Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanpiaci lekapcsolódás, hogy újra kapcsolódhass önmagadhoz

2022. július 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Emelkedő hitelkamatok, csökkenő érdeklődés, speciális árazás... napról napra fontosabbá válik, hogy az eladó, amikor piacra kerül, ismerje saját képességeit, lehetőségeit és tűrőképességének határát, mert manapság az értékesítés eladói oldala egy igazi stresszhullámvasút... de miben is tud segíteni a tudatos gondolkodás és szükség esetén a segítségkérés? Elemzés.

stressz_8.jpg

Döcögős indulás

Már az indulás is egy stresszfaktor. Hogyan kéne beárazni? Mi alapján? Elég átnéznem az ingatlankomot? Mi van ha túlságosan emócionális lesz amit kiírok? Ez most közepes vagy jó állapot? És sorolhatnám, amivel már akkor küzdenie kell a laikusoknak, mielőtt egyáltalán elkészítik a képeket, megpróbálnak valami alaprajzot kisajtolni magukból vagy szöveget fogalmazni. 

A piacrakerülés a legtöbb eladónál azt jelenti, hogy felteszi a legnagyobb portálra a hirdetést. Elkészülnek a képek, rajzol egy alaprajz-féleséget, ír szöveget, megadja (jó esetben) az alapadatokat hogy szűrhető is legyen és várja a hívásokat. Igen, legtöbben azt gondolják, hogy ennyi is elég, és van/volt/ az a piac ahol elég is volt, de mára ennek vége; a szakértők, az IGAZI szakértők most sokkal fontosabbak lesznek, mint az utóbbi években bármikor. 

De ennek az egésznek van egy tanulási időszaka. Az eladó felteszi a hirdetést, majd vár. Másnap jön az első hívás: "Üdvözlöm, XY vagyok a pontpontpont franchise hálózattól és meglévő ügyfeleim csak azt várják, hogy megnézhessék ezt a lakást mert akár irányár felett is megveszik, csak köss velem 30 évre szerződést és add nekem a fél lábad..." költői túlzás, de a csillagokat is leígérik, csakhogy szerződj velük. Van, aki bedől és aláír, majd 2 hónap után fogja a fejét hogy még mindig hátravan 4 hónap és tudja, hogy ezt a fél évet elvesztette... de vegyük úgy, hogy nem dől Eladónk be, tovább hirdeti maga. Jön a második hívás, a harmadik, a negyedik, az ötödik... még aznap este előtt, és mind ingatlanos. MIND. Ez megy napokig, hetekig, akár egy hónapig, amikor az Eladónk elgondolkodik: kell ez nekem? Hiányzik ez az egész? Nem tudnám hasznosabban tölteni az időm, mint ingatlanosokat hallgatni? Várni a hívásokat, ezen rágódni, ezen agyalni nap, mint nap? HÁT DEHOGYNEM.

És itt jön képbe a tudatosság. Körül kell nézni a szakértői piacon, hogy ki az, aki alkalmas lehet, hogy átvegye tőlünk ezt az elég hálátlan feladatot... Kinek minőségi és szakértői a munkája a területemen? Majd jöhet ezen emberek meghallgatása és a megfelelő kiválasztása. NE céget válasszunk, embert válasszunk. Szakértőt válasszunk, aki nem csak hazudja, hogy ért hozzá, hanem becsületesen és transzparensen be is bizonyítja, referenciákkal, tervezéssel és persze azzal, hogy MEGOLDÁST kínál problémánkra. Megszabadít minket a felesleges időkidobástól, ezt az időt fordíthatjuk arra amire szeretnénk, például családunkra, hobbinkra - nem kell stresszelnünk, mert tudjuk, hogy értékesítésünk jó kezekben van, foglalkoznak velünk, figyelnek ránk - le tudunk fűzni az egész projektről.

Nem mindenki ért ehhez az egészhez, nem mindenki tud értékesíteni, kommunikálni, megfelelően hirdetni, kezelni, nem mindenki érthet mindenhez. Ha nem magadnak húzod a fogad, nem magadnak szereled az autód, nem vágod a saját hajad, akkor miért bízod legnagyobb értéked olyanra (magadra), aki máshoz sokkal jobban ért? Ez is egy szakma, amit igen, meg kell fizetni, de hosszú távon maximálisan, minden, igen, MINDEN esetben megtérül, ha profira bízod.

Az előítélet nagy úr

Igen, tudom, bárkit megkérdezel: fúj ingatlanos, te is meg tudod csinálni, nem kell neked ilyen mert engem is átvert! Sajnos, ahogy évek óta mondom, az ingatlanosok 80 százaléka alkalmatlan a munkájára, ezért fontos a már fent említett tudatos választás... TE találd meg akivel dolgoznál, kérj ajánlást, nézz körül a piacon ha kell. Ne legyél előítéletes, vannak (valahol biztos) értelmes és etikus politikusok és autószerelők is, utóbbit még nekem is sikerült már találnom, pedig tudnék mesélni, hogy hagytam el majdnem a féktárcsáimat egyszer, mert nem húzta meg egy mondvacsinált szerelő a csavarokat... az ingatlanosoknál ugyanez van: kell az az ingatlanos, aki igenis kétszer is ellenőrzi, hogy meghúzta a csavarokat.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9917869447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása