7 tipp lakás vásárlóknak

2013.02.13. 10:00 |  sdragon

Összeült a családi kupaktanács. Megvan az új cél: LAKÁST veszünk! Mire figyeljünk, hogy ne okozzon csalódást életünk egyik meghatározó döntése? Milyen kérdések sikeres megválaszolása esetén nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe?

spitiZeugari.jpg

1. Meg tudom venni új otthonomat?
Egyszerűen hangzik a kérdés, de itt dől el minden. Tapasztalatok szerint sok olyan érdeklődő van, aki nem tudja, mik a lehetőségei? Tájékozódjanak a piacon. Mit érdemes megnézni? Az egyik, hogy az elvárt paramétereknek megfelelő ingatlanokat mennyiért hirdetik illetve a vásárlásra szánt pénzünkért mit kapunk? Ha ezeknek utána nézünk nem fog sok meglepetés érni minket. Másik fontos kérdés, megtakarításból vesszük új otthonunk vagy a régi eladásából finanszírozzuk? Az utóbbi esetében ne kergessünk illúziókat. Amíg aláírt, foglalóval megerősített adás-vételi szerződés nincs a kezünkbe, ne keresgéljünk!

2. Hitel vagy készpénz?
Ha van elegendő készpénz a családi kasszában, akkor érdemes a lakásvásárlásra költeni. Vannak azonban esetek, amikor a hitel felvétel a megoldás. Ebben az esetben először mindenképpen szakemberhez forduljunk, aki lehetőleg független hitel közvetítő, és nézessük meg, hitelképesek vagyunk-e illetve mennyi az az összeg, amennyit kapunk az adott pénzintézettől álmaink megvalósítására. Ami biztos, hogy legalább 30% önrésszel valamint legalább 3 hónapos bejelentett munkaviszonnyal rendelkeznünk kell.

3. Milyen otthont szeretnék?
Talán az egyik legnehezebb kérdés. A sikeres megoldás megtalálásához készítsünk listát. Mik a fontosabb paraméterek, aminek új lakásunknak meg kell felelnie. Ha kész a lista osztályozzuk fontossági sorrendbe. Ha ez is megvan, kezdjük el a keresést az első öt alapján. Tapasztalat szerint, ha az első öt paraméternek megfelel a lakás, akkor megvesszük az adott ingatlant.

4. Ingatlanossal vagy nélküle?
Sok vásárló jelölt teszi fel ezt a kérdést. Sokan azt gondolják, hogy ha magánúton találják meg álmaik lakását, megspórolják a közvetítői díjat, azt biztos elengedi az eladó. Higgyék el, egy ingatlanos szakember, és itt a szakemberen van a hangsúly, sokkal több pénzt spórol meg egy érdeklődőnek, mint a közvetítési díj. Mit nyerhetünk? Elsősorban időt, ami mindannyiunknak pénz. Ha egyszer jól átbeszéltük egy ingatlanközvetítő szakemberrel, mik az elvárásaink, akkor Ő megtalálja azt a 4-5 ingatlant, amely közül kiválasztjuk a nekünk ideálisat. Ha megvan álmaink lakása,segítenek az áralkuban, és amikor megvesszük lakásunkat a teljes adminisztrációt a legkedvezőbb áron és leggyorsabb formában, akár egy helyen bonyolítják le.

5. Mire figyeljünk, amikor megnézzük egy lakást?
Legfontosabb, hogy ne sötétedés után nézzük meg leendő lakásunkat. Érdemes kívülről befelé haladni. Nézzük meg a társasház homlokzatát, külső állapotát. A ház közösségéről sokat elárul a lépcsőház állaga is. A lakásban az általános megtekintés mellett figyeljünk a részletekre. Vannak-e beázási, penész nyomok? Milyen műszaki-, esztétikai állapotban van a lakás? Milyen állapotban van a konyha, fürdőszoba? (egy felújítás során erre a két területre tudjuk a legtöbb pénzt elkölteni!) Kérjük el a rezsi számlákat legalább egy évre visszamenőleg. Fontos paraméter a közös költség. Mennyi és milyen költségeket tartalmazz? Mikor, milyen felújítást tervez a társasház? Milyen a lakóközösség?

6. Mi kell az adás-vételhez?
Ha megtaláltuk álmaink otthonát és a vételárban is megegyeztünk, akkor jöhet a következő lépés, az adás-vételi szerződés megkötése. A mai jogszabályok szerint ezt csak ügyvéd készítheti el. Ha lehet, ingatlanos szakjogászt bízzunk meg. Sokszor tapasztaltuk, hogy a barát, rokon ügyvéd, aki kitűnő gazdasági vagy büntető jogban, nem ismeri az aktuális ingatlanos rendelkezéseket. Fizessük ki a szakjogász munkadíját! Talán egyikünk se küldené szülő feleségét a fogorvos baráthoz, pedig mindkettő orvos.
Az adás-vételi szerződés megkötésekor a vevő jelölt 10% foglaló megfizetésével mutatja komoly vételi szándékát. Ez az összeg beleszámít a vételárban. A teljes vételár megfizetésén túl a vevő fizeti az ügyvéd munkadíját valamint a körzeti földhivatal eljárási költségeit. Az új tulajdonost rövid határidőn belül keresi fel a NAV, hogy az aktuális szabályzás szerint rója le az ingatlan szerzési illetéket. Ha hitelre vásárolja a lakást, akkor még jön a hitel szerződéskötési díja, értékbecslői és közjegyzői díj is.
A tulajdonos állja a tulajdoni lap kiváltását és az energetikai tanúsítvány elkészítésének díját, ami 2012. január 1-től kötelező!

7. Mi történjen a kulcsátadáskor?
A legfontosabb pillanat. Egyeztessük a mérőórákat és készítsük el a tulajdonost átjelentő dokumentumokat. Ellenőrizzük, hogy a lakás még mindig abban az állapotban van, mint ahogy megtekintettük. Kérjük el a lakás dokumentációját. Az energetikai tanúsítványt, alaprajzot, műszaki leírást, társasház alapító okiratot. Legyen nálunk a beépített gépek garancia papírjai és kérjük el a közös képviselő elérhetőségét is.

Ha a fent említett hét pont alapján teszünk új otthonunk megvásárlása során, garantálom, hogy nem procedúrának, hanem egy kellemes élményként tekintünk lakásunk megvásárlására.

Sövegjártó Zoltán
RE/MAX Spektrum
z.sovegjarto@remax.hu

2013.02.13. 10:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.