Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Miért most vesz mindenki ingatlant, amikor magasan vannak az árak?

2018. június 17. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Tette fel nekem a kérdést egy laikus ingatlankereső, aki végül saját maga válaszolta meg. Miért van ez az öngerjesztő folyamat már több éve az ingatlanpiacon?

radhgfdy.jpg

Magas árak, túlárazott ingatlanok

Közismert tény, hogy a tulajdonosok érzelmi kötődése és a hozzá nem értő ingatlanosok "ráteszem a jutalékom" felfogása az ingatlanok túlnyomó részét erősen túlárazta, amik így beragadnak/beragadtak még a jelenlegi ingatlanpiacon is. Azonban aki ezt észreveszi vagy valaki segít neki észrevenni és elkezdi csökkenteni az irányárat, az érdeklődés hamar elindul - érdeklődők vannak, de sokkal racionálisabb gondolkodásúak és sokkal jobban megnézik, mit is vesznek.

Egy túlárazott ingatlan árcsökkentésétől nem fog a piaci árak alá zuhanni az irányár, csupán eléri vagy megközelíti azt, de a jelenlegi körülmények között ez már általában elegendő az eladáshoz, mert a már említett körülmények ezt lehetővé teszik. De mi is ez a kedvező környezet?

Hitelek

Manapság az alacsony jegybanki alapkamat kedvez az alacsony THM-ű hiteleknek, egy valamivel átlag fölötti fizetéssel rendelkező házaspár már 3.5-4%-os THM-en is tud jelzáloghitelt kapni, akár 5 vagy 10 éves fix kamatperiódusokkal is (ez azt jelenti, hogy a megállapított THM-mel fix törlesztőrészlete lesz a hitelt felvevőnek 5 vagy 10 évig, történjen a piacon bármi). Emellett az MNB bevezette a "Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel"-eket, ahol több más dolog mellett például maximalizálták a folyósítási díj összegét, a törlesztés mindenképpen annuitásos, a kamatfelár nem haladhatja meg a 3.5%-ot, és így tovább - lényeg, hogy jó hitelek vannak jelenleg, a bankok segítik a piaci pörgést.

CSOK

Kismillió bejegyzésemben írtam már a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, amit használt és új ingatlanokra is igénybe lehet venni a gyerekek után, vagy vállalt gyerekekre. A régi szocpolt váltották ki ezzel, a legnagyobb előnye és kedvezménye a 3 gyerek után felvehető 10 millió forintos kedvezményes hitel úgy, hogy az állam 10 millió forintot biztosít mellé kvázi ingyen. Vannak természetesen feltételei, például hogy a gyerekek ne legyenek 25 éves kör fölött, de ezek a feltételek könnyen tarthatóak. 

5%-os adókulcs

Nagyban hozzájárult a rengeteg újépítésű építkezéshez, hogy 5%-os áfatartalommal tudják értékesíteni az építőipari cégek az új lakásaikat. Ez természetesen általában nem 22%-nyi kedvezményt jelent, de mindenképpen jobban megéri mind az építőknek, mind a vevőknek. Jelenleg 2019 végéig tart ez az adókedvezmény, a KSH szerint a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához szükséges lenne fenntartani, de erre jelenleg semmi nem utal, meglátjuk, hogy Varga Mihály más irányt fog-e, mint tavaly év végén, amikor utoljára olvastam nyilatkozatát erről. Ha 2020-tól újra 27% lesz az új lakás áfája, az további áremelkedéshez vezethet, amit a jelenleginél is kevesebben fognak tudni megfizetni.

Konklúzió

Az ügyfelem végül saját maga válaszolta meg a felső két pont felsorolásával a saját kérdését: hiába drága most minden ingatlan, mégis érdemes vásárolni, mert a kedvező hitelekkel és a CSOK segítségével inkább most, mint egy olyan válságosabb időszakban, ahol 7-8-9% alatt nem lehet majd lakáshitelt kapni. Arról pedig ne is beszéljünk, milyen drága jelenleg albérletben lakni, főleg Budapesten... Egy jó ingatlanos megválasztásával minden egyszerűbben mehet: az ingatlan jól lesz beárazva és a keresőnek semmi dolga nem lesz a megtekintésen, majd a szerződés aláírásán kívül - jól válasszunk tehát, mert aki nem ért hozzá az megvezethető, ne engedje senki, hogy visszaéljen az eladó/vevő a laikus bizalommal!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3217763702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása