Felújítás akár EU-s támogatással?

2013.06.19. 09:00 |  sdragon

Egyre több lakás és ház tulajdonos gondolkodik, hogy az elkövetkező időszakban felújítsa otthonát.
Az OTP Lakástakarék felmérése szerint a magyar családok többsége tervezi otthonuk korszerűsítését. A felmérésben résztvevők negyven százaléka már idén kisebb- nagyobb felújítást fognak végezni. A tervezett munkák között első helyen a fürdőszoba és a konyhakorszerűsítés szerepel. Második és nagyon fontos helyen van az otthon energetikai korszerűsítése. Ez talán az egyik legfontosabb, főként a családi ház tulajdonosok körében.

04_fenntarthatosag_hoterkep1.jpg

Hazánkban több mint kétmillió családi ház épült 1945 és 1990 között. Ezeknek a házaknak az energetikai felújítása 2017-ben kezdődhet el európa uniós támogatás segítségével. Magyarországon a középületekre 2015-től, míg a magánépületekre 2019-tól szigorúbb hőtechnikai előírások vonatkoznak majd, az Európai Unióban pedig 2019-ben a középületekre, 2021-ben a privát épületekre is életbe lép a közel nulla energiafelhasználás követelménye.

Egy energetikai felújítás aranyszabálya, hogy rendszerben kell gondolkodni. Ezt Kékesy Péter, a Baumit szakértője is megerősítette. Az ideális hőszigetelő rendszer 5-6 elemből áll, amit nagy gondossággal, utána járással kell kiválasztani. A jól kiválasztott elemek egymást segítik, a rosszul összehangoltak rontják az eredményességet. Érdemes minden elemet egy gyártótól beszerezni, mert így garantálható a kompatibilitás és a megfelelő minőség. 

Az Építő Közösség és a Baumit támogatásával korszerűsítették Tóth Istvánné és családja házát.
„A házunk 15 évvel ezelőtt épült, és hosszú távon szerettünk volna a rezsin spórolni. A minőségi hőszigetelő rendszer – amely télen-nyáron véd, vagyis télen bent tartja, nyáron kint tartja a meleget – bizonyult a legjobb megoldásnak a fűtési költségeink csökkentésére. Azzal számolunk, hogy öt-hat év alatt megtérül a mostani felújítás, amelytől havi 25 ezer forintos rezsicsökkenést remélünk. A kivitelezőt az interneten kerestük fel, de a Baumit is ajánlotta őket, mert szakszerűen és pontosan dolgoznak.” – mondta el a szerencsés nyertes, aki 750.000 Ft értékű nyereményt tudhat magáénak.

Mindig felvetődik a kérdés. Egy magyar család miből finanszírozza a közel 1 milliós beruházást? A megoldást a lakáskassza adja meg. Az OTP Lakástakarék számításai szerint havi kilencezer forint takarékoskodással hat, míg tizenötezer forint spórolással négy év alatt lehet összegyűjteni egy millió forintot.

A Bankmotor felmérése szerint egyre nagyobb a hozamelőnye a lakástakarékoknak a bankbetétekkel szemben. A bankbetétek 4,5%, a lakáskasszák négyéves konstrukcióban 10% körül hoznak. A kimagasló hozam ellenére hazánkban még nem túl népszerű a lakáskassza, mint megtakarítási forma. Hazánkban feleannyi háztartás takarékoskodik ezen formában, mint a szomszédos Ausztriában vagy Németországban.

Sövegjártó Zoltán
RE/MAX Spektrum

2013.06.19. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.