Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanpiaci lekapcsolódás, hogy újra kapcsolódhass önmagadhoz

2022. július 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Emelkedő hitelkamatok, csökkenő érdeklődés, speciális árazás... napról napra fontosabbá válik, hogy az eladó, amikor piacra kerül, ismerje saját képességeit, lehetőségeit és tűrőképességének határát, mert manapság az értékesítés eladói oldala egy igazi stresszhullámvasút... de miben is tud segíteni a tudatos gondolkodás és szükség esetén a segítségkérés? Elemzés.

stressz_8.jpg

Döcögős indulás

Már az indulás is egy stresszfaktor. Hogyan kéne beárazni? Mi alapján? Elég átnéznem az ingatlankomot? Mi van ha túlságosan emócionális lesz amit kiírok? Ez most közepes vagy jó állapot? És sorolhatnám, amivel már akkor küzdenie kell a laikusoknak, mielőtt egyáltalán elkészítik a képeket, megpróbálnak valami alaprajzot kisajtolni magukból vagy szöveget fogalmazni. 

A piacrakerülés a legtöbb eladónál azt jelenti, hogy felteszi a legnagyobb portálra a hirdetést. Elkészülnek a képek, rajzol egy alaprajz-féleséget, ír szöveget, megadja (jó esetben) az alapadatokat hogy szűrhető is legyen és várja a hívásokat. Igen, legtöbben azt gondolják, hogy ennyi is elég, és van/volt/ az a piac ahol elég is volt, de mára ennek vége; a szakértők, az IGAZI szakértők most sokkal fontosabbak lesznek, mint az utóbbi években bármikor. 

De ennek az egésznek van egy tanulási időszaka. Az eladó felteszi a hirdetést, majd vár. Másnap jön az első hívás: "Üdvözlöm, XY vagyok a pontpontpont franchise hálózattól és meglévő ügyfeleim csak azt várják, hogy megnézhessék ezt a lakást mert akár irányár felett is megveszik, csak köss velem 30 évre szerződést és add nekem a fél lábad..." költői túlzás, de a csillagokat is leígérik, csakhogy szerződj velük. Van, aki bedől és aláír, majd 2 hónap után fogja a fejét hogy még mindig hátravan 4 hónap és tudja, hogy ezt a fél évet elvesztette... de vegyük úgy, hogy nem dől Eladónk be, tovább hirdeti maga. Jön a második hívás, a harmadik, a negyedik, az ötödik... még aznap este előtt, és mind ingatlanos. MIND. Ez megy napokig, hetekig, akár egy hónapig, amikor az Eladónk elgondolkodik: kell ez nekem? Hiányzik ez az egész? Nem tudnám hasznosabban tölteni az időm, mint ingatlanosokat hallgatni? Várni a hívásokat, ezen rágódni, ezen agyalni nap, mint nap? HÁT DEHOGYNEM.

És itt jön képbe a tudatosság. Körül kell nézni a szakértői piacon, hogy ki az, aki alkalmas lehet, hogy átvegye tőlünk ezt az elég hálátlan feladatot... Kinek minőségi és szakértői a munkája a területemen? Majd jöhet ezen emberek meghallgatása és a megfelelő kiválasztása. NE céget válasszunk, embert válasszunk. Szakértőt válasszunk, aki nem csak hazudja, hogy ért hozzá, hanem becsületesen és transzparensen be is bizonyítja, referenciákkal, tervezéssel és persze azzal, hogy MEGOLDÁST kínál problémánkra. Megszabadít minket a felesleges időkidobástól, ezt az időt fordíthatjuk arra amire szeretnénk, például családunkra, hobbinkra - nem kell stresszelnünk, mert tudjuk, hogy értékesítésünk jó kezekben van, foglalkoznak velünk, figyelnek ránk - le tudunk fűzni az egész projektről.

Nem mindenki ért ehhez az egészhez, nem mindenki tud értékesíteni, kommunikálni, megfelelően hirdetni, kezelni, nem mindenki érthet mindenhez. Ha nem magadnak húzod a fogad, nem magadnak szereled az autód, nem vágod a saját hajad, akkor miért bízod legnagyobb értéked olyanra (magadra), aki máshoz sokkal jobban ért? Ez is egy szakma, amit igen, meg kell fizetni, de hosszú távon maximálisan, minden, igen, MINDEN esetben megtérül, ha profira bízod.

Az előítélet nagy úr

Igen, tudom, bárkit megkérdezel: fúj ingatlanos, te is meg tudod csinálni, nem kell neked ilyen mert engem is átvert! Sajnos, ahogy évek óta mondom, az ingatlanosok 80 százaléka alkalmatlan a munkájára, ezért fontos a már fent említett tudatos választás... TE találd meg akivel dolgoznál, kérj ajánlást, nézz körül a piacon ha kell. Ne legyél előítéletes, vannak (valahol biztos) értelmes és etikus politikusok és autószerelők is, utóbbit még nekem is sikerült már találnom, pedig tudnék mesélni, hogy hagytam el majdnem a féktárcsáimat egyszer, mert nem húzta meg egy mondvacsinált szerelő a csavarokat... az ingatlanosoknál ugyanez van: kell az az ingatlanos, aki igenis kétszer is ellenőrzi, hogy meghúzta a csavarokat.

Attila

Még szokni kell: új parkolási rendszer szeptembertől Budapesten

A fővárosi közgyűlés elfogadta a parkolási rendelet módosítását szerdán. Egységesebb zónázás, jóval magasabb árak jönnek szeptembertől.

20220624_parkolasi_zonak.jpg
A Forbes mai cikke alapján 27 körzet helyett négy nagyobb parkolási zónára osztják Budapestet, a belvárosban 15–90, a külső városrészeken 15–100 százalékkal drágulhat a parkolás. Budapest belvárosában 22 óráig tolják ki a fizetős időszak végét, ezzel is próbálnak kedvezni a helyi lakosoknak, akiknek ugyanúgy megmaradnak a kedvezményeik.

A, B,C és D zónákra osztották a fővárost, ezek tarifája a belvárostól kifelé haladva 600, 450, 300 és 200 forint lesz óránként. A drágulás nem egyenlő mértékű területileg, mert az egységesített zónákba olyan körzetek is belecsúsztak, amik korábban más fizetési kategóriába tartoztak. 

Az A zónába kerülő Belváros-Lipótváros és Lipótváros körzeti díjai 525 forintról 600 forintra, a szintén A zónás Belső-Erzsébetváros, Belső-Terézváros, Belső-Józsefváros és Belső-Ferencváros körzetei már 440 forintról ugranak 600 forintra, a Nagykörúton kívüli szektorok A zónás részei 350 forintról ugranak 600-ra, a józsefvárosi Népszínház utca, József utca, Práter utca környékének jelentős részén nagyon nagy a drágulás, itt 265 forintról nő 600 forintra az egyórás tarifa. A B zónába is belekeveredett néhány 265 és 175 forintos körzet is, az új tarifa itt 450 forint lesz. A C zónát többnyire 265 forintos területek teszik ki, a D zónában pedig 175 forintról 200 forintra módosul a díjazás.

Az A zónában reggel 8-tól este 10-ig, a B és C zónákban este 8-ig, a D zónában este 6-ig kell fizetni a parkolásért. Mostantól a D zóna kivételével mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni a fizetős parkolóhelyen.

Forrás: Telex, Forbes

Attila

 

Már az ingatlanosok is érzik: fordult a piac, egyre fontosabb a jó vevő

Ami az elmúlt években trend volt, az az utóbbi 2 hónapban erősen megváltozni látszik: a hitelválság, a háború, a rossz forint és az infláció miatt egyre több vevő halasztja ingatlanvásárlását. De hova vezethet ez a trend?

istockphoto-1134960690-612x612.jpg

Szélesebb lett a választék

A megmaradt vevők számára egyértelműen kedvező változás, hogy bővülni kezdett a kínálat, áprilisról májusra három százalékkal, majd május és június közepe között további három százalékkal több ingatlant kínáltak megvásárlásra az eladók. Ez azért lényeges, mert az utóbbi években a szűkülő kínálat is szerepet játszott a drágulásban, emellett a lakáspiaci élénkülést is visszafogta. 

Az biztos, hogy ezután az eladóknak többet kell majd azért tenniük, hogy az adásvételek létrejöjjenek - legyen az akár nagyobb árengedmény alku esetén, vagy ajándék ingóságok, rugalmasabb kiköltözés. Az ingatlanközvetítők pedig az ingatlan.com-on márciushoz képest 35 százalékkal többet fordítottak arra, hogy megbízójuk eladásra váró ingatlanait minél több vevőjelölt lássa, szerintük ezek a változások azt jelzik, hogy az eladók tevőlegesen is többet tesznek azért, hogy az ingatlanuk vevőre találjon. Ez pedig a piacon maradó vevőknek kedvezhet jobban, ami újdonság lehet a hazai lakáspiacon. Az elmúlt hat-hét év tempós áremelkedése ugyanis arra utal, hogy eddig az eladók szempontjai jobban érvényesültek az adásvételek során - fogalmazott Balogh László.

Maradnak a támogatások

Mint már kiderült, az bizonyos, hogy év végéig marad a falusi CSOK a rendes CSOK és CSOKhitel mellett, de szintén kijelenthető, hogy 2023-ra a Babaváró támogatás is meghosszabbításra kerül. A kormány több mint 100 milliárd forinttal többet különített el a jövő évi ingatlanpiaci segítségekre, így jó eséllyel a legtöbb dolog minimum pár hónapig még jövőre is velünk lesz. Ezek közül az egyik legfontosabb talán a CSOK miatti illetékmentesség, de az új építésű lakások 5 százalékos Áfája is kiemelendő.

Meglátjuk.

Attila, Ingatlanpáholy

süti beállítások módosítása