Milyen az ideális ingatlanportál?

2013.02.20. 14:30 |  swGuru

Legalábbis szerintetek ilyen. Januárban körbejártuk egy kérdőívvel az ingatlanpiac helyzetét, sokan válaszoltatok, és kirajzolódott egy kép az ingatlan értékesítőkről, az áttöltő szolgáltatásról, és az ingatlanportálokról is. Mi elhatároztuk, hogy belevágunk egy interaktív ingatlanportál fejlesztésébe, ahol a véleményetek alapján fogjuk kialakítani 1-2 hónap alatt a portál felületét, kezelhetőségét, és menet közben is várjuk majd az észrevételeket, akár a cikk alatt található hozzászólásoknál, akár Facebook oldalunkon.

kerdoiv.jpg

Az első kérdésre, mely szerint hány ingatlanportált ismertek, 93% válaszolta, hogy 4-nél többet ismer. Ez örvendetes, ugyanis nem elég egyetlen portálon hirdetni, minden egyes újabb hirdetés plusz lehetőség arra, hogy a lehetséges vevők megtaláljanak. Ezt az is alátámasztja, hogy arra a kérdésre, mely szerint hány ingatlanportálon hirdettetek eddig 3 hónapnál hosszabban, 76% volt, aki ki is használta ezt a 4-nél több portált, míg 23% 2-4 portálon hirdet egyszerre.

Kezelhetőség szempontjából legjobb helyen az ingatlan.com került az első helyre, második az ingatlanbazar.hu lett, és harmadik helyre meglepetésként az ingatlan1.hu érkezett. Ez az arány vonatkozik a kezelhetőségre, a feltöltés egyszerűségére, és a kereső működésére egyaránt. Itt a százalékokat direkt nem írom le, nehogy bármelyik is elbízza magát. :-)

Olyan kérdésünk is volt, hogy honnan érkezik a legtöbb telefonos és e-mailes megkeresés. Telefonon az ingatlan.com győzött, ám e-mail tekintetében az ingatlanbazar.hu lett az első. Hozzáteszem azért, hogy mikor megkérdezed a telefonálót, hogy hol találta a hirdetést, ne csodálkozz, ha ő sem tudja, arra viszont emlékszik, melyik a legrégebbi ingatlanportál, így rávágja. Azért fogadjuk el, hogy ezek az arányok vannak jelenleg.

Sokkal érdekesebb volt az a kérdésünk, melyik hirdetésfeladási metódust tartjátok eredményesebbnek. Itt 60%-ot kapott a részletes feltöltés lehetősége, melynek segítségével már az elején le tudjátok szűrni az érdeklődőket, ugyanakkor a 40% a gyors, kevés adattal való feltöltésre is figyelemre méltó arány.

Az előrehelyezés-frissítés témakörben kiderült, hogy 55% szereti minden nap frissen feladni a hirdetést, míg 27% kedveli a heti előrehelyezést. Mindössze 18% választotta az egyszeri feladás, majd a későbbi kiemelés lehetőségét.

Ez a felmérés a meglévő portálokról szólt, azt gondolom, mindenkinek érdekes lehet, aki a szakmában dolgozik. Jövő héten azokra a kérdésekre adott válaszokat elemezzük, melyek egy vagy több lehetséges új portálra vonatkoznak.

2013.02.20. 14:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.