Miből épülhet a házunk?

2013.04.17. 12:00 |  sdragon

Pár évvel ezelőtt, ha ház építésre szántuk magunkat, akkor egy dolog biztos volt, hogy új otthonunkat téglából fogjuk felépíteni. Ha ma kezd valaki építkezésbe építő anyagok és technológiák széles köre közül válogathatunk. Manapság még mindig sokan építkeznek téglából. Ezt főként a megszokásnak tudhatjuk be. Mivel egy új ház tervezésénél és kivitelezésénél nagyon fontos az energetikai besorolás, így általában a vastag, általában 38-as falazó anyagot választják, amit külső szigeteléssel látnak el.

tégla.JPG

A nosztalgia jegyében egyre többen választják a természetes alapanyagokat. Az átlagemberek csak faháznak említik, de a szakemberek gerendaházat vagy rönkházat említenek.

A fa az egyik legegészségesebb építőanyag. Kutatási eredmények igazolták, hogy a tömör fa természetes színe, kellemes illata nyugtatólag hat az ember lelkére, pozitívan befolyásolja a közérzetet.

- Természetes módon szabályozza a ház belső mikroklímáját, mely így lélegzik, ezáltal folyamatosan biztosítja a szellőztetés kedvező hatását.
- Egyenletes nedvességtartalmat biztosít, szűri és tisztítja a levegőt, felületén megkötve és semlegesítve a levegő mérgező anyagait.
- Megakadályozza az elektrosztatikus feltöltődést.
- Fogása kellemesen meleg és tompítja a zajt.
- Nem zavarja meg az alig érzékelhető természetes elektromos és mágneses mezőket, ellentétben más építkezésre használt anyagokkal.
- A fa erősíti az immunrendszert.

faház.jpg

A faépületekben mérhető levegőminőségi értékek asztmások, allergiások számára ideális életkörülményeket biztosítanak, így számukra ez a környezet pótolhatatlan.

A faanyag segít energiát megtakarítani. A rönkház gyorsan felfűthető. A rönkfalaknál a természetes rönkforma 30-40%-kal nagyobb felülete több hőt ver vissza, mint a hagyományos építkezések sík felületű oldalfalai. A natúr rönkfa a legemberközelibb építőanyag, tartósan megőrzi számos kedvező biológiai tulajdonságát.

Sokan idegenkednek a könnyűszerkezetes technológiától, pedig az egyik legjobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a házak, így a fűtés költsége minimálisra csökkenthető.  a technológia őshazájában már oly régóta használt légfűtéssel, de hagyományos fűtési megoldás mellett is optimálisabb és energia-takarékosabb értékek érhetők el, mint a régi hagyományosnak mondott házaknál.

készház.jpg

Amerikában az összes családi ház 60%-a, Németországban és Ausztriában pedig 30-40%-a könnyűszerkezetes technológiával épült, s ma már Magyarországon is egyre többen döntenek e gyors, fix áron kalkulálható, környezetbarát építési technológia mellett.

Lehet-e lakóházat építeni szalmából? A válasz megdöbbentő lehet, de igen. A szalmaház szalmabálákból készült, kívül-belül agyagvakolattal burkolt épület, amelynek mechanikai stabilitását fa-vázszerkezet biztosítja. A szalma az épület falának, esetleg födémének fõ alkotóeleme.

szalma.jpg

- A szalmaház előnyös tulajdonságai:
- Alacsony energiafelhasználás (A, A+ lakcímke).
- A levegő páratartalma természetes módon szabályozott, és mindig közelít az optimálishoz.
- Az épület nyáron nem igényel mesterséges hűtést.
- A felhasznált természetes anyagoknak nincs káros-anyag kibocsátásuk.
- A visszamaradt anyagok megsemmisítése nem károsítja a környezetet.

Az emberi fantázia nem áll meg. Neopor-beton, Pet palack, föld és még sorolhatnánk hosszasan miből építenek manapság házakat. Összefoglalásként annyit mondhatunk, hogy mielőtt valaki építkezésbe kezd, nézzen körül, hogy számára melyik a legkényelmesebb, legkomfortosabb és anyagilag is a legjobb megoldás. 

Sövegjártó Zoltán
RE/MAX Spektrum

2013.04.17. 12:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.