Alkudnak, alkudnak…

2013.10.09. 12:00 |  sdragon

Koltai Róbert által fémjelzett „Sose halunk meg” című magyar film piacos jelenetében nyöszörög így a pesti unokaöccs, aki vállfaárulásban segíteni próbált nagybátyának. A hazai ingatlan piacon még mindig ezek a felkiáltások hallhatóak.

Több ingatlan közvetítő hálózat egyöntetű jelentése, hogy stagnál a piac. Ez a jó hír. Azaz nem csökkennek az eladások. Ez annak köszönhető, hogy egyre többen veszik igénybe a kamattámogatott hiteleket, csökkenek a hitelek kamatai és még mindig lehet alkudni a lakások árából.

Az árcsökkenés folyamatos. Országos viszonylatban Észak-Magyarországon lehet legolcsóbban lakást venni. Itt akár százezer forint alatti négyzetméter áron lehet panellakást venni. Hasonló lakást a Dél-Alföldön 120.000 Ft, Nyugat-Dunántúlon 140.000 Ft környéki négyzetméter áron vásárolhatunk meg.
A főváros, mint minden esetben most is magas árfekvésbe tartozik. A vételár 140.000 Ft és 180.000 Ft négyzetméterenkénti ár között mozog.

A panellakások eladóinak motiváltsága elég erőteljes. Ezt nemcsak a fent említett sikeres alkuk mutatják, hanem átlagban egy ilyen lakás kilencven- száz nap alatt lehet sikeresen értékesíteni.

alku.jpg

A téglalakásoknál hasonló a helyzet. Észak-Magyarországon akár 110.000 Ft négyzetméterenkénti áron vehetünk lakást, de Közép-Magyarországon már ehhez képest mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Itt akár 220.000 Ft-ot is elkérnek egy téglalakás egy négyzetméteréért.

Mivel tudjuk növelni lakásunk árát?

Szakértők szerint bizonyos kategóriákban árnövelést eredményez, ha lakásunkat felújítjuk. Ez azonban nem garancia, hogy otthonunkat drágábban tudjuk eladni, de a nagyobb érdeklődést biztosan elősegíti. Ami tény, hogy egyre nagyobb az árkülönbség a felújítandó és a felújított lakások között. A jelenlegi értékesítési adatok szerint közel 20%. A másik előny, ha jó minőségű felújítást végeztünk, hogy e típusú ingatlanoknál sokkal kevesebb az ár alku.

Milyen felújításban gondolkodjunk?
Ha az elsődleges cél, akkor próbáljuk meghatározni a leendő célközönséget. Lehetőség szerint az ő igényeiknek megfelelően, átlagos szintű és kivitelű felújítást végezzünk. Mindenképpen tegyük meg a műszaki felújítást, mert egy új csempét kapott fürdőszoba mit sem ér, ha a falban húzódó vezetékek nem lettek kicserélve vagy a mosógép szennyvízét az új kádba kell engedni még mindig.

Mennyit alkudnak?
Ha már alkudnak, jelentős kérdés, mekkora az áralku mértéke. Országos viszonylatban még mindig 10%, de bizonyos területek és kategóriák eltérhetnek ettől, például Észak-Pesten és Észak-Budán 6% körül számolnak ezzel az értékkel.

Kedves Leendő eladó!
Ha az utolsó sorok elolvasása után úgy gondolja, hogy 10% drágábban kellene hirdetni a lakását, hogy a tervezett vételárat megkapja, el kell szomorítanom. A jelenlegi lakás keresési módszerek eredményeként a piaci ár 10%-al megemelt hirdetési ár eredményeként az érdeklődök nagyon nagy százalékát veszítheti el!

2013.10.09. 12:00
Címkék: motiváció alku

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.