A bágua területei - Önművelés / Tudás területe

2013.12.10. 09:00 |  Mami-chan

Elérkeztünk az utolsó bágua területhez, az Önművelés / Tudás területéhez. A négy nagy terület közül ez az egyik, a feng-shui szerint roppant fontos önmagunk fejlesztése életünk végéig. A folyamatos önműveléssel járulunk hozzá, hogy életünk minden területe teljes legyen, és életünk végéig fejlődjön. Természetesen tudást nem csak iskolapadban lehet megszerezni, hanem élettapasztalattal, amelyet az idő bölcseséggá formált. A folyamatos fejlődésünk mozgatórugója az a rugalmasság, amellyel megtanulunk új dolgokat, amely által következtetéseket vagyunk képesek levonni és tanulni a hibáikból. Mint látszik, az Önművelés / Tudás területe valóban fontos részét tárja fel életünknek.

konyvek.jpg

Gyakran vesszük körül magunkat és az életünket közhelyekkel. Könnyebb megfelelni a gyermekkorunkban belénkvert erkülcsi dogmáknak, elvárásoknak, mint az, hogy magunk új és eletszerű elvárásokat támasszunk Önmagunkkal szemben. Ha ezen a területen sok gyermekkorunkból megragadt tárgy található, akkor nem vagyunk képesek saját értékrendet kialakítani, szabaduljunk meg ezektől. Minden tárgy, amely az Önművelés / Tudás területén található, és az egész kép jellemzi az élethez való hozzáállásunkat. Takarítsuk ki az ócska, elavult dolgokat, tegyünk tudást, rugalmasságot, életigenlő tágyakat erre a területre, hogy mi magunk is azonosúlhassunk ezekkel a jelképekkel.

einstein.jpg

Kiváló ez a terület dolgozószobának, de gyerekeknek is nagyszerű, főképp ha az íróasztal esik az Önművelés / Tudás területére. De kiváló ez a hely társalgó, tárgyaló, nappali, olvasósarok, de még akár étkező kialakítására is. Ha ez a terület olyan helyre esik, ahol nem tudod érvényesíteni az Önművelés szimbólumait, ott elég egy-egy jól irányzott kép kirakása (pl. egy nagy Einstein kép, egy szép könyvtár).

bookcase.jpg

Az Önművelés / Tudás területe föld elem. A föld elemmel már találkoztunk a Házasság területén, ismételjük át a jellemzőit. Egyszerűen gondoljuk végig mi az ami segíti a földet és mi az ami nem. Nézzük a fém elemet, mit csinál a föld a fémmel? Természetesen megmunkálja, termékennyé teszi, nem kell messzire menni, minden évben beszántják a földet, hogy a következő évben újra termékeny legyen, és nyitott legyen az új növényzet befogadására. A tűz elem is hasznos lehet, de egyben pusztító is, így óvatosan bánjunk vele. Feléget mindent maga körül, elpusztítja a meglévő dolgokat, viszont ennek a talaján új dolgok tudnak megszületni, így frissítik fel a földeket is, ahol ez szükséges (pl.: tarlóégetés). A víz és a föld nem keveredik egymással, a víz idővel kivájja a földet és elhordja, mocsarassá teszi, kimossa belőle az értékes dolgokat. Víz elemet megtestesítő dolgokat ne rakjunk erre a területre. A fa elem megköti a földet, ahogyan a fa gyökérzete is képes erre, nem engedi mozdulni, ráadásul belőle táplálkozik, így a földnek állandó utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy ne emésztődjön fel a fa által.

Így tehát, a föld és a fém elem célszerű, hogy megjelenjen az Önművelés / Tudás területén. Ezeknek az elemeknek a jellemzői a következők:

Mi az ami megfelel a föld elemnek:

  • alacsony bútorok (asztal, szék, kanapé, ágy, komód stb.), cserepes növények, képek (virágról, erdőről, stb...), ásványok, kristályok
  • sárga minden árnyalata, narancssárga egészen addig, amíg a sárga a dominánsabb a pirossal szemben, barna színek
  • négyzet, egyenes vízszintes alakzatok, vonalak, formák


Mi az ami megfeleltethető a fém elemnek:

  • fém szekrények, fém fogantyúk, fémből készült tárgyak, dísztárgyak
  • fehér, a szürke különböző árnyalatai, arany, réz szín
  • keskenyedő formák, hosszúkás alakzatok, téglalap alakú formák

bagoly.jpg

Néhány praktikus tanács, célszerű mindenképpen odafigyelni a berendezésre éa a szimbólumokra. A feng-shui-ban a tudás szimbóluma a bagoly, így annak megjelenése ezen a területen elősegíti a tanulást. További segítséget jelent ha olyan ember képét rakjuk ki, aki egyetemlegesen elfogadott talentum, olyan akire felnézünk valamilyen okból. A könyves állvány elhelyzése is hatásos lehet, de figyeljünk oda a könyvek összetételére, hatással lesz tudásunk bázisára és fejlődésünk irányára. Ha azonban úgy érezzünk, hogy szeretnénk egy kicsit pihenni, és inkább kamatoztatni megszerzett tudásunkat tompítsuk ennek a területnek a szimbólumait, így egy későbbi időpontban újra használhatóak lesznek. Mindig legyen az életünkben fejlődési szakasz és pihenési, feldolgozási szakasz. Nem azért tanulunk, hogy csupán lexikális tudásunkat növeljük, hanem az életünk minőségét szeretnénk jobbá tenni.

Megismerkedtünk a bágua területekkel, kezedben van minden tudás ahhoz, hogy jobbá tedd életedet. Következő héten karácsonyi ajándékként kaptok tőlem eg jótanács csokrot, amely mindazokat a tapasztalatokat összegzi, amit eddig tapasztalatm. Sokan azt gondolják, hogy nagyon költséges feng-shui szerint berendezni egy lakást. Sokszor azonban csak kreativitáson és szorgalmon múlik, hogy a lakás amelyben élünk valóban otthonunká váljon, valódi menedék legyen és a feltöltődés szimbóluma.

2013.12.10. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.