Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Már az ingatlanosok is érzik: fordult a piac, egyre fontosabb a jó vevő

2022. június 21. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ami az elmúlt években trend volt, az az utóbbi 2 hónapban erősen megváltozni látszik: a hitelválság, a háború, a rossz forint és az infláció miatt egyre több vevő halasztja ingatlanvásárlását. De hova vezethet ez a trend?

istockphoto-1134960690-612x612.jpg

Szélesebb lett a választék

A megmaradt vevők számára egyértelműen kedvező változás, hogy bővülni kezdett a kínálat, áprilisról májusra három százalékkal, majd május és június közepe között további három százalékkal több ingatlant kínáltak megvásárlásra az eladók. Ez azért lényeges, mert az utóbbi években a szűkülő kínálat is szerepet játszott a drágulásban, emellett a lakáspiaci élénkülést is visszafogta. 

Az biztos, hogy ezután az eladóknak többet kell majd azért tenniük, hogy az adásvételek létrejöjjenek - legyen az akár nagyobb árengedmény alku esetén, vagy ajándék ingóságok, rugalmasabb kiköltözés. Az ingatlanközvetítők pedig az ingatlan.com-on márciushoz képest 35 százalékkal többet fordítottak arra, hogy megbízójuk eladásra váró ingatlanait minél több vevőjelölt lássa, szerintük ezek a változások azt jelzik, hogy az eladók tevőlegesen is többet tesznek azért, hogy az ingatlanuk vevőre találjon. Ez pedig a piacon maradó vevőknek kedvezhet jobban, ami újdonság lehet a hazai lakáspiacon. Az elmúlt hat-hét év tempós áremelkedése ugyanis arra utal, hogy eddig az eladók szempontjai jobban érvényesültek az adásvételek során - fogalmazott Balogh László.

Maradnak a támogatások

Mint már kiderült, az bizonyos, hogy év végéig marad a falusi CSOK a rendes CSOK és CSOKhitel mellett, de szintén kijelenthető, hogy 2023-ra a Babaváró támogatás is meghosszabbításra kerül. A kormány több mint 100 milliárd forinttal többet különített el a jövő évi ingatlanpiaci segítségekre, így jó eséllyel a legtöbb dolog minimum pár hónapig még jövőre is velünk lesz. Ezek közül az egyik legfontosabb talán a CSOK miatti illetékmentesség, de az új építésű lakások 5 százalékos Áfája is kiemelendő.

Meglátjuk.

Attila, Ingatlanpáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr717863687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása