Ideális eladó

2013.11.14. 09:00 |  sdragon

Előző cikkemben próbáltam összefoglalni az ideális ingatlanos főbb ismérveit. Ezen úton elindulva most nézzük, milyen is az ideális eladó, természetesen ingatlanos szemmel.

Ideális eladó barátunk László, aki egy vidéki nagyvárosban lévő két és fél szobás panel lakását akarja eladni. Az eladás oka, hogy a család bővülése miatt egy új építésű családi házat vettek a város kertvárosi részében. Az új házba jövő év áprilisában tudnak beköltözni, eddig kell eladni lakásukat.

Laci barátunk elfoglalt ember, így feleségével közösen eldöntötték, hogy a siker érdekében ingatlan közvetítő szakembert bíznak meg a hirdetéssel.
Kedves eladónk felkeresi a város aktívabb, nevesebb irodáit, ahol tájékozódik lehetőségeiről. Több irodát meglátogat, de tervei szerint egy cégnek ad megbízást lakásának hirdetésére. A szolgáltatók széles palettáján nehéz választania.

Fontos neki az első benyomás, hogyan fogadják az irodába beérkező ügyfeleket, milyen az iroda megjelenése, hangulata. Kíváncsi, milyen szolgáltatásokat kap, milyen áron.  Érdekli, milyen a hozzáállása leendő ingatlan tanácsadó partnerének. Minden alkalommal felajánlja saját készítésű fotóit lakásáról, ami zsebében lévő pendrive-on hordoz magával. Ha valaki kap az alkalmon, már be is bizonyítja, hogy még arra is lusta, hogy megnézze a hirdetendő lakást. Barátunk a szimpatikusabb tanácsadókkal időpontot egyeztet, rászánja az időt és otthonában történő találkozáskor dönti el, kit választ.

8157760-top-seller-stamp.jpgLászló, az ingatlanossal egyeztetett időpontban otthon várja vendégét. A lakás tiszta, rend van, a felesleges dolgok el vannak pakolva (ruhaszárító, gyerek játék, bőrönd stb.), hogy sikeres üzletkötés után hibátlan képek készüljenek lakásáról. Barátunk korrektül válaszol az ingatlanos minden kérdésére, majd tüzetesen tájékozódik a szerződéses feltételekről. Pontosan átnézi milyen jogai és kötelességei vannak, mint megbízónak, mikor jár a jutalék a megbízottnak és miként kell együtt működnie az ingatlan tanácsadóval. Kell-e fizetnie, és ha kell mennyit a szerződés kötésekor illetve megszüntetésekor. A beszélgetés során tájékoztatást kér, milyen áron adott el a vele beszélgető szakember illetve irodájuk hasonló lakásokat, mint az övé, az elmúlt időszakban. Ezen adat birtokában kér javaslatot az irány árról, amelyet az eladási eredmény tudatában határoz meg és nem számolja, mennyiért vette a lakást, mennyit költött rá és mekkora összeg kell még a családi házhoz.

Az ingatlanosokkal történt találkozások után barátunk egy céget bíz meg lakásuk hirdetésével.

Miért ezt a szerződés fajtát választotta? Egy referenssel fog kapcsolatot tartani. Az iroda kiemelten hirdeti lakását. Nemcsak hirdeti. láthatóvá is teszi. A hirdetett lakásról profi fotós készít képeket, amik eladhatóbbá teszik otthonát. Az ügyvédi díjat és az energetikai tanúsítvány elkészítését is az iroda fizeti. László barátunk egy komplett széleskörű szolgáltatásra kötött megbízást és nemcsak egy ingatlan hirdetésre.

László barátunk lakásának hirdetése megkezdődött. Türelmetlenül várják az első érdeklődőket. A kiemelt hirdetések, a jó képek és a jól meghatározott irány ár okán több érdeklődő is jelentkezett az ingatlan tanácsadónál, Péternél.

Péter Lászlóval megbeszélt időpontokra tervezi a lakás bemutatását. Az időpontokat egyezteti a tulajdonosokkal. Lászlóék vendégként várják Pétert és a vevő jelölteket. Tiszta lakás, szellőztetés, a  kis házi kedvencet, Mukit, a máltai selyemkutyát, Feri fiúk viszi le sétálni, amíg látogatók vannak a lakásban.
Megérkeznek a vevő jelöltek. Péter barátunk lábzsákot ad nekik, így nem kell levenniük az utcai cipőjüket és nem koszolják össze a tiszta otthont. A tulajdonosok közbe szólás nélkül figyelik, hogyan mutatja be Péter lakásukat. Nem fűznek hozzá az elmondottakhoz, nem próbálnak elérhetőséget cserélni a vevő jelöltekkel.

A bemutató után várják Péter jelentkezését, aki először telefonon, komolyabb vételi szándék esetén személyesen tájékoztatja őket. Lászlóék nem háborodnak fel semmilyen vételi ajánlaton, hisz ez is csak egy irány ár, hanem a szakember véleményét meghallgatva próbálják növelni az elérhető vételárat. Az alkudott ár hallatán nem kezdi el gondolatban lebontani, kipakolni a lakást.

Elérkezett a várva várt pillanat. Megvan mindkét fél által elfogadható vételár. Az erről szóló vételi ajánlatot László aláírja, hogy Péter intézni tudja az adásvételi szerződés megkötését.
A szerződés megkötésére László és kedves felesége, aki tulajdonos társ, pontosan érkezik és hozzák magukkal személyes okmányaikat (személy ig., lakcím kártya, adókártya).

Az adásvételi szerződés megkötése, a foglaló átvétele után a kapott számla ellenében fizeti ki a megbízási díjat. Nem alkudik, mert Ő mennyit engedett a lakás árából, hanem kifizeti az összeget.

Lászlóék elégedett távoznak Péterék irodájából és jó érzéssel ajánlják Pétert barátaiknak, ismerőseiknek, ha azok ingatlant szeretnének venni vagy eladni.

2013.11.14. 09:00
Címkék: eladó ideális

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.