Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Adók és illetékek ingatlanértékesítéskor, érthetően.

2016. december 06. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A legtöbb tulajdonosnak fogalma sincs arról, mennyi adót vagy illetéket kell fizetnie, amikor vesz vagy elad egy ingatlant. Meglátjuk, hogy 2017-ben változni fognak-e a szabályok, mindenesetre most még az alábbiak vonatkoznak mindenkire, aki venne vagy eladna az országban.

Egy becsületes ingatlanos és az adásvételi szerződést készítő ügyvéd világosítja általában fel a delikvenseket, pedig milyen jó is lenne úgy számolni az ingatlan vételárát is, hogy tudjuk, mennyi költségünk van még utána, nem igaz? Sosem esik jól, ha utólag kapunk egy komolyabb összegű levelet a NAV-tól, hogy akkor fizetés...

back-taxes-help.jpg

Kezdjük az elején: az adó és az illeték két különböző dolog. Ne keverjük össze őket.

Az eladó által fizetendő: SZJA, azaz személyi jövedelemadó
SZJA fizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha a lakóházát vagy lakását a vásárlást követő 5 éven belül szeretné eladni, minden más típusú ingatlan esetén ez az idő 15 év, tehát teleknél például ezzel kell számolni. Az adó mértéke az évek folyamán folyamatosan csökken, a 0. és az 1. évben még a teljes összeget kell megfizetni, a 2. évben már csak 90%-át, a 3. évben 60%-át, a 4. évben 30%-át. 
És mindezekkel CSAK AKKOR  kell számolni, ha az ingatlan értékesítésére nagyobb vételáron kerül sor, mint amilyen összeget az eladó az ingatlan megszerzésére fordított.
A NAV oldalán van egy dokumentáció, konkrétan a 9. számú információs füzet, amiben példákon keresztül kiszámítva mutatja be az adófizetői kötelezettségeket.

Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek
2016. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályai a linken keresztül elérhetőek, a link közvetlen a NAV oldalára megy.

A vevő által fizetendő: a visszterhes vagyonátruházási illeték 
Ha valaki ingatlant vásárol, nem adót, hanem a fenti elnevezésű illetéket kell fizetnie. Az illeték megállapítása során nincs időkorlát, ha valaki vásárol, fix 4% az illeték, csak attól függ ennek mértéke, hogy volt-e korábbi eladás a vásárlást megelőző 1 évben. Ezt az illetékkedvezményt hívják cserepótló illetékkedvezménynek (az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény, Itv. 21. § (5) bekezdése).

Fontos tudni, hogy ha valakinek volt ingatlanértékesítése a vásárlást megelőző 1 évben, azt jelezze a megvásárolni kívánt ingatlan adásvételi szerződését készítő ügyvédnek, ugyanis az ügyvéd ilyenkor egyből megkéri az illetékmentességet. 

Ennek tájékoztatója a NAV oldaláról az alábbi linken érhető el.

Attila

ingatlan-eladas1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5017763886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása