Ingatlanpiaci tanácsadó blog

8 ezerért egy csomó kiadó lakás címlistája? Ne hagyd magad átverni!

2016. december 22. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az ingatlanpiacon látható jelenlegi trend nagyban annak köszönhető, hogy rengetegen keresnek kiadó lakást jó helyen, jó közlekedéssel. Sajnos több cég van, aki ezt átveréssel, csalással próbálja meglovagolni...

14725610523541614_original.jpg

A minap belefutottam egy hirdetésbe, ami annyira olcsó volt, hogy már gyanús... be akartam ide linkelni, de mikor megkerestem őket az ingatlannal kapcsolatban, egyből azt hallgattam, hogy többet nem árulhatnak el róla, menjek be a 7. kerületi irodába, így amikor elmagyaráztam neki hogy ki vagyok és miért keresem, néhány percig biztosan csuklott édesanyám, majd mikor abbahagyta már nem volt a hirdetés elérhető... 

A hirdetés lényege az, hogy bevonz olyan laikus érdeklődőket, akiknek sürgősen olcsó és jó helyen lévő lakás kell a városban, de súgok, ilyen már nincs. A jó helyen lévő lakásokat nagyon meg kell fizetni és nagyon meg kell becsülni a jó főbérlőket is. Ha véletlen találsz egy ilyen hirdetést, ne hagyd magad átverni! Kamu az egész, ugyanis két dolgot csinálhatnak, az egyik rosszabb, mint a másik: a becsületesebbek tényleg összeszednek olyan kiadó ingatlanokat, amiket lehet hívni és bérelni, ezzel csak az a baj, hogy az adatbázisuk általában borzalmasan régi, ráadásul sokszor belekerül eladó ingatlan is, ami csak kényelmetlenebbé teszi a telefonhívásokat... egyik ingatlan sem lesz már szabad, ráadásul általában a közelében sincs az ár annak, amit a papíron látsz. A másik lehetőség, hogy teljesen kamu hirdetéseket kapsz, van, hogy nem is volt soha kiadó csak eladó, nem egyszer hallottam már történeteket arról, hogy a tulajdonos már rendőrségi feljelentést is tett az adataival való illetéktelen visszaélés miatt, annyian hívták az "albérlet" miatt... 

Tudatos albérletkeresés

A tudatos albérletkeresők internetes fórumokon előzetesen informálódnak az adott ingatlanközvetítő vállalkozásról. Ha a fórumokon sokan panaszkodnak a fentieknek megfelelő eseményekre, akkor semmiképp ne forduljon ahhoz az irodához.

Érdemes tudni, hogy az ingatlanosok szolgáltatásaiért főszabályként az albérletet kiadók fizetnek, nem pedig az albérletet keresők, hiszen a közvetítési szerződés az ingatlan tulajdonosa és az ingatlaniroda között jött létre, az iroda jutalékát a lakástulajdonos fizeti a sikeres kiközvetítés után.

Ha albérletet keresel, akkor leinformálható, megbízható forrásokból tedd, például az egyetemeken, főiskolákon megtalálhatók a közelben kiadó albérletek hirdetései; ismerősei körében érdeklődjön, van-e valakinek kiadó lakása; hiteles hirdetési újságokból, weboldalakról. Itt egy link, ezeket az oldalakat például egyetemisták tesztelték és jó szívvel ajánlják.

Ha egy albérleti hirdetésben irreálisan alacsony ár szerepel, akkor joggal gyanakodjon arra, hogy a hirdetés nem valós, vagy olyan díjak is vannak, melyeket a hirdetésben elhallgatnak, vagy bizonyos esetekben – főleg lányokat érintve – a tulajdonos nem csak pénzbeli szolgáltatást szeretne a kiadott lakásért. Nagyon ritka a kaució nélküli ingatlankiadás is, itt is mindig hátulütőt kell keresni, vagy olyan okot, ami miatt az ingatlan nagyon hamar lakhatatlan lesz. 

Tudni kell, hogy a jelenlegi albérletpiacon a hatalmas kereslet feltolta az árakat, az átlagos állapotú albérletek díjai is 80e Ft + rezsi körül indulnak Budapesten, egy 2 szobás újépítésű lakásért szinte bármely kerületben el lehet kérni 100e Ft-ot, havonta.

Ne hagyd magad átverni!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3117763878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása