Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanos helyesírás - véletlenteszt

2016. december 01. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egész Magyarországon rossz az átlag helyesírás, de csak kevés helyen látszik annyira feltűnően valakinek ezen problémája, mint egy ingatlanosnál. Csináltam egy szimpla, teljesen véletlen keresést a .com-on és elkezdtem elölről olvasgatni a hirdetéseket. Az elütéseket most nem veszem helyesírási problémának, az bárkivel előfordulhat, az csak egy másik dolog, hogy nincs utóellenőrzés, ahol azt az elütést ki kellene szűrnie, illetve a magánszemélyek hirdetéseit sem veszem ide, hiszen ingatlanosokat kritizálok... alap hibák vannak, csodákra leltem, mutatom.

Szimplán annyit ütöttem be, hogy eladó lakás, Budapest, 10. kerület, tehát a kiszemelt Kőbánya.
02forte.jpg
1: helység - helyiség
Sokan észre sem veszik ezt a hibát, engem nagyon tud bosszantani.
helyseg.jpg
A helyesírási szabály a következő: a helység jelentése település, például Karcag egy helység, viszont a fürdőszoba, a wc és a nappali helyiségek - tehát az ingatlan elkülönített részei mindig helyiségek. Arról ugyancsak nincs fogalmam, hogy a gyógyszertárat és a pékséget miért sikerült nagybetűvel írni...

2. Értelmes mondat
És még egy oldalt sem kellett lapoznom, itt egy következő csoda, akinek nemigazán sikerült értelmes leírást csinálnia a hirdetéshez, az első mondat főleg remekül sikerült:

szep_mondat.jpg
Hogy a végén mit akart a költő azzal az "A, 1"-el, valószínűleg sosem fog kiderülni. Szomorú.

3. Közösköltség
kozoskoltseg.jpg
Egyszer és mindenkorra tegyük tisztába: külön kell írni, közös költség.

4: vicces elírás
Nem akartam elírást belevenni, de amikor elolvastam ezt a hirdetést, hangosan felnevettem... hogy kell egy ingatlant "teléskörűen" felújítani? :D
teleskoruen.jpg 

Megint ugyanaz a hiba: nem olvassa az ingatlanos vissza azt, amit írt... annyi ilyen és ehhez hasonló hibát látok, amit akár egy visszaolvasással is orvosolni lehetne... a vesszőhibákat már nem is említem.

 5: szorgalmi út
Ez csak hirtelen eszembe jutott, de az biztos, hogy 100-ból 99 ingatlanos szorgalmi útnak írja a szolgalmi utat, ami egy adott telek megközelíthetőségének biztosítása a szomszéd telken keresztül akkor, ha a megközelíthetőségre más lehetőség nincs. Ha nem tudjuk leírni, használjunk inkább más kifejezést rá: átjárási jog.

 6: lifthók
Egy előző bejegyzésemben erről már beszéltünk: a megfelelő szó: lichthof, ha nem hiszed, itt a wikipédia hozzá. Kimondani így kell: [lihthóf]


Ha esetleg találtok olyan hirdetést, amit szerintetek érdemes lenne kielemezni a blogban, küldjétek nekem bátran el akár emailben, akár Facebookon, az elérhetőségeimet oldalt megtaláljátok. Hangsúlyozom, hogy csak ingatlanos problémák érdekelnek, a magánszemélyes hirdetések megoldása nem az én dolgom, általánosban jobb lett volna több nyelvtant tanítani sokmindenkinek.


+ 1: kauKció

Miért??? Bár az alábbi szöveg hemzseg a helyesírási hibáktól, egyszerűen felfogni nem tudom azt a plusz K betűt. Egyszer és mindenkorra szokja meg mindenki: lehet, hogy kimondáskor olyan, mintha lenne ott egy K, de nincs! A szó amit keres a költő: kaució.
kaukcio.jpg 
Ugyanezen hirdetésben csak még egy: terem garázs.... wáh! A szó, amit az ingatlanos hölgy keres: teremgarázs. A többi hibát már le sem írom, sírjon rajta más is.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6917763890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása