Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan hat az infláció az ingatlanárakra?

2022. augusztus 11. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mai cikk, hogy az MNB alelnöke szerint hónapokon belül 18-19 százalék lehet az infláció. Azt tudjuk, hogy rengeteg termék, többek között a tejtermékek, a kenyér és sok már alapélelmiszer ára ennél sokkal nagyobbat nőtt (amit többet és többen vesznek, nagyobbat nő), de milyen hatással lehet ez az egész környezet az ingatlanok áraira? Elemzünk.

inflacio.jpg

A júliusi infláció 13,7% volt, ami 24 éves csúcs itthon, a szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék lett, ez az egyik legmagasabb érték Európában. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt. A havi infláció 2,3 százalék, ami szintén kiugróan magas érték.

Az ingatlanok ára pedig kitart. Magasan, sokak szerint lufiárakon, de kitart. Azt gondolnánk, hogy az elszabadult THM-ek, valamint az emiatt kieső hiteles vevők kiesése árcsökkenést eredményezhet, azonban az emlegetett inflációs környezet miatt esélytelennek látunk érdemi árcsökkenést. Az egyetlen dolog, ami most ezt picit megpiszkálHATja, az a korszerűségi környezet: nyílhat az olló az ugyanolyan típusú felújított, szigetelt, korszerű fűtésrendszerrel bíró ingatlan és a felújítandó, még korszerűsítésre váró ingatlanok között. Mert nem az a baj, hogy egy felújítandót nem lehet szépen megcsinálni, az a baj, hogy erre jelenleg szakembert és értelemes árban lévő anyagokat (cirkót, szigetelést, de belső felújítási dolgokat, burkolatokat stb) találni nagyjából lehetetlen. Szoktam volt mondani: jelenleg egy felújítás megfelelő szakemberek nélkül felér egy válóokkal - biztosan rengeteg veszekedést fog szülni az elszálló, előre nem tervezhető/tervezett költségek és a csúszó munkálatok miatt a családban.

Az infláció tehát mindennek az árát emeli: az alapanyagok, a munkaerő, az üzemanyag (hehe), lassan a levegő árát is, de az ingatlanok ára a visszaeső kereslet és piaci környezet miatt ki fognak tartani - ami viszont természetesen árcsökkenést jelent, nominális érték és reálérték, ugye. A jelenlegi piaci trendeken az látszik, hogy a visszaeső kereslet, valamint a növekvő kínálat (a com statisztikái szerint az utóbbi pár hónapban 10 százalékkal nőtt a kínálat) miatt az értékesítési idő megnövekedésére lehet/kell számítani, tehát amit eddig el lehetett adni 25-30 nap alatt, az simán lehet 45-60 nap is. Persze be lehet menni piaci érték alá ha sürgős, de ahhoz a kevés érdeklődőhöz majd foggal-körömmel kell ragaszkodni, akit be tudunk rántani. 

Arról már szerintem nem is kell beszélnem, hogy a jelenlegi piaci környezetben egy megfelelő szakember, ingatlanos szakértelmére és segítségére milyen szinten szükség lesz - pár(száz) posztban az elmúlt 5-6 évben már ezt hangsúlyoztam megfelelően. :)

Mindenkinek kitartást, higyjétek el, én is rettenetesen ki vagyok akadva néhány termék árán, de ahogy eddig, ezután is lesz ennél jobb is, most egy kis recesszió, hogy mindenki megértse, nincs minden csokimázból, aztán jöhet megint a kolbászból kerítés és az olcsó hitelek kora; csak pár év.

Attila

36-inflacio-2019.jpg

Mi a rezsielőny? Mire kell figyelnünk amikor veszünk vagy bérlünk?

Alapvetően átírta a piaci szabályokat a rezsicsökkentés-csökkentés: sokan előnybe kerültek, sokan pedig érezni fogják, mennyire elértéktelenedik ingatlanuk az új szabályozásnak "köszönhetően". De mire figyeljünk, amikor vennénk vagy bérelnénk? 

rezsidemon_0.jpg

Mire is figyelj?

Lesz néhágy fontos kulcsszó, amire figyelni kell a jövőben. Az egyik a korszerű lesz: az ingatlan, amit vennél vagy bérelnél, az korszerű, vagy korszerűtlen. Ebbe a főbb dolgok mind beletartoznak: nyílászárók állapota, bejárati ajtó állapota, szigetelés mibenléte, fűtésrendszer. Gyors összehasonlítás: adott két nagykörúti 120 m2-es nagypolgári lakás ugyanabban a házban. Az egyik 2 éves cirkóval, 3 rétegű fa nyílászárókkal és biztonsági, hő- és hangszigetelő bejárati ajtóval szerelt, a másik parapetes konvektorokkal, az eredeti dupla gerébtokos nyílászárókkal és az eredeti, üvegezett fa bejárati ajtóval rendelkezik. Eddigis volt különbség az árában, azonban míg az egyik a rezsitörvényeknek hála még értéknövekedést is elérhet, a másik a szakemberhiány és a dráguló felújítási költségek, valamint energiaárak miatt akkora árzuhanást fog elszenvedni, ami még a jelenlegi 10 százalék fölötti inflációnál is szemmel látható lesz. 

Nem, nem volt ekkora különbség, még egy éve sem, de sokmindent átírt a háború és az infláció, a gázárak az egekben és a villanyból is jól meg kell néznünk, mit is tartunk bekapcsolva. Viszont akármennyire esett nekem is jól a csökkentés és a négynyolcvanas benzin, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez egyértelműen nem fenntartható és a magyarokat is _spórolásra, kevesebb költésre kell ösztökélni_. Igen, én is odafigyelek, hiába tudom kifizetni a rezsimet, mert kötelességem kivenni a részem az egészből és az én KATÁm is megy a kukába, többet fogok adózni emiatt, de egész Európa recesszióba fog süllyedni a következő 2 évre, így mindenki készüljön fel lelkiekben erre is... 

A rezsielőny tehát minden _KORSZERŰ_ ingatlannál, valamint minden olyan ingatlannál is fennálló tény lesz, amelyeket nem érinti a rezsidémon (például panelházak, újépítésű társasházak). Az olló tehát nagyot fog most nyílni és mindig, MINDIG csekkoljátok vásárlás vagy bérlés előtt a rezsiköltségeket.

Attila

Az új rezsiszabályok komoly változásokat hozhatnak a piacon

Aggódnak a régebbi építésű, nagy alapterületű családi házak, valamint a régi polgári, nagy belmagasságú és alapterületű lakások tulajdonosai is: mi lesz az új rezsiáraknál a fűtésükkel? Sok megoldás létezik, több piac már reagált is.

gazos2.jpg

A lakóingatlanok szinte minden szegmensét eléri az új rezsiszabályozás. A fogyasztásukat egy központi mérőórával mérő társasházaknak nyilatkozniuk kell erről augusztus közepéig, hogy jogosultak legyenek az alacsonyabb rezsidíjakra. A mikrovállalkozásként társasházakban üzemelő lakásirodák, lakáshotelek és orvosi rendelők év végéig még biztosan csökkentett áron kapják az áramot és a gázt, de a magasabb rezsi jövőre csökkentheti ezeknek a belvárosi ingatlanoknak az értékét és az albérletárakat is. Ha egy társasházon belül a nem lakás céljára szolgáló helyiségek többségében vannak, akkor a társasház közös területeinek világítása és fűtése magasabb költséggel járhat, ami feszültségeket is okozhat a társasházon belül.

Csak gondoljunk bele józan ésszel: ha 150 m2-t kifűteni eddig havi átlag 40 ezer forint volt, ezután százezres tétel lehet/lesz, ami nagyban befolyásolja az értékesítési árat is - felújítást, korszerűsítést is bele kell számolnunk. A nagy alapterületű, akár többszáz négyzetméteres családi ház tulajdonosai vannak a legrosszabb helyzetben, de egy érdekes új piaci szegmens mozdult meg emiatt: 

Tizenháromszorozódott a kereslet a kályhák és a kandallók iránt a rezsiszabályok változtatása után

Az olcsóbbat.hu statisztikái elég egyértelműen mutatják, hogy az emberek hamar felismerték, mit is szükséges javítaniuk ingatlanaikban.

image002.jpg

A háztartásokban jelentős energiát igényelnek a vízmelegítők, bojlerek, valamint a hűtőszekrények és a fagyasztók. Előbbiekre hétszer, míg utóbbiakra ötször akkora érdeklődés mutatkozott a bejelentést követő napokban, mint a megelőző hét nap során.

A köztudatban a lakások világításának korszerűsítése már jó ideje fontos megtakarítási lehetőségként él, nem meglepő tehát, hogy a lámpák és egyéb világítástechnikai eszközök iránt is három és félszeres érdeklődést mértek a vizsgált időszakban.

Az alacsony fogyasztású világítótestek közül különösen a LED-es megoldásokat keresték az érdeklődők. Fentieken kívül a mosogatógépek és a tűzhelyek, főzőlapok keresési adataiban mutatkozott jelentős kiugrás az Olcsóbbat.hu portálon.

De megugrott az igény a napelemrendszerek iránt is.

A hálózati elektromosáram-fogyasztás visszafogásának további eszköze lehet alternatív energiaforrások igénybevétele is. A napelemek iránt hatszoros, míg a szélgenerátorok iránt hétszeres érdeklődést tapasztaltak az összehasonlító oldal munkatársai. Az energiabiztonság is érezhetően fontos szempont a háztartások számára, amit a különféle áramfejlesztők iránt másfélszeresére növekvő kereslet is jól mutat.

Attila

forrás: forbes.hu, olcsóbbat.hu, index.hu, telex.hu

süti beállítások módosítása