Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan keressek ingatlant? Magánszemély-kalauz.

2016. december 15. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A legtöbb magánszemélynek fogalma sincs arról, hogyan kezdjen ingatlanok után kutatni, amikor vásárolni szeretne. Azoknak szól ez a kalauz, akik még a keresés előtt állnak, még nem indultak neki és tele vannak kérdésekkel.

5ce.png

Kedves Magánszemély!

Bár szakmánkban első találkozáskor általánosan kötelező a magázódás, most Téged is tegezni foglak, közvetlenebb, remélem nincs harag. 
Amikor megfogalmazódik valakiben az, hogy ingatlant szeretne venni, az első gondolata lesz, hogy hogy álljon neki és általában saját magában meg is válaszolja ezeket a gondolatokat. Nézelődjek az interneten összevissza? Iszonyat időigényes. Bízzak meg ingatlanost? Levesz egy csomó pénzzel. Csöngessek be oda ahol vennék? Kiröhögnek, és iszonyat időigényes. Figyeljem a molinókat? Óriási mázli kell hozzá.
De van megfelelő megoldás: ezek ötvözése.

Online felületek

Vannak használható oldalak, ahol lehet magánszemélyként is nézelődni, de egy átlag embernek ez ritkán fér bele az idejébe a munka és a család mellett: ha elkezdjük böngészni a legnagyobb ilyen tematikus oldalt, az ingatlan.com-ot, pillanatok alatt órákat tölthetünk el vele érdemi eredmény nélkül, mert rosszak a hirdetések, rosszul állítjuk be a szűrőt, ezért kidob minden vackot, vagy elveszünk az ismétlődő hirdetések tengerében. Ezutóbbira vezeti/vezette be az említett oldal a "minden ingatlan egyszer" szűrést, bár ahogy látom még magánszemélyeknek nem aktív, mi ingatlanosok már tesztelgetjük egy ideje. Eredménye az lesz, hogy azokat a hirdetéseket, melyek ugyanarról az ingatlanról szólnak, berendezi egy hirdetés alá. A hirdetőknek ez nem jó, az ingatlanosoknak nem jó, egyedül a keresők, TI nyertek vele, ugyanis átláthatóbb lesz az oldal.

Bejelentkezett nézetben így fogják látni a keresők a listázást a minden ingatlan egyszerrel:
m1x-info-page-image-1.jpg

Erről egy komolyabb kritikát fogok megfogalmazni hamarosan, de nem most, nem ezért olvasol most. Az ingatlan.com tehát használható, de rengeteg idő megy el vele, viszont annyiért legalább érdemes mindenkinek átlapoznia, hogy tisztába kerüljön az aktuális piaci helyzettel és trendekkel, lássa az árakat a kiválasztott piacon, területen.

Vannak még oldalak, amiket lehet így lapozgatni, a második legértelmesebb az otthonterkep.hu, ez térkép alapú, jobban látszanak az ingatlanok elhelyezkedései, de ha a tulajdonos/ingatlanos nem adja meg a házszámot a hirdetés felrakásánál, pontatlan, így több ingatlan nem ott jelenik meg, ahol valójában van... Vannak még használhatatlanabb, de ingatlanos berkekben használt oldalak, ilyen az újonnan életre kelt ingatlan.vatera.hu, vagyépp a régóta működő de ingatlanhirdetések tekintetében szinte teljesen használhatatlan jofogas.hu. Sokan csak beírják a google keresőbe, hogy "eladó lakás Zugló"... ez is vezethet eredményre, de hatalmas mázli kell hozzá, ugyanis a google-ben eléggé elöl szerepelnek olyan régebbi és már alig használt oldalak, amelyek nem törlik a felrakott hirdetéseket, így csupa 1-2 éves hirdetésekbe botlunk. A google a következő pont megkeresésére viszont remek:

Keress ingatlanost

A fenti keresgélés mellet nagyon fontos egy megfelelő ingatlanos kiválasztása, aki segíti az ügymenetet zökkenőmentesen végigvinni. Hangsúlyozom: az általános ingatlanirodáknál a vevő részéről az ingatlanközvetítés INGYENES! Az ingatlanost az eladó fizeti. (vannak próbálkozások ennek fordítottjára, de kb esélytelennek látom).
Jó ingatlanost nehéz, de nem lehetetlen találni: ismerősöket kell kérdezni és ajánlásokat kell kérni, utána kell keresgélni az irodának és az ingatlanosnak a neten, megnézni a hirdetéseinek minőségét, megnézni a saját oldalát - ha van neki, megnézni a FB oldalát (sokminden kiderül az emberekről a Facebook adatlapjuk alapján, nem véletlen, hogy sok cég interjúra való hívás előtt ott is csekkolja az alanyt).
Ha megtalálod én még azt is javaslom, hogy ajánlj fel neki egy kisebb összeget azért, hogy ha sikeres a keresés, a munkájáért a jutalékon kívül kap egy kis apanázst... Ez egy korrekt dolog és nagyon meg tudja könnyíteni a kereséseteket. Nem kell nagy összegre gondolni, inkább a zsebetekhez mérném és az ingatlan árának, illetve a keresés nehézségéhez mérten gondolkodnék.
Mindig azt javaslom, hogy terület-specialistával dolgozz, olyannal, aki ott dolgozik és él azon a területen, ahol te szeretnél venni: jobban fogja ismerni a környéket, az árakat, az embereket, az ingatlanokba való bejutási lehetőségeket, a hirdetőhelyeket, sorolhatnám. Nincs ingatlanos, aki megfelelően le tudja fedni akár egész Budapestet, egy egész élet is kevés lenne ahhoz, hogy bárki specialistája legyen a 2/A kerületnek és a 20. kerületnek is.

Járj nyitott szemmel

Ha azon a környéken jársz, ahol venni szeretnéd az ingatlant, nézegesd az ablakokat és kiírásokat, ha van időd, esetleg menj be a kiválasztott házba és nézd meg az üzenőfalat: sokszor előfordul, hogy a tulajdonos semmi mást nem tesz, csak a házban lévő egyik felületre kiírja az eladó ingatlan tényét, gondolván a házból esetleg megveszi valaki: itt nyert ügyed lehet, közvetlenül megtalálhatod hamar az ingatlan tulajdonosát, ha ügyes vagy, alkudozni is tudsz, itt is csak az a kérdés, mennyire értesz a dologhoz és be tudod-e megfelelően lőni az ingatlan vételárát.
molinooo.jpg

Összegezzünk

Ha keresel, nézelődj a neten, keress egy jó ingatlanost és nézegesd a molinókat és a feliratokat szerte a városban: ha jól választasz és rászánod az időt, értékes milliókat spórolhatsz meg a végén és elégedetten fogod zárni az üzletet.

Attila 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6417763880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása