az allergiásak is jobban érzik magukat és a pénztárcánk sem vékonyodik feleslegesen.

Leszigeteltük a házat, új nyílászárónk vannak, az új fűtés rendszerrel 10-40%-al kevesebbért fűtünk. Hol spórolhatunk még? Egy család éves meleg víz fogyasztása is kellemes kis összeg. Szeretnénk ingyen meleg vizet? Gondolom egyöntetű igen a válasz. A megoldás a napkollektor. Hazánkban ennek a technológiának még hányatott sorsa van, pedig adottságaink tökéletesek hozzá. A telepítése egyszerű és talán már az ára sem elérhetetlen. Egy négytagú család közel négyszázezer forintból tud telepíteni egy ilyen rendszert a házára. Mi a haszon ebben? Amikor süt a nap, ingyen van a meleg víz. Természetesen a borús időkben nem kell hideg vízben fürödni a családnak. Az ilyen rendszereket mindig kiegészítenek egy napsütéstől független lehetőséggel is.

Összefoglalva, meglévő házunk energiatudatos korszerűsítésekor széles palettába gondolkodhatunk. Minden esetben érdemes körül nézni a kínálatban, esetleg meglátogatni egy szakkiállítást!

186413.jpg

2013.02.06. 10:00
Címkék: ház energia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.