Az ideális vevő

2013.12.12. 09:00 |  sdragon

Ideális sorozatunk befejező részéhez érkeztünk. Ma arról a személyről beszélünk, aki legjobban irányítja a kis magyar ingatlan piacot. Ő nem más, mint az ideális vevő.

Melyek az ideális vevő tulajdonságai?

A legfontosabb tulajdonsága, hogy van. Sajnos jelenleg folyamatosan csökken az ingatlan eladások száma hazánkban és ez első sorban a vevők hiányából ered.

Ha van ideális vevő, akkor mi jellemző rá?
Talán a legfontosabb, hogy rendelkezik a vétel árral vagy bankszámlán vagy készpénzben vagy ha hitelt szeretne felvenni, akkor pénzügyi paraméterei alapján alkalmas a hitel felvételére és a megfelelő önereje is kéznél van.
Sajnos manapság sok olyan vevő jelölt nézelődik, akinek még el kell adnia lakását azért, hogy másikat vegyen, vagy pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé a vásárlást. Ők csak turisták és nem mostanában lesz belőlük vevő.

A következő fontos tulajdonsága, hogy reálisak a céljai. Mostanában sokszor találkozunk olyan vevő jelöltekkel, akik nagyon olcsón szeretnének nagyon jó lakást venni. Viccesen szólva felújított kastélyt az Andrássy úton 8 millió forintért.

Az ideális vevő nézelődés előtt felméri a helyzetet. Listát készít az ideális újabb otthon paramétereiről. Osztályozza, mérlegeli őket, majd a fontos paraméterek megtartásával tájékozódik a kínálati ár felől. Legjobb, ha ezt már egy ingatlan tanácsadóval végzi. A felkészült és már említett ideális ingatlanos sokat tud segíteni. Ő nap, mint nap látja a piaci ármozdulást, ő az eladási árakból tud segíteni és nem pedig az Interneten látható kínálati árakból és a szomszéd nagyot mondásaiból tud kalkulálni.

Customer-Care-Pic4-Act-Now.jpg

Az ideális vevő minden döntéshozót bevon a keresésbe, már a keresés megkezdésekor és nem csak a végén hívja a minden vásárlást eldöntő anyóst, aki megvétózza az eddig megtekintett lakásokat.

Az ideális vevő rászánja az időt új otthonának keresésére. Egy-egy ember életében kétszer-háromszor vesz lakást, így érdemes rászánni az időt. Egy ingatlan megtekintése ideális esetben egy óra. Lehet, hogy nem vesz mindig ennyi időt igénybe, de tíz perc soha nem elég erre a tájékozódásra.

Az ideális vevő a lakás megtekintése során nem minősíti a látottakat. Nem ócsárolja le, mert mégis csak vendégségben van és nem is dicséri fel. Elsősorban a bemutatást végző ingatlanossal kommunikál. Neki teszi fel a kérdéseket és tőle várja a válaszokat. Nem akarja megszerezni a tulajdonos elérhetőségeit és a helyszínen nem kezd el alkudozni. Megnézi, mennyire felel meg elvárásaiknak a lakás, megtudja a szükséges információkat, amihez még nem jutott hozzá.

A bemutató után megvitatja család tagjaival, a döntéshozókkal, hogyan tovább. Ha ez a megálmodott lakás, akkor az ingatlanos kikerülése nélkül, az ő segítségével kezdenek bele az ár alkuba. Nem az az ideális vevő, aki alku nélkül veszi meg a kinézett újabb otthont. Alkudni lehet, sőt kell is, de csak bizonyos keretek között. Ebben sokat tud segíteni a felkészült ingatlanos. Tudja, hogy milyen ajánlatokat vetett már el az eladó, miért akarja eladni a lakást és még sok-sok hasznos információ tudatában van, ami segít a vétel ár kialkudásához.

A sikeres alku és megegyezés után az ideális vevő legfontosabb dolga, hogy az adásvételi szerződésben meghatározott ütemezéssel fizeti ki a vételárat, valamint betartja mind az írásbeli mind a szóbeli megállapodásokat, amit az eladóval kötöttek.

Ha átnézzük, nem kell túl sok paraméternek megfelelni, hogy valaki ideális vevő legyen. Kívánom minden ingatlanos kollégámnak és tulajdonosnak, hogy minél több ideális vevővel találkozzon és kössön minden fél számára elégedett üzletet.

2013.12.12. 09:00
Címkék: vevő ideális

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.