Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Nagyon nem mindegy, hogy szavatosságot vagy jótállást kap lakására!

2020. július 22. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Legtöbben nem tudják, hogy nem csak nyelvtanilag, törvényileg is komoly különbség van a szavatosság, a jótállás és a garancia között. Új bejegyzésemben összeszedem, melyek a legfontosabb különbségek, és mire is kell figyelni érvényesítésükkor.

jubilee-hotel.jpg

Jótállás

Kötelező jótállást kell biztosítani sok tartós fogyasztási cikkre, amelyeket a vonatkozó 151/2003 Kormányrendelet kifejezetten nevesít. A Kormányrendeletet ITT lehet elolvasni, a listát rendszeresen ellenőrzik és szükség esetén bővítik. Jópár termék tartozik ide, és legtöbbre érvényes az, hogy bruttó 10.000 Ft vételár felett kötelező a jótállás, aminek tartama ezekben az esetekben egy év.

Szavatosság

Minden egyéb termékre, amelyek nem tartoznak a fenti körbe, a Polgári Törvénykönyv általános szabályai vonatkoznak. Ezekben az esetekben már szavatosságról beszélünk, aminek időtartama 2 év, és árhatárok itt már nincsenek.
A jótállás és a szavatosság közötti alapvető különbség a bizonyítási teherben van. Ez azt jelenti, hogy a hibát valakinek bizonyítania kell - míg a jótállásnál egyszerűen csak vissza kell vinni a terméket a vásárlás helyére, addig szavatosságnál már a vásárlónak kell bizonyítania, hogy valóban fennáll valamilyen hiba. A szavatosság esetén – mivel nem jótállásról beszélünk – jótállási jegyet sem kell kiadni.

Az új Polgári Törvénykönyv egy új kifejezést is behozott, ez a termékszavatosság. Eszerint a végfelhasználó közvetlenül a gyártóval szemben is érvényesítheti igényeit, és gyártónak minősül a forgalmazó és az importáló is. A hibát a végfelhasználó a forgalombahozataltól számítva maximum 2 éven belül jelentheti be, a hiba orvoslására pedig vagy kijavítást, vagy – ha javításra nincs mód – kicserélést lehet alkalmazni.

Garancia

Végezetül egy fontos dolog: a garancia fogalma jogilag nem létezik. Garancia alatt a köznyelvben a jótállást szokás érteni, de természetesen sok itt is a félreértés, új építésű vagy új lakásoknál tehát bizonyos dolgokra szavatosságot lehet vállalni, bizonyos dolgokra pedig jótállás lesz alkalmazható, de olyan, hogy garancia, nincs. Rendszeresen használt kifejezés ez tehát, de vagy előbbire, vagy utóbbira utal a szó, ezért fontos mindig előre megfelelően tájékozódni.

Hozzászólnál? Szívesen veszem Facebook oldalamon keresztül!

Attila

források: fogyasztovedelmi blog, madarassy-legal, kocsisszabougyved

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8117763534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása