Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Tanácsok tulajdonosoknak: a jó ingatlanos 5 ismérve.

2016. november 14. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Trump ide, esti szuperhold oda, a magyar ingatlanpiac megingathatatlanul halad előre, és bár az árak Budapesten lassan-lassan kezdenek realizálódni, de még mindig rengeteg a túlárazott és emiatt eladhatatlan ingatlan. Azzal nincs semmi gond, hogy a tulajdonosok jó része kötődik ingatlanjához, érzelmileg nehezen tudja elengedni, ezért akarva-akaratlanul is az eladhatóságot ellehetetlenítően magas áron próbálja meg eladni; a fő probléma itt (is) az ingatlanosoknál indul, nézzük, mik azok a tulajdonságok, melyekre mindenképpen figyeljünk. Szubjektív lista egy másik ingatlanostól!

1: őszinteség
Egy jó és becsületes ingatlanos minden esetben őszinte a tulajdonossal, és ezen NEM SZABAD megbántódni. Egy jó szakember a helyszínen hamar fel tudja mérni az ingatlanban rejlő lehetőségeket és el fogja tudni adni akkor, ha azt a piaci árakhoz megfelelően közelítjük. Ha úgy hív fel minket egy ingatlanos, hogy az ingatlan nagyon jó árban van és úgy is el fogja tudni adni, hogy ráteszi a jutalékát: kamuzik, esélytelen. A mai piacon az ingatlanok nagy része alapból túlárazott, ami jó árban kerül fel, szinte azonnal elkel. A szinte azonnal azt jelenti, hogy 1 héten belül kapni fog rá a tulajdonos ajánlatot - aki 1 hónapja hirdeti és azt hiszi hogy jó az ár, téved. Szóval az ingatlanossal érdemes őszintén beszélni és érdemes meghallgatni az ő véleményét is, általában érdemes hallgatni is rá, nem fog rábólintani az előzetesen elképzelt és elrugaszkodott elképzeléseidre.

2: kisugárzás
Nem kell jó emberismerőnek lenni ahhoz, hogy lássuk egy ingatlanoson, hogy képes lesz-e olyan hozzáállással beszélni leendő ügyfeleinkkel, amivel meg tudja őket győzni lakásunk eladásáról. Amikor esélyt adsz neki, beszélgess vele! Kérdezd tapasztalatairól, bár arról nem régiben írtam már, hogy nem feltétlen a tapasztalat számít, ismerd meg, kell, hogy meg legyen köztetek az az alapvető bizalom, ami egy ilyen komoly üzletnél szükséges. Ha az ingatlanosod igényesen van felöltözve, nyíltan beszélget veled, beszél az eddigi tapasztalatairól, próbál megismerni téged is, próbál közös pontot, akár hobbit találni veled, akkor ő egy jól kommunikáló, a munkáját lelkiismeretesen végző ingatlanos lesz. Hangsúlyozom, kevés ilyen van sajnos... 

3: kapcsolattartás
Minden ingatlanos ígér fűt-fát arról, hogy hetente fogja hívni, készít statisztikákat a hirdetések megtekintéseiről, stb... De csak az ingatlanosok tizede tartja is ezeket be. Ha nem sikerül 1-1 héten mutatni az ingatlant, akkor is elvárhatjuk az ingatlanosról, hogy felhívjon minket és tájékoztasson arról, történt-e bármi, volt-e hívása, csak esetleg nem tartotta érdemesnek arra, hogy ki is vigye az ügyfelet. Első körben csak akkor kössünk kiemelt megbízást bárkivel, ha ajánlásból jött, de ez a megbízás se legyen 3 hónapnál hosszabb időre kötve: aki ennyi idő alatt nem tudja eladni az ingatlant, az nem foglalkozik vele eleget.

4: felkészültség
Egy olyan ingatlanos, aki felkészültnek mondja vagy gondolja magát, mindig hord magánál lézeres mérőt, lábzsákot, hogy ne sározzon, jó minőségű fényképezőgépet, mindenfajta anyagot, ami egy ingatlanbehozásnál előjöhet (megbízási szerződés, meghatalmazás, kulcsátvételi elismervény, stb...), tud a helyszínen alaprajzot rajzolni, be tudja lőni az égtájakat (akár okostelefonos iránytűvel, akár fejből, a lényeg, hogy tudja, mit kell csinálni) - szóval felkészült. Tehetünk fel neki keresztkérdéseket akár a környékről is, már írtam, hogy mindig azt javaslom, hogy kerületspecialistával dolgozzon együtt egy eladó.

5: közös pont
Egy jó ingatlanosnak mindenre van válasza és mindenhez van elérhetősége. Ezt nem csak tapasztalattal lehet elérni, elég, ha az irodájának vannak kapcsolatai, de ezeknek mindent magába kell foglalnia: energetikai tanúsító, felújító, redőnyös, bádogos, villanyszerelő, hiteles, lakástakarékos és sorolhatnám: a lényeg, hogy lehessen hozzá fordulni - mert a vevőnek is lehetnek/lesznek ilyen igényei, és lehet hogy pont ezért sikerül majd eladni az ingatlant: az ingatlanos elintézi a szükséges felújítást és megoldja, hogy annyiért legyen kivitelezve, amivel még belefér az alkuba.

Konklúzió: egy becsületes ingatlanos csak olyat ígér, amiben biztos és amit be is tart.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9817763902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása