Spóroljunk, előttünk a fűtési szezon

2013.09.18. 09:00 |  sdragon

Vége van a nyárnak hűvös szelek járnak, idézhetném Móra Ferenc versét. Ilyen hűvös időben mindenki el kezdhet gondolkodni, hogyan tudjuk optimalizálni fűtési számlánkat.

Elsődleges dolog, hogy ellenőriztessük le, még most időben a fűtőberendezésünket. Távfűtéses lakásokban ezt elvégzi a rendszer üzemeltetője. A többi otthon tulajdonosa jól teszi, ha még most az igazi hidegek beállta előtt átvizsgáltatja szakemberrel kazánját, hogy már beállítva, gond nélkül indulhasson egy hónap múlva a fűtési szezon.
A kandalló, cserépkályha és vegyes tüzelésű kazán tulajdonosok nagy része már beszerezte a szükséges tűzi fát, de még biztos van, aki az utolsó pillanatra hagyja ezt a feladatot. Érdemes minél hamarabb megtenni, főként, hogy az indián nyár napsugarai jobban kiszárítsák a tüzelőt. 

Ha fűtő eszközök rendben vannak, nézzük át, hol szökhet a meleg. A nyílászárók az elsődleges elemek, amiket érdemes átnézni. Egy rosszul szigetelt bejárati ajtó vagy ablak sok-sok forintunktól szabadíthat meg minket. Egyszerű trükkökkel, odafigyeléssel megállapíthatjuk, hogy jól szigetel-e ajtónk, ablakunk. Először is nézzük át alaposan az ajtót, ablakot. Ha szemünk felfedezi, hogy a felület vagy a szigetelés sérült, akkor már gondoskodhatunk is a pótlásáról. Zárt állapotban mozgassuk meg. Ha már ilyenkor nagyobb mozgást észlelünk, az már nem jó. Egy hideg napon könnyen ellenőrizhetjük, tényleg bent marad a lakásban a meleg. A zárt ajtó, ablak mellett a kezünkkel érezhetjük, van-e huzat. Érezhető huzat esetén ismét új szigetelésre kell gondolnunk. 

kandalló.jpg
Ha valami gondot észlelünk, ne kezdjünk el aggódni. Nem elsősorban a költséges nyílászáró csere az egyetlen megoldás. Az igaz, hogy nagyanyáink régi módszere, az ablakpárkányra helyezett szivacs már kicsit elavult megoldás, de kisebb huzatnál tökéletes megoldás. Nagyon jó eredményeket tudunk elérni a barkács áruházakban kapható szigetelő csíkokkal. Megszívlelendő tanácsok! Fontos a méret! Na, most nem a hölgyek vágyáról van szó elsősorban. Ha nem tudjuk milyen széles az ajtónk, ablakunk, akkor sok kellemetlenséget tudhatunk magunkévá, ha hazaérünk és nem jó a szigetelő csík. Az otthoni fogadtatás hasonló lehet a „Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hoztál” kezdetű Sajdik Ferenc által rajzolt retro reklámra.

Ha a saját magunk felragasztott csík nem lenne ideális megoldás, keressünk olyan szakembert, aki helyben tudja szigetelni ablakainkat. Ilyenkor az ablakba marnak egy csíkot és ebbe helyezik be a szigetelő anyagot. Ez a technológia nagyon ideális faablakok feljavítására, de sajnos műanyag nyílászáróknál nem használható. Ez a technika igaz, hogy drágább, mintha csak egy csíkot ragasztanánk fel, de szerencsére nem ér fel egy komplett nyílászáró cserével és mégis hatásos.

Rendben van a kazán és rendben vannak a nyílászárók. Mit tehetünk még, hogy kisebb legyen a téli rezsink. Nagyon fontos pénzzabáló a hőfok. Az ember biológiájának maximálisan megfelel, ha nappal 20 fokos éjszaka alváskor pedig 17 fokos szobában tartózkodik. Kevesen gondolnának bele, hogy egy fok emelése otthonunkba, milyen sokba kerül egy gázkonvektorral vagy gázkazánnal.
Egy-egy melegítő, pulóver felvételével sok-sok forintot tudunk megspórolni, amit esetleg a karácsonyi ajándékokra költhetünk.
Réges régi bevált módszer, hogy hőérzetünk növelésére vizet párologtatunk. Ne felejtsük el ezt a technikát sem. Nemcsak azért, mert fillérekbe kerül, hanem közérzetünk is jobb egy kellemes párájú szobában, mint ahol száraz a levegő.
Utolsóként egy ma még el nem döntött és bizonyított módszer. Több fűtő-hűtő légkondicionálóval felszerelt lakás tulajdonosa esküszik arra, hogy kisebb villanyszámlát fizet, mint a szomszéd gázt, aki konvektorral fűt. Ha valakinek ilyen készüléke van, nézzen utána, mennyi áramot fogyaszt a fűtés során és mekkora a minimum külső hőmérséklet, amikor károsodás nélkül működik készüléke. A kapott kalkulált áramfogyasztás alapján mindenki döntse el, érdemes-e fűtésre használni a légkondit.

Hamarosan itt a hideg idő és érdemes felkészülni a fűtési szezonra. A kazán, a nyílászárok ellenőrzésével, a komfortosabb, de kisebb hőfokkal és a párásítással sok-sok ezer forintot spórolhatunk.
Ne feledjük! Örökké nem lehet hideg!

2013.09.18. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.