400 éves lakásokban élnek majd utódaink?

2013.05.27. 13:30 |  sdragon

Folyamatosan csökken az új építésű lakások száma. Tavaly több mint tízezer lakás épült és jelenleg 4,3 milliós lakásállománnyal rendelkezik hazánk. Ha ez a tendencia így folytatódik, négyszáz év kell az állomány kicserélődéséhez.

2009-től folyamatosan csökken az újépítésű lakások száma országosan. Ez a zuhanás még nem állt meg. Az idei év első negyedévében 54%-kal kevesebb új otthon épült, mint tavaly ezen időszak alatt. Ez továbbra is drasztikus csökkenés. A szakértői előre jelzések szerint idén közel 5.000 lakás fog épülni. Ez a szám a nem túl optimális négyszáz éves megújulási ciklust tovább rontja.

Szakemberek számításai szerint az ideális megújulás száz év lenne. Ehhez évente 43000 lakást kellene építeni. Erre a mennyiségre nem a jelenlegi lakás állomány bővítése céljából lenne szükség, hanem a jelenlegi állomány cseréje miatt. Gondoljunk csak logikusan bele. Sem egy panelház sem egy téglaépítésű társasház nem alkalmas arra, hogy négyszáz évig álljon. A jelenlegi lakások közül közel hatszázezer falazata vályog vagy sár. Ezen falazó anyagok jó esetben kibírják a száz évet, jelenlegi állapotuktól függően. Ha csak ezek lecserélésére épülnének az új lakások, akkor is százhúsz évbe telne a csere.

kecskemet-domb-lakopark-01.jpg
Sokan ezt a helyzetet a gazdasági válságra vezetik vissza. A szomszéd Ausztriában közel hatszor több lakás épül, mint hazánkban. Ezen a példán elindulva nem a helyzeten kellene siránkozni, hanem megoldást találni a fellendülésre.

Milyen megoldásokat javasolnak a különféle szakemberek?

1./ 4%-os THM melletti, forint alapú lakásépítési, felújítási hitel

Magyarországnak ki kellene használnia az épületenergetikai céllal építésre és felújításra bevonható EIB (Európai Beruházási Bank) konstrukciókat, amelyekkel költségvetési támogatás nélkül, 3-5% THM mellett, forint alapon, hosszú távú lakáshitel bevezetésére lenne mód.

2./ A lakásépítések ÁFA összegének visszatérítése a SZOCPOL támogatás útján

Az államnak a SZOCPOL keretében vissza kellene adnia az energia hatékony, legális lakásépítések Áfa tartalmát.

3./ EU források lakóépület szektorba irányítása

A 2014-2020 közötti EU költségvetési időszakra magyarországi Épület Energetikai Programot; Bérlakás Építési Programot kellene előkészíteni. Épület energetika címen a lakásépítésekbe, felújításokba uniós források hozhatóak. Ki kellene használni a lakásügybe forrást hozó uniós alapokat. Az operatív programok és a partnerségi szerződés jelenleg is folyó előkészítése során ezeket a témákat kiemelten fontosként kellene kezelni.

4./ Lakásépítési, felújítási Kormánybiztos

Lakásfelújításokkal, lakásépítésekkel foglalkozó központi hivatalra, vagy kormánybiztosra lenne szükség. Egy állandó intézmény szükséges a lakóépületek korszerűsítésével kapcsolatos intézkedések megfelelő előkészítésére, végrehajtására.

Forrás: IngatlanHírek.hu

2013.05.27. 13:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.