Mi lesz a hitelekkel?

2013.07.22. 09:00 |  swGuru

A kérdést úgy is feltehetném, és talán pontosabb is lenne: mi lesz az országunkkal kereskedelmi bankok nélkül? Ugyanis minden jel arra mutat, hogy hamarosan egyetlen országos állami tulajdonú bank lesz Magyarországon, csak úgy, mint a szép emlékű átkos kommunista időben. A monopolhelyzetben lévő állami kereskedelmi bank majd olyan feltételekkel ad hitelt, ahogy jól esik neki, megszűnik a verseny, és ha jól becsülöm az irányt, talán még társbérletek kisajátított ingatlanok is lesznek rászoruló kormányközeli képviselőknek és rokonságuknak, baráti köreiknek.

Most úgy kellene folytatnom az írást, hogy nem értek a banki ügyekhez, de... Nem fogom így kezdeni, személyes érdeklődésem odáig vitt, hogy elvégeztem a PSZÁF banki tanfolyamát, vizsgát tettem, és bár sosem dolgoztam a banki szférában, az egyik kereskedelmi bank ügynöki képzését is elvégeztem. Tehát talán tudom, mit beszélek. Politikusképzőn még nem jártam.

Lássuk csak a híreket. Kezdetben volt a banki különadó, olyan mértékben, ahogy sehol máshol a demokratikus világban nem elfogadható. Kedves jobb oldalon álló (értsd nemzeti) szavazópolgárok tömkelege tapsikol, hogy de jó, a bankokat most jól megsarcoljuk, visszaadjuk nekik mindazt a nyomort, amit eddig hoztak ránk, és sorolhatnám. De nem, a bankok ezt nem fogják lenyelni, miért is tennék? Ugyanis őket azért hozták létre a tulajdonosaik, hogy hasznot hozzanak. Vannak jótékonysági intézmények, de az egy másik történet. Tehát ki fogja kifizetni a banki különadót? Igen, a tapsikoló átlagpolgár.

Aztán itt  van a devizaalapú hitel, és az árfolyamrögzítés. Na itt álljunk is meg egy szóra. A hitelt az emberek többsége nem devizában vette fel, hanem forintban, és abban is fizeti vissza. De az elszámolás egy választott deviza alapján történik, ez az esetek többségében a svájci Frank volt. Nekem is volt deviza alapú hitelem, minden hónapban pont annyi svájci Frankot fizettem vissza - átszámítva forintba - amennyi a szerződésben állt. Én elfogadtam, hogy a kis kamatszázalékért cserébe hatalmas árfolyamkockázatot vállalok. Rosszul tettem, ezt már tudom, de én vállaltam. Most már tudom, hogy ha a jelenlegi a kormány nézeteit magamévá teszem, veletek, átlag magyar emberekkel kellett volna a különbözetet visszafizettetnem, hiszen valójában áldozat voltam. Nem, én hibáztam, vállaltam a következményeit, és visszafizettem a hitelemet az utolsó fillérig.

Most viszont egy ennél is rosszabb hírrel szembesülhettünk, a kormány bele akar nyúlni utólag a devizaalapú hitel szerződésekbe. Lehet tapsikolni. Robin Hood elrabolja a nottinghami bíró pénzét. Nem. A magyar kormány olyan jogi helyzetet készül teremteni, ahol sem a bankok, sem a vállalkozók, sem a tapsikolók pénze többé nincs biztonságban. Ilyen környezetben ugyanis a bankok csődöt jelenthetnek, vagy éppen kivonulhatnak. És persze valószínű, hogy ez is a cél. Kedves Tapsikolós polgár! Mi lesz a havi fizetéseddel, hova fogja utalni a főnököd? Elárulom, sehova. Ha nem lesz bank, nem lesz hitel, nem lesznek vállalkozások sem. Erről valami Széchenyi István nevű labanc írt Hitel című művében. Ja nem, Széchenyi a legnagyobb magyar volt. És értett ahhoz, amit csinált, legalábbis úgy tudom, konzervatív körökben is ez róla a vélemény.

hitel.png

És a hab a tortán, a törvényjavaslat bejelentése után az egész OTP Bank vezérkar kiszállt a bank tulajdonosi köreiből. Vajon mi történhetett? Természetesen ebben a pillanatban az OTP-be vetett bizalom megingott, hiszen ha a kapitány és tisztjei elhagyják a hajót, az általában azt jelenti, hamarosan el fog süllyedni. De még ez sem biztos, hiszen a hírek arról nem szólnak, ki vette meg a részvényeket, jelenleg ki az OTP tulajdonosa. Mindenesetre kicsit félek, hogy gyerekeimnek az OTP bankban lévő megtakarítása, - amiből egyetemre készülnek menni - ma még az övék lesz-e.

Látszólag ennek az írásnak nem sok köze van az ingatlanpiachoz. Mégis, több, mint gondolnánk. Hitel nélkül már évek óta nincs jelentős építkezés az országban, nehéz, iszonyúan nehéz eladni egy ingatlant, hiszen nem mindenkinek van készpénze, aki ingatlant szeretne venni. Azért az elmúlt évben kicsit megnőtt a bankok hitelezési hajlandósága, ám most ki tudja, mi fog következni...

2013.07.22. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.