Eladó ház telek nélkül?!

2013.07.08. 09:00 |  sdragon

2014. márciusától új Polgári Törvénykönyv lép életbe, amelyben a rendelkezések több mint negyven százaléka teljesen új és közel harminc százaléka érdemben módosult. Egyik új jogszabály értelmében eladható lesz a ház alól a telek is.

Az új Ptk. megszünteti a föld és az épület tulajdonának kötelező egységét kimondó főszabályt és a jövőben a tulajdonos a földdel és a rajta álló felépítménnyel egymástól függetlenül, szabadon rendelkezhet. Az épület tulajdonjoga továbbra is alapvetően a földtulajdonost illeti meg, aki jövő márciustól dönthet úgy, hogy a földet és a rajta álló, vagy tervezett épületet önálló helyrajzi szám alatt jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba, hogy azok külön-külön is forgalomképesek legyenek. Ez a megoldás nem idegen a nemzetközi gyakorlatban és új teret nyithat a hazai ingatlanfejlesztések előtt is – emeli ki a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.

Jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az építkezést követően a felépült ház és a telek külön helyrajzi számon, esetleg külön tulajdonossal rendelkezzen. Ez jelenleg az építkező és a földtulajdonos között megkötött használati megosztás illetve ráépítés során jöhet létre. A Ptk. által biztosított új alternatíva elsősorban az ingatlanfejlesztők számára lesz fontos.

img_273d7d0616.jpg

Miért előny ez a fejlesztőknek? Mert nem szükséges megvásárolnia a telket, amelyre a társasházat építi valamint egy nagyobb beruházásnál már szakaszosan tudják értékesíteni a felépült lakásokat, házakat. Így csökkenek a beruházások költségei, hiszen nincs szükség a telek, vagy egy teljes komplexum finanszírozására, elegendő lesz az adott felépítményre szükséges pénzt előteremteni.

Földhasználati joga alapján az épület tulajdonosa – jövő márciustól – az épület használatához szükséges mértékben lesz jogosult a föld használatára és hasznai szedésére a használat arányában köteles viselni a föld fenntartásával járó terheket, illetve a földhasználati jog csak az épület rendeltetésszerű használatához szükséges mértékben illeti meg az épület tulajdonosát.

Amennyiben a föld és a rajta álló épület tulajdonjoga különválik, azok önállóan is értékesíthetők lesznek, az egyedüli korlát a törvény által biztosított elővásárlási jog lehet. A tulajdonosok megállapodhatnak majd úgy is, hogy az épületet tulajdonosa csak a földtulajdonos hozzájárulásával idegenítheti el, vagy terhelheti meg az épületet. „Ugyanakkor az épület tulajdonosa a föld tulajdonosától a hozzájárulás megadását követelheti, ha az elidegenítés vagy a terhelés az épülettulajdonos kötelezettségeinek teljesítését, vagy az épület létesítésének szerződésben definiált célját nem veszélyezteti”- mutat rá Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Mire kell figyelni jövő év tavaszától?
Elsősorban behatóan kell ellenőrizni a tulajdonviszonyokat. Egyre több olyan ingatlan lesz, amelynél külön válik az épület és a telek tulajdonosa és azzal tisztában kell lennie a leendő vevőnek, hogy az épület, amit vásárol az tulajdoni egységben van-e a telekkel vagy sem. Egy adás-vételi szerződés megkötésekor a földhasználat szükséges mértékének és a használat arányának meghatározását is tanácsos lesz előzetesen rendezni.

Természetesen az elkülönülő tulajdonviszonyok miatt elkülönülő árakkal is találkozhatunk majd jövőre. Körültekintően kell informálódni, hogy az adott ár pontosan mit tartalmaz. Csak egy épületet vagy a hozzátartozó telket is.

Forrás: Piac & Profit

2013.07.08. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.