Miért nem szeretik az ingatlanosokat?

2013.09.16. 09:00 |  swGuru

Nehéz kérdés ez, és általában nem szeret rá válaszolni egyetlen ingatlanozással foglalkozó cég sem, ugyanakkor a jelenlegi és volt tulajdonosok, vevők egyaránt negatív hangvételű hozzászólásokat tesznek, kéretlenül is. Miért van ez, miért alakult ki ez a meglehetős ellenszenv az ingatlanosokkal szemben? Próbáljuk meg kivesézni ezt a kérdést. Sajnos nem ígérem, hogy teljes választ fogok tudni adni, ám remélhetőleg az ingatlancégek, azok értékesítői, és a piac egyéb résztvevői segítenik kiegészíteni az információkat.

Kezdjük azzal, hogy bár az ingatlanosnak, mint azt már említettem két héttel ezelőtt, tisztában kellene lenni a joggal, az építészet alapjaival, pszichológiával, mégsem jellemző ez a legtöbbre. Ez vélemyénem szerint azért van, mert Magyarországon mindig van egy-egy szakma, ahova sokan akkor vetődnek el, amikor más munkát nem találnak, és nincs pénzük belefogni valami más vállalkozásba. Ma ingatlanosnak lenni minimális befektetés, van egy pár hónapos alaptanfolyam, ami néhány tízezer forint, de valljuk be, a követelményrendszere közel sem elég ahhoz, hogy megszerezzük a szükséges ismereteket.

A következő probléma, hogy a tanfolyam elvégzése után bárki elkezdhet közvetíteni, minimális gyakorlat nélkül is. Sajnos, még a nagy hálózatok sem fektetnek elég energiát abba, hogy a kezdőket megfelelően kiképezzék, abba meg pláne nem, hogy felmérjék, melyik fázishoz (megbízás szerzés, értékesítés) van nagyobb affinitása a kezdőnek. Így a gyakorlatban szerzi meg a tapasztalatot, ám mire eljut odáig, hogy értékes tudása lenne, sok száz ember vonja le a tapasztalatot, hogy milyenek is az ingatlanosok.

Tegyük fel, hogy emberünk eljut a profi fázisába, ekkor szembesül azzal, hogy mennyire semmibe sem veszik a vevők és eladók, mert a sok kezdő elrontotta a renomét. Legtöbbjének eszébe sem jut, hogy ő is így kezdte, és talán tenni kellene valamit a kezdőkért. De még ha eszébe is jut olykor, mire meghatározó szerepet tölt be egy hálózaton belül, már nem emlékszik a kezdetekre. Vagy csak a szépre...

yourpersonal.jpg

Ezért alakult ki az a hagyomány, hogy a vevők többsége az ingatlanost "lakásmutató kisiparosként" kezeli, eszébe sem jut, hogy felkérne egy szakembert, hogy keresse meg a számára ideális ingatlant. Majd ha megtalálta, jónéhány visszamegy az eladóhoz, és megkerülik az ingatlanos, pár tízezer forint nyereség miatt. Majd rádöbbennek, hogy szerződésük volt, és bizony a bíróság nem hallgat azokra az érvekre, hogy "csak egy érdeklődőt hozott az ingatlanos, nem dolgozott meg a pénzéért". A legjobb ingatlanos ugyanis egy ingatlanra csak  néhány vevőt hoz, akik közül az egyik megveszi.

Hogy lehetne segíteni ezen a helyzeten? Valljuk be, a vevőket és eladókat nem lehet megnevelni. Ők már csak ilyenek. Profi munkával idővel változna a közönség véleménye, apránként, de egyre több emberé. Tehát nem megsértődni kell, hanem megkeresni a kollégák között a gyenge láncszemet, képezni, segíteni, vagy adott esetben alakítani egy érdekképviseleti szervezetet, mely jogosult a szakmára alkalmatlanokat eltanácsolni a pályáról. Idővel megtisztulna a piac, és ismét lenne becsülete az ingatlanosnak.

2013.09.16. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.