Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A kormány nem döntött - az önkormányzatok kezében lehet az airbnb sorsa

2020. július 10. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Érdekes fordulat volt, de utólag azt kell mondjam, érthető, hogy a kormány nem nyúl bele a rövid távú kiadásba: úgy fest jelenleg, hogy az önkormányzatok teljes jogkörrel eldönthetik, a kerületükön belül mely utcákat és területeket érintse a szabályozás és milyen mértékben.

letoltes_1.jpg

Mivel járhat a döntés?

Rövid távon az önkormányzatoknak szinte utcaszinten ki kell találniuk, mely területeket és milyen mértékben fognak kontroll alá venni a korlátozásokkal. Számomra az lenne a logikus, ha a belvárosi, Gozsdu-környéki, Klauzál-Wesselényi kategóriájú utcák megtarthatnák a rövid távú kiadási piac lehetőségeit, akár korlátozások nélkül, míg a jobbára lakott utcák, csendesebb részek pedig akár teljes korlátozást is kaphatnának, hogy újra ténylegesen élhetőek legyenek, égő wc papírt dobáló részeg holland túristák nélkül. De ez persze a szerintem optimális megoldás, könnyen lehet, hogy kerületileg durvább vagy enyhébb szabályozások is elérhetőek lesznek, például személy szerint el tudom képzelni, hogy a 8. kerület azzal próbálja majd helyzetbe hozni magát, hogy sokkal enyhébb lesz e tekintetben mint a 6. és a 7. kerület, ezáltal áremelkedést és turisztikai pörgést előidézve. Óriási ziccer tehát a kormány ezen döntése sok kerületnek, a nehéz helyzetben továbbra is az 5. és a 6. kerületi vezetés van: ha túl keményen korlátoz, a túristák és a vendéglátás átköltözik egy kicsit nyugisabb részre, a túl laza, a lakosság folyamatos hisztijét kell hallgatniuk.

Van jó irány?

Van, de minden kerületnek el kell döntenie, hogy mi is az az irány. Lakosságnövelés és erősítés is lehet a cél, turisztikai vonal is lehet a cél, a kettő közül viszont biztosan billennie kell a mérleg nyelvének az egyik irányba, mert ideális középút úgy néz ki, nem nagyon lehetséges. És ne felejtsük el, hogy bár az önkormányzatok dönthetnek majd saját hatáskörben a korlátozásokról, a kerületen belüli társasházak tulajdonosai a közös képviselettel karöltve, közgyűlésen továbbra is megszavazhatják, hogy kitiltják-e a saját házaikból ezt a típusú felhasználási módot - és azt kell mondjam, bár pontos statisztikai adatokkal nem rendelkezem, kb minden negyedik belvárosi társasháznál van legalább korlátozva vagy már teljesen megtiltva a rövid távú szállásadás.

Elmondanád véleményed, vagy nem értesz velem egyet? Írd meg nekem Facebook oldalamon keresztül, ide kattintva

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5217763538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása