Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Kezdő ingatlanos vagy tapasztalt? Nem olyan egyértelmű, mint gondolnád!

2016. november 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sziasztok!

A cím magáért beszél: kivel érdemes együtt dolgozni, ha el akarom adni az ingatlanomat? Messze nem olyan egyértelmű a dolog, ahogy elsőre gondolnánk, elemezzük kicsit.

Kezdő ingatlanos:
pro:
- pörög mint a ringlispíl
- mindent megtesz, amit a mentora kér tőle, így jól fog hirdetni, odafigyel minden hirdetésre, szórólapozik
- lelkes, még nem szedte szét a szakma 
kontra:
- nincs még megfelelő tapasztalata, ha belekérdez a vevő valami komolyabb szakmai dologba, nem biztos hogy fog tudni válaszolni
- nincs ügyfélköre és bejáratott befektetői köre, akiknek első körben tudná az ingatlant ajánlani
- sokat kell támaszkodnia kollégáira, esetleg lassabban halad a hirdetésekkel

Tapasztalt ingatlanos:
pro:
- megvan a tapasztalat ahhoz, hogy akár egy problémásabb ingatlant is megfelelően állítson be írásban és élőben is ahhoz, hogy elkeljen
- bejáratott ügyfélköre van, akik közül könnyen lehet, hogy el is viszi valaki az ingatlant, ha jó lehet befektetésre
- gyorsan mindenhova fel tudja tenni az ingatlant, ismeri a jól működő oldalakat, jól tud kiemelni, hasznosan kreditelni
kontra:
- ha úgy gondolja, hogy az ingatlan valamiért eladhatatlan vagy túl drága, nem fog vele foglalkozni megfelelően
- belefáradt a szakmába, nem érdekli már az egész, semmit nem tesz az eladásért csak annyit, hogy felteszi a .com-ra és várja a csodát

A fentiekből szerintem egyértelmű, hogy mindkét kategóriából ki lehet fogni jót és rosszat is. Van a kezdők között is az ún. "megélhetési ingatlanos", aki csak azért kezdett el ingatlanozni, mert "nem volt jobb dolgom", vagy mert valaki azt mondta neki, hogy itt rommá keresheti magát (nem); de a tapasztalt ingatlanosok között is rengeteg az olyan, aki inkább csak hátráltatja az értékesítést, mint elősegítené.

A legjobb megoldást tehát az alábbiak szerint lehet megtalálni:
1: keressünk ajánlást
Mindenki családjában vagy barátai között lesz ingatlanos tapasztalat. Kérdezzük meg, szerinte a mi lakásunkat is el tudná-e adni az ingatlanos, de ha pl a 2. kerületben dolgozik az ingatlanos, felesleges neki 17. kerületi családi házat adni, hiába vállalja el, nem fogja tudni megfelelően eladni (nem ismeri a környéket, nem lesz elég ideje átmászkálni a mutatásokra, stb).
2: keressünk helyi ingatlanost
Nagyon fontos, hogy olyan ingatlanossal dolgozzunk együtt, akinek az irodája a kerületben vagy a környéken van, a legjobb, ha még a kerületben is lakik! MINDIG az a legjobb iroda és ingatlanos, aki lokálisan erős, ún. területspecialista: azon a környéken vagy abban a kerületben dolgozik szinte kizárólag, így a kisujjában van minden kis utca, minden problémásabb ház.
3: ismerkedjünk meg az ingatlanossal!
Ne azzal kezdjünk, hogy "Üdv, akkor írjuk és haladjunk, nem érek rá..."! Üljünk le vele, főzzünk neki egy kávét és beszélgessünk. Kérdezzük a tapasztalatáról, hogy mióta csinálja, merre fele él, beszélgessünk vele, ismerjük meg. Ez azért nagyon fontos, mert a bizalom az egész alapja: hinnünk kell az ingatlanosnak, ha azt mondja, hogy az ingatlan túl van árazva és ennyiért eladhatatlan, mert ő dolgozik a szakmában. És igen, ez ugyanolyan szakma mint az autószerelő vagy a fogorvos, az egy másik kérdés, hogy itthon nem nagyon szükséges az elkezdéséhez semmilyen papír - de ez is változni fog hamarosan, reméljük.

Így én sem vállalok el budai ingatlanokat, illetve nem szeretem a belvárost, szerintem élhetetlen. Viszont ha Zuglóban szeretnél eladni ingatlant, bátran kereshetsz engem, de a cégemnél dolgoznak 16. és 17. kerületi specialisták is.

Sok sikert az értékesítéshez!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3517763910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása