Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Klasszikus eladói kifogások és értelmezésük

2020. március 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rengeteg értelmetlen és néha már-már feleslegesnek tűnő beszélgetést folytattunk le mi, ingatlanosok az elmúlt években olyan tulajdonosokkal, akiknek nem volt szükségük ingatlanosra, de azt ott helyben még ők sem tudták. Ezekben a beszélgetésekben hallottunk szebbnél szebb mondatokat/kifogásokat, melyek vissza-visszatérnek évről évre és máig elkerülhetetlenül és néha sajnos kényszeredetten mosolygunk rajta, amikor meghalljuk őket. Ezekből szedtem néhányat össze és leírom azt is, hogy ezeket mi fejben hogyan kezeljük.

houses-and-magnifying-glass-housing-residential-conveyancing-and-property.jpg

1: Nem kenyérre kell

Tipikus, hetente előforduló mondat. Fontos megbeszélni az eladás okát, de nem tartozik ránk, hogy mennyi pénze van az eladónak. Kimondva elég degradáló és szükségtelen, ugyanis ha megbízást kapunk, nekünk az az érdekünk és feladatunk, hogy mihamarabb és minél magasabb áron eladjuk az ingatlant, a fenti mondat csak árfelhajtás indokolatlanul, ráadásul a mai piacon eladhatatlanít - szerintünk.

2: Nem akarom elkótyavetyélni

Higgye el: mi sem, hiszen az érdekünk ugyanaz: magas áron eladás a leggyorsabban, a legjobb feltételekkel. Mi tisztában vagyunk a piaci árakkal, attól, hogy Ön többet gondol a valós áráról, mi pedig megmondjuk azt, nem fogja elkótyavetyélni, csupán el fogja tudni adni a hónapokig tartó küzdelem, örlődés és szenvedés helyett. Ár alatt semmiképp ne adja el, de mi az ár alatt? Az érzelmi kötődés egy fő faktor ilyenkor, amelyet ha megengedi a tulajdonos hogy mi kezeljünk, sikerül egy megállapodást kötni.

3: Az idő nekem dolgozik

Hatalmas tévedés, főleg most, így 2020 elején. A piac egyáltalán nem kedvez azoknak az ingatlanoknak, amelyek hetekig-hónapokig szenvednek egy rosszul becsült értékkel. A keresők, akik aktívan keresnek, napi szinten nézik a legfőbb hirdetési oldalt - napi szinten fognak találkozni az adott eladó ingatlannal és minden egyes ingatlanon átsiklás rontja az ázsiót. Az idő jelen esetben fontos tényező, de a minél kevesebb a jó megoldás, nem a minél több. 

4: Senkivel nem kötök szerződést, de hozzon ügyfelet és megegyezünk

Hogyan vigyek egy olyan ingatlanra ügyfelet, amit nem ismerek?! Érthetetlen, hogy egy ingatlanos hogyan képes ügyfelet vinni oda, amit nem is ismer, csak olvasott róla pár sort és meglátott pár adatot. Nekünk legalább annyira kell ismernünk az ingatlant (ha nem jobban), mint magának a tulajdonosnak: ebbe beletartozik minden, ami a vevőt érdekelni fogja: tulajdoni lap, ingatlanszerkezeti adatok, felújítások, szomszédok és minden olyasmi, amit minden vevő megkérdez, aki komolyan érdeklődik. Nem, nem viszek ügyfelet olyan helyre, amivel könnyen lehet hogy csak az idejét rabolnám - nem csinálok turistát egy komoly érdeklődőből.

5: Egy hirdetést én is fel tudok adni

Ha azt gondolja, hogy ennyi egy ingatlanos feladata és ezért nem ad egy ingatlanosnak sem megbízást, akkor Önnek tényleg nincs szüksége ingatlanosra. Vagyis lenne, de sosem fogja belátni, így pedig nincs miről beszélni. Egy profi - kiemelném, hogy PROFI - hirdetés feladása a lehető legnagyobb online piaci jelenléthez a munkánk kb 5%-át teszi ki a szövegírással, a profi alaprajzzal és fotókkal együtt is, de ha valakinek magyarázni szükséges, hogy mennyi mindenből áll a munkánk, inkább javaslom elküldeni neki a blogom, mert itt aztán lehet informálódni, mennyi minden a munkánk része. Ha pedig fel tudja adni a hirdetést, biztos benne, hogy jól árazta be? "A szomszéd 30-ért adta el" - látta az aláírt és érkezetett adásvételit? Mert mondani bárki bármit mondhat, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a szomszéd ilyenkor erősen szépít...

6: A közvetítői szerződésekben sok a buktató

Részben igaz, mert vannak olyan szerződések, amelyeket a saját irodájának tulajdonosai sem írnának alá, annyira gázak és részrehajlóak. Én sem ajánlom soha, hogy előnytelen szerződéseket írjon alá bárki, hiszen kizárólagos szerződés mint olyan már évek óta nincs és törvénytelen (aki azt mondja hogy lehet kötni az hazudik), mivel a tulajdonos nem korlátozható az eladásban. De vannak szerződések amelyek korrektek, védik a megbízót és a megbízottat is megfelelően, mert a jogok és a kötelezettségek mindkét felet védik és mindkét félnek fontosak. Az egyetlen, ami korlátozható, hogy más ingatlanossal ne kössön megbízást - ezt viszont mindenkinek csak ajánlani tudom, mert egy jól megválasztott ingatlanos az egész üzlet kulcsa.

7: Van a családban ingatlanos és ő sem boldogul

Ingatlanos és "ingatlanos" között hatalmas különbség van, a családban lévő ingatlanos hova tartozhat? Fontos a bizalom és a megfelelő kommunikáció az ingatlanossal, de fontos a szakmai tudása és a hozzáállása is. Rábólint mindenre, amit az eladó kér anélkül, hogy utánanézne a dolgoknak? Hiba. Nem néz utána mindennek, ami szükséges egy eladásnál, mert elhiszi amit mond neki az eladó? Hiba. Sokszor vannak helyzetek, amiről nem tud még az eladó sem (nem töröltek egy régen elfelejtett hitelt, rákerült az ingatlanra valami pitiáner teher, kisebb a tulajdoni lapon a lakás mint valójában, stb, sorolhatnám), ezért nem kihagyható a részletes és mélyreható ellenőrzés induláskor, a részrehajlás jelen esetben káros lehet.

8: Én csak hirdetem de a fiamé, ő meg külföldön él

A "csak hirdetem" nem adhat megbízást ingatlanosnak - azt csak a tulajdonos, vagy közvetlen írásbeli meghatalmazottja tehet. Addig egyetlen ingatlanosnak sem szabadna megbízást kötnie, amíg nincs minden tulajdonostól a megbízásra aláírása, tegyük fel mi van akkor, ha három örökösből kettő bíz meg, a harmadik pedig nem akarja eladni? Bukta. Tehát ilyen "én csak hirdetem" dumák tipikusan a hozzánemértésből és tájékozódásból adódnak, nincs döntési jogosultság, csak maximum több szabadidő mint a tulajdonosnak.

Ha eszedbe jutnának további gondolatok vagy kifogások, szívesen megosztom a nagyközönséggel. Nagyon bízom benne, hogy legyen a kedves olvasó bármennyire is önérzetes, ezeken a pontokon nem sértődik meg, csupán szeretném, hogy mindenki tanuljon belőle és máskor komolyabban és profibban kezelje a helyzetet - ahogy egy profi ingatlanos tenné.

Facebook oldalam itt, Insta oldalam itt, hálás lennék ha bekövetnél! Írj nekem bátran bármelyik fórumon, mindenképpen válaszolok, ha kérdésed lenne vagy ingatlanpiaci segítségre lenne szükséged.

Szűcs Attila, IngatlanPáholy, LeoGroup

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4517763562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása