Energetikai tanúsítvány hatásai az ingatlanpiacra

2013.07.26. 09:00 |  sdragon

2012. januárjától kötelező ingatlan adás-vételekor illetve bizonyos bérbeadáskor az energia tanúsítvány elkészítése. Az első évet a kiskapuk évének is mondhatnánk. Hivatalosan kellett, de sem az ügyvédek sem a földhivatalok nem foglalkoztak a dokumentum meglétével. 2013-ban már szigorúbb lett a szabályozás. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell az eladott ingatlan besorolását és a tanúsítvány sorszámát.

Az ingatlanos piac még igazán nem látja a tanúsítvány hatásait. A tapasztalat az, hogy az eladók sajnálják előre elkészíttetni. Hirdetésekben ritka esetben tüntetik fel az adott lakás energetikai besorolását és így a vevők sem foglalkoznak elsőként azzal, mennyi lesz a rezsijük. Az adásvételi szerződés megkötésére készül el, így ez a paraméter még nem alap információja az áralkunak. Más országokban pontosan fordítva működik.

Miért előny az eladónak, ha már a hirdetéskor tisztában van lakása energetikai paramétereivel?Azoknak nagy előny, akik jó minősítésű lakást árulnak. Ha a hirdetésben szerepel egy jó kategória, biztos több érdeklődőt vonz a hirdetés. 

Az energetikai tanúsítvány elsősorban a vevőnek fontos. Szakértők szerint a vevők igénye fogja generálni, hogy a hirdetés feladásakor is már legyen a tulajdonos kezében energetikai tanúsítvány.

etan_skála (1).png

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján, a panel programon átesett lakások nagyon jó paraméterekkel rendelkeznek. Ezért nehezen érthető, hogy az idei évben a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésre kiírt pályázat támogatási összege csak 834,2 millió forint, ami sajnos húsznál kevesebb társasház felújítására elég.

Lakásoknál egyszerűbb a helyzet, kisebb különbségek vannak a paraméterek között. Amire azért érdemes odafigyelni, hogy egy épületen belül is változnak a lakások besorolásai. A szélső lakásé rosszabb, a középen lévő „körbefűtött” otthoné jobb. Egy ilyen lakás besorolása akár „B” kategória is lehet, ami nagyon jó eredmény.

Családi ház vásárlása esetén én biztos nem kezdenék áralkuba, amíg nem látom az energetikai besorolását. Egy ház vásárlása után sok-sok pénzt, a vételár akár 10-20%-át is ráköltheti az új tulajdonos, hogy ne az utcát fűtse és az újonnan szerzett otthon felfűtése ne a család teljes vagyonát eméssze fel. A tanúsítvány értékelése minden ilyen kérdésre választ fog adni.

Összefoglalásként, miért jó, ha az eladó már a hirdetéskor rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal?

  • Több érdeklődőt generál
  • Jó besorolás ár előnyt jelenthet
  • Rövidül az értékesítési időszak.
  • Nem plusz költség, mert eladáskor mindenképp kell!

Miért kérje a vevő ár alku előtt?

  • Pontos információt kap, mennyi energiát használ leendő otthona
  • Energetikai szakember tanácsát is tartalmazza a tanúsítvány, miként lehet jobb besorolása a lakásnak.

Végezetül, mind az eladónak mind a vevőnek előnyt jelent, ha már a hirdetés megkezdésekor van energetikai tanúsítvány az eladandó lakásról, házról.

2013.07.26. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.