Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanos alapfogalmak - ha az ingatlanosod nem tudja, szerezz másikat!

2016. november 18. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokat hajtogatom, hogy ez is egy olyan szakma, mint például az autószerelő, a fogorvos vagy hasonlók. Ugyanúgy tanulás és rengeteg tapasztalás kell ahhoz, hogy valaki "szakértő" legyen, sajnos ezt a szót manapság már a kezdők névjegykártyájára is rábiggyesztik - a szó teljesen elvesztette jelentését. A fenti szakmákhoz képest az egyetlen különbség, hogy az ingatlanosoknak - egyelőre - nem szükséges semmilyen szakmai végzettség a munka elvégzéséhez, de Magyarországon főleg igaz, hogy a tudás számít, nem a papír, jópár remek programozót tudok, akik sima érettségivel, bármilyen OKJ nélkül keresnek komoly pénzeket nagyvállalatoknál, mert megvolt a szorgalmuk megtanulni a szakmájukat.

A mi szakmánk egy jó része olyan dolgokat is tudni 1-1 ingatlanról, amelyeket van, hogy a tulajdonos sem tud, néhány ilyet szedtem most nektek össze, és megpróbálom érthetően megmagyarázni mindegyiket:

- alkóv
A szobát mindenki tudja, hogy mi, a félszoba ugyanaz, csak 12 nm-nél kisebb. Az alkóv pedig egy olyan, rendszerint hálószobának használt tér, aminek nincs ablaka. A probléma általában pont itt van vele: nehezen szellőztethető, rendszerint elég egészségtelen a levegője. XV. Lajos korabeli stílusokban gyakran alkalmazzák a mai napig, én rendszerint egy nagy nappaliból leválasztott kis részként szoktam találkozni vele, amit vagy dolgozószobának, vagy könyvtárnak használnak.

- lichthof
Németről szó szerinti fordításban fényudvar, egyébként célja egyszerű, helyiségek közvetlen természetes szellőzésére és megvilágítására szolgáló, épületszárnyakkal, határfalakkal körülhatárolt belső udvar, vagy a szomszédos telek beépítéséig a telekhatárhoz csatlakozó, oldalán nyitott tér. Általánosan a régebbi, polgári házakban a fürdőszobákat és a WC-ket nyitották lichthof-ra, hogy legyen természetes szellőzése.
Itt van egy, remélem így érthető lesz: p010_1_01.jpg

- erkély, terasz, loggia
Ha egy ingatlanos nem tudja megkülönböztetni a fenti hármat, már lehet is másikat keríteni. A terasz úgy nyúlik ki egy épületből, hogy nincs fölötte semmi és három oldaláról nyitott. Speciális formája a tetőterasz, aminek lehet teteje, de három oldaláról nyitott. Nem kell feltétlen nagy alapterületűnek sem lennie, lehet akár 1-2 nm is, illetve lehet a földszinten is, kertkapcsolattal.
Az erkély és a balkon egy és ugyanazt az építményt jelenti. Az erkély  teraszhoz hasonlóan kinyúlik az építményből, de fölötte is van egy másik erkély. Oldal irányba legalább félig nyitott.
Erkélyek:erkelyek.jpg

A franciaerkély egy erkély nélküli erkélyajtó, nem lehet kilépni, legfeljebb egy keskeny szegélyre. Szellőztetés és fény viszonyok szempontjából jobb, mivel nagyobb, mint egy sima ablak, és a korlát lehetőséget nyújt virágok elhelyezésére is.
A loggia nem lóg ki az épület síkjából hanem a homlokzaton belüli térből veszi el a helyet. Felülről és mindkét oldaláról zárt, gyakran a könyöklője is épített fal. Kialakításánál fogva könnyen beépíthető. Főleg paneleknél lehet többször látni, hogy beépítik, ezzel növelve a hasznos területet.
Loggiák egy panelen:
szeged_ujrokus_felujitott_panelhaz_2011-01-08.JPG


+1, a tornác:
A tornác, vagy másnéven veranda egy lakóház vagy néhol melléképület homlokzata mellé/elé épített, oszlopokkal, pillérekkel, boltívekkel alátámasztott, tetővel ellátott tér. Elsősorban közlekedési, munkavégzési és raktározási célokat szolgált, mostanában a régebbi parasztházaknál nagyon retro feelinget ad, ha igényesen felújítják.
tornac.jpg

- nettó és bruttó alapterületek
Egyszerű megmagyarázni, itt megint az a gáz, ha egy ingatlanos nem tudja, mi a különbség, esetleg nem tudja, hogy hol a különbség. A csodamagasság: 1.9 méter. Az ennél magasabb alapterület nettó, az ennél alacsonyabb pedig a bruttó érték lesz. Belső két szintes ingatlanoknál a felső szinten már a tető dőlése miatt van bruttó érték, az alaprajzokon szaggatott vonallal szokták jelölni. Logikus módon a nettó sosem lehet nagyobb, mint a bruttó alapterület, a tulajdoni lapokon és a hirdetésekben mindig a nettónak kell(ene) szerepelnie. Az alábbi képen az étkezőtől kezdve a nappalibútoron át már minden a bruttó területben van. A nettó alapterületbe egyébként nem tartozik bele az erkély és a terasz mérete sem, bruttóban pedig általában a felével szokás számolni (tehát 39 nm + 4 nm terasz az 41 nm).

nettobrutto.jpg
Szép, mi? Szerintem gyönyörű, sajnos fogalmam sincs, hogy eladó-e, ha az lenne, én tuti szeretnék foglalkozni vele. :)

Jó hétvégét mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9117763898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása