Bármikor választható lesz az árfolyamgát

2013.05.28. 11:30 |  swGuru

Tegnap este elfogadták a végtelenített árfolyamgátat az országgyűlésben, erről szól az MTI híre lentebb. Úgy tűnik, az összes párt, legalábbis a nagyobbak támogatták. Ez azonban egyrészt nem megoldás hosszú távra, hiszen csak elodázzák a családok 5 évre az elkerülhetetlent, másrészt viszont innentől kezdve kérdéses, talpra áll-e az ingatlanpiac Magyarországon. Az eladósodott családok nem adják el ingatlanaikat, nem vesznek helyette kisebbet, vagy bérelnek másikat, hanem tovább reménykednek, így a piac viszont nem számíthat további élénkülésre. Eddig a magánvélemény, lássuk hát a hírt:

A parlament döntése alapján a jövőben bármikor igényelhető lesz az árfolyamrögzítés, amelyet a nagycsaládosok húszmillió forintnál nagyobb összegű devizahitel esetén is kérelmezhetnek. Eredetileg május 31-éig lehetett volna választani az árfolyamgátat, a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal és párttársa, Dióssi Csaba azonban indítványozta, hogy helyezzék hatályon kívül az árfolyamrögzítés igénybevételének határidejét, legyen folytonos a belépés lehetősége.

A kormánypárti képviselők vasárnap benyújtott kezdeményezését az Országgyűlés - a házszabálytól eltérve - már hétfőn elfogadta, ellenszavazat nélkül.

A fideszes Selmeczi Gabriella és a KDNP-s Pálffy István módosító javaslatára a három vagy több gyermeket - a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlanban - nevelő nagycsaládosok akkor is részt vehetnek az árfolyamrögzítésben, ha hitelük összege a folyósításkori árfolyamon számítva meghaladta a húszmillió forintot.

orszaggyules.jpg

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet az eddigi szabályok szerint legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni. A parlament azonban hétfőn azt az MSZP-s módosító javaslatot is elfogadta, amely törli a törvényből 2017-es határidőt, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet majd alkalmazni.

A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie - emlékeztetett az előterjesztés indoklásában Rogán Antal és Dióssi Csaba, hozzátéve, hogy a gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A Fidesz frakcióvezetője a vitában arról beszélt, a kormány devizahiteleseket segítő intézkedései közül az árfolyamgát jutott el a legtöbb emberhez: 70 százalékuk jogosult igénybe venni, és körülbelül 150 ezren meg is tették. Rogán Antal arra biztatta a hiteladósokat, fontolják meg az árfolyamrögzítés lehetőségét.

Az előterjesztést a Jobbik és az MSZP is támogatta. A jobbikos Z. Kárpát Dániel mindazonáltal arról beszélt: az árfolyamgát nem megoldás, csak pillanatnyi megnyugvásra ad lehetőséget a devizahitelesek egy részének. Simon Gábor (MSZP) pedig a magáncsőd bevezetését szorgalmazta.

Forrás: MTI

2013.05.28. 11:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.