Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hová tart az ingatlanszakma Magyarországon?

2016. december 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Hová tart az ingatlanszamka itthon, és hová kellene, hogy tartson? Mert sajnos szerintem messze nem a jó irány az, ami most van a piacon. Szubjektív elmélkedés következik.

kulcsot_ad_freedigitalphotos_-smarnad.jpg

Amerikában az ingatlanértékesítői szakma egy megbecsült, komoly presztízsnek örvendő munka, amihez odakint komoly összegekbe kerülő vizsgákat kell letenni, mielőtt egyáltalán ügyfelekkel találkoznál. Nem dolgoznak nagy jutalékokért, az általános olyan 1.5% körül van, de figyelembe véve az árakat 1-1 manhattani kecónál, vagy épp egy kertvárosi családi háznál, egész jól élnek. Ott persze nincs olyan, hogy a tulajdonos foglalkozzon az eladással: kizárólagos szerződések vannak, egy ingatlanosod lesz, aki anélkül, hogy otthon lennél, open house-okat, tehát házlátogatásokat tart és tarthat megadott időpontban, hogy minél többen nézhessék meg egyszerre az ingatlant, táblát rak ki a ház elé / a lakás ablakába, és sorolhatnám.

Nyugat-Európában nem ennyire egyértelmű a helyzet, viszont a fejlettebb országokban mindenhol kemény szabályozás van a szakmára, végzettség és sok-sok tanulás szükséges a végzéséhez - nem is ott a reputációja, mint nálunk.

Az itthoni ingatlanszakmát már több előző posztomban is ekéztem, tényleg nem állunk jól sem szakmai felkészítésben, sem jutalékokban, sem elismertségben, sem rentábilitásban, mondom az okokat. Az első és legfontosabb a szabályozás hiánya. Manapság bárki lehet ingatlanos, nemtől, kortól, végzettségtől, felekezettől és alsógatyaszíntől függetlenül, hiszen elég, ha a munkáltatónak van egy ingatlanos végzettsége, máris alkalmazhat, mint a cégnek bedolgozó, lakásokat és ügyfeleket felkutató kollégákat. A cég adja minden esetben a számlát egy értékesítés után, aztán hogy mi történik azzal a pénzzel, például a tulajdonos felteszi az egészet a pirosra, vagy X százalékát visszaadja annak, aki az ügyletet intézte, sosem fog kiderülni.

A jutalékoknál ugyanez a hatalmas probléma: mindenki mással próbálkozik, mindenki máshogy adja elő azt, hogy ki fizet, most például van egy teljesen új cég a piacon, aki 2.5% körüli sikerdíjjal dolgozik de úgy, hogy azt a vevőtől kéri el, nem az eladótól. Az, hogy ennek mennyire lesz és lehet létjogosultsága az itthoni piacon, hamarosan kiderül, én személy szerint nem adok nagy esélyt az egésznek, ez nem Amerika... Viszont vannak olyan irodák, akik 2-2.5%-okért vígan eldolgozgatnak, vannak olyan cégek akik 4% alá nem mennek, az országos irodáknál pedig a mai napig beetetnek tulajdonosokat, hogy az 5%+áfás szerződés korrekt... Összességében egy hatalmas összevisszaság a jutalékozás, mindenki másban látja a jövőt.

A harmadik nagy kérdés a rentábilitás. Egy kezdő ingatlanos komoly megtakarítással kell, hogy rendelkezzen, mielőtt elkezd ingatlanozni, ugyanis nagyon nagy eséllyel nem fog az első 3 hónapban semmit eladni akkor sem, ha a belét kidolgozza: ilyen a piac. Be kell hozni töménytelen mennyiségű ingatlant, azoknál hetente próbálni árat törni, közben beiktatni szórólapozást, flyerek kirakását, mutatásokat, sorolhatnám, rengeteg munka van vele. A jelenlegi piaci trendek azt mutatják, hogy egy ingatlanosnak akkor van legalább havi 1 eladása, ha 25 lakás van a kezelésében és minimum napi 6 órát aktívan foglalkozik az ingatlanozással. Az arányokat el lehet tolni (pl 20 lakás és 8 óra, stb), de körülbelül ebből kell kiindulni. Viszont bejelentés ugyebár nincs, fix pénz tehát nincs vagy 1-1 cégnél is csak pár hónapra, borzalmasan gyenge jutalékmegmaradás mellett, így van, hogy hiába dolgozol rengeteget, kézzel fogható eredménye, hogy kifizesd az albérleted, nem lesz.

14985349_l.jpg
Megoldás

Egyelőre nem látszik az, hogy az állam szeretné ezt a helyzetet megoldani, de előbb-utóbb biztosan meg fogja, ami az első körben két dologból fog állni: az egyik az, hogy csak OKJ-s ingatlanértékesítői végzettséggel lehet majd valaki ingatlanértékesítő, a másik pedig a jutalékok törvényi szabályozása lesz. Az első kb fél év alatt 100e Ft-ból megoldható, nem egy nagy dolog, a második pedig már például a hitelezésnél megtörtént, szerintem csak pár év, hogy az ingatlanszakmában is megtörténjen. Ezzel a kisebb, lokálisan erősebb irodákat segítenék, a nagyok kénytelenek lennének kicsit átalakítani a rendszereiket, illetve itt is lennének ügyeskedők, zsebbe fizetők és fizetést kérők, ahogy az OKJ-t is ki lehetne játszani, pl asszisztens-ként futna a kolléga, de a jó irány biztosan ez lenne és sok szakmai hírnévrontó kollégát elvezetne más szakmába, hogy ott rontsa a levegőt...

Ha van ötleted a szakma segítésére, vagy olyan dolog, amiről szerinted érdemes lenne írnom a szakmával kapcsolatban, várom emailben vagy kommentben!

Jó hétvégét mindenkinek!

Attila 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7317763888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása