Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az adásvételi szerződések buktatói - mire figyeljünk?

2016. december 29. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Időről időre előfordulnak olyan esetek, ahol a vevő a saját, vagy esetlegesen az eljáró jogi képviselő nem eléggé körültekintő eljárása miatt pórul jár. De mire figyeljünk? Adásvétel-kalauz.

contract_ripped.jpg

Az ingatlan adásvételi szerződéseket ma már jellemzően ügyvédek, vagy közjegyzők készítik, mivel az ellenjegyzésük nélkül a szerződés nem lesz alkalmas a tulajdonjog földhivatali bejegyzésére, ami nélkül pedig a vevő nem fog tulajdonjogot szerezni a megvásárolt ingatlan felett.

A legfontosabb mindenekelőtt arról meggyőződni, hogy az eladó egyáltalán tulajdonosa-e a szóban forgó ingatlannak. Ezt az ingatlan tulajdoni lapjába történő betekintéssel díjmentesen ellenőrizni tudjuk az illetékes földhivatalnál, vagy otthonról 1000 Ft-ért tudunk lekérni Ügyfélkapun keresztül, mindkét esetben szükség lesz a pontos címre és a helyrajzi számra. Lényeges, hogy a szerződést készítő ügyvéd közvetlenül az adásvételi szerződés megkötése előtt kérjen le friss tulajdoni lapot, mert akár néhány nap alatt is kerülhet új széljegyzet (például egy végrehajtási jog) az ingatlan tulajdoni lapjára. Ugyanezen okból fontos, hogy az ügyben eljáró jogi képviselő az adásvételi szerződés megkötését követően kérelmezze a földhivatalnál a vevő tulajdonjogának bejegyzését - természetesen csak széljegyre kerül a vevő addig, ameddig nem fizeti meg a teljes vételárat, vagy hitel is lesz felvéve.

Gyanús lehet, ha az adásvétel előtt nem sokkal cserélt gazdát az ingatlan, főleg, ha a piaci árnál jóval kedvezőbben kínálják a lakást. Ilyenkor előfordulhat, hogy az eladóként fellépő személy egy nem teljesen legális ügyleten keresztül szerezte meg a lakás tulajdonjogát és most gyorsan próbál túladni rajta.

Arról is meg kell győződni, hogy nem szerepel-e az ingatlanon bármilyen teher (jelzálogjog, végrehajtási jog, tartási jog, elidegenítési és terhelési tilalom stb.). Amennyiben ilyen teher van a tulajdoni lapon, ragaszkodni kell azok törléséhez, máskülönben ezekkel a terhekkel együtt szerzi meg az ingatlant a vevő.

alku.jpg

Amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan közös tulajdonban van, akkor jó tudni, hogy a tulajdonostársakat elővásárlási jog illeti meg. Ez tipikusan olyan esetben fordul elő, amikor egy közös telken több építmény található (például családi ház lett kettéosztva), és a tulajdonostársak használati megállapodással vagy ügyvédi megosztással rendezték az ingatlanok használatát. Ilyenkor az adásvételi szerződés megkötése előtt mindenképpen érdemes érdeklődni a szomszédoktól, hogy van-e vételi szándékuk és ha nincs, lemondanának-e elővásárlási jogukról, amennyiben mi vennénk meg az ingatlant.

Amennyiben nem egy összegben kerül kifizetésre a vételár, akkor vagy a tulajdonjog fenntartásával történt eladás tényének feljegyzését, vagy a tulajdonjog bejegyzése elintézésének függőben tartását kell kérni a földhivataltól, de ezt az ügyvéd megteszi nekünk és nála marad a tulajdonjog-bejegyzési nyilatkozat, letétben. Amennyiben valószínű, hogy hat hónapon belül kifizetik a vételárat, akkor mindenképpen a függőben tartást érdemes kérni, mivel ezzel megakadályozható, hogy bármilyen később bejegyzésre kerülő jog (pl. egy esetleges végrehajtási jog) sorrendben megelőzze a vevő tulajdonjogának bejegyzését, míg a tulajdonjog fenntartás esetében ezek a jogok bejegyezhetők az ingatlanra.
 
Ha valakinek nincs tapasztalata ingatlanértékesítésben, minden esetben javaslom, hogy kérje ingatlanszakértő segítségét, ugyanis a fentieket egy jó és becsületes ingatlanosnak pontosan tudnia kell és az ügymenet legális és gyors ügyintézésében feltétlen tud segíteni - ha mással nem, egy megfelelő ügyvéd kiválasztásával. Nem, nem minden ügyvéd felel meg az ügyhöz. Minden ügyvéd képes ellenjegyezni adásvételi szerződéseket, de nem minden ügyvéd ingatlanjogász, nem feltétlen értenek megfelelően egymás szakterületeihez, így érdemes az ingatlanosra hallgatni, ha ügyvédet ajánl.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr417763874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása