Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Szakma vagy átverés az ingatlanozás?

2016. november 04. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sziasztok!

Többször beszélgettem már különböző emberekkel az ingatlanértékesítésről mint szakmáról, illetve arról, hogy Magyarországon mennyire tud működni és mennyire van létjogosultsága. Előre le kell szögeznem: mivel ingatlanértékesítő vagyok, hihetné bárki, hogy elfogult vagyok a szakmával kapcsolatban, de most megígérem, teljesen pártatlanul fogok írni.

Az ingatlanértékesítés egy olyan szakma, mint akár az autószerelő, az orvos vagy a lakatos. Most lehet esetleg háborogni, hogy "jaj persze, az orvos évekig tanul mire a közelébe kerülhet egy betegnek, itt meg a sok kutyaütő az első naptól kezdve dolgozik" - és igen, a szakmának pontosan ez a legnagyobb baja itthon: nincs papírhoz és képzettséghez kötve, ha a munkaadó cégnél dolgozik olyan, akinek van végzettsége, akkor lehet nála megbízási szerződéssel ingatlanozni, a cégnek lakásokat felhajtani - az egy másik kérdés, hogy ez mennyire fog sikerülni nulla tudással. 

Amerikában teljesen máshogy működnek a dolgok: kőkemény képzések után lehet csak ingatlanos valaki, csak kiemelt megbízásokkal dolgoznak és a tulajdonosok nem is hirdetnek, nem is hirdethetnek. Rengeteg hagyományos lakásbejárás van úgy, hogy a tulajdonos otthon sincs... és működik, remekül működik.

Ha itthon nem az lenne, hogy abból lesz ingatlanos, akinek nem volt jobb dolga vagyépp sehova máshova nem veszik fel, egész más lenne a szakmai tudás és az ingatlanozás hírneve is. Most van alapja a sározásnak, az ingatlanosok 80%-a egyáltalán nem ért a szakmájához és különösebben nem is akarja megtanulni azt: megelégszik azzal, hogy kéthavonta egyszer sikerül "átverni" valakin egy értékesítést... senki nem lesz a végén boldog: az eladó utálni fog fizetni a kutyaütőnek, a vevő úgy fogja érezni, hogy csak a pénzért csinálta az egészet és meg sem érdemli, ráadásul alkudhatott volna neki az ingatlanos többet. Egy értékesítéssel tehát egy ingatlanos két olyan embert is elveszít a felvevő piacról, akik egyébként dolgoztak ingatlanossal - akkortól nem fognak...

A megoldás egyszerű (lenne): csak úgy lehessen valaki ingatlanos, ha beszerzi a papírt róla. Ezt manapság 3-6 hónap alatt be lehet szerezni, OKJ-s képesítések vannak 100e Ft alatt. Ha ezt bevezetné állambácsi, kihullana elég sok amatőr, de persze ekkor is maradnának trükközgetők: "én csak értékesítő asszisztens vagyok, az a feladatom, hogy az irodámnak/főnökömnek felhajtsak ingatlanokat".

A szakma megtisztítása jelenleg elsődleges feladat kellene, hogy legyen mindenkinek és nagyon fontos lenne ezt belülről indítani: megfelelő irodai képzésekkel, mentor programmal és értelmes emberek felvételével. 

Attila

14985349_l.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8117763908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása