Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Így változik Budapest 2017-ben

2017. január 05. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A WeLoveBudapest összeszedte azokat a fontosabb projekteket és fejlesztéseket, amelyek komolyabban megváltoztatják Budapest bizonyos területeit. Ezek közül szemezgettem.

Multifunkcionális csarnok épül a XVII. kerületben. A verseny- és tömegsportra is alkalmas csarnok régi hiányt pótol és a hírek szerint megújuló energiával üzemel majd, a Pesti útra tervezik megvalósítani.
17ker.jpg

Ebben az évben megkezdődik az új Puskás Stadion építése. Az új épület Skardelli György, a KÖZTI építésze által elképzelt tervei a jellegzetes elemek megtartásával számolnak, ezeket az eredeti tervek felhasználásával újjáépítik, így a régi épület karakterelemei nemcsak emlékként maradnak meg, hanem szerepet is kapnak az új koncepcióban. A toronyépület múzeumi funkciót kap, egyben ez lesz a stadiontúrák látogatóközpontja. A tető héjazata a Budapest Aréna héjazatával azonos, ezzel is erősítve a városképi jelentőségű együttest. Az építményben maximálisan 67 ezer szék kaphat helyet.
puskas.jpg

Az utolsó simításokat végzik az új budapesti uszodán, a Dagály területén. A 2017-es FINA vizes világbajnokságnak is otthont adó komplexum a fővárosi Duna-part új látványossága lehet, a 44 méter magas épület tetejéről pedig szép kilátás nyílik a városra és a hegyekre. A Dagály Úszóarénában helyet kap egy mozgatható fal segítségével megosztható 50 méteres versenymedence, egy szintén megosztható, tanmedencének is alkalmas 50 méteres bemelegítő-medence és egy műugró-medence is. A komplexumban mintegy 15 ezer ember foglalhat helyet, de a világbajnokság után a székek egy részét máshol hasznosítják újra.dagaly.jpg

Új kézilabdacsarnokot épít a Vasas a Fáy utcában. A multifunkcionális épület kialakítása illeszkedni fog a szomszédságában álló edzőcsarnokhoz, amelyet 2012-ben adott át a klub. A főépület egyik szintjén egy orvosi és rehabilitációs központ is helyet kap. A csarnok mellett épülhet fel az új Illovszky-stadion is.
vasas.jpg

Ha már sport, az új Vasas stadion mellett új stadiont épít/kap a Honvéd is. Az új Bozsik Stadion kivitelezését ősszel kezdik meg Kispesten, amely az UEFA 4. kategóriájának megfelelően minimum 8000 főt lesz képes majd befogadni.
bozsik.jpg

A történeti épületek egy részét megőrizve, ugyanakkor kortárs építészeti elemeket is felvonultatva újulhat meg a kocsiszín Budafokon. Az 1899 óta üzemelő kocsiszínt sokszor, de általában összevissza bővítették, így a gazdaságtalan felújítás helyett új vágányhálózat, csarnok és irodaház építése mellett döntöttek. A már építés alatt álló új csarnok tetőrésze kifejezetten izgalmas a vágányokra merőleges vonalaival és a villamosokra utaló sárga színnel. A projekt terveit a FŐMTERV Zrt. és a CÉH Zrt. készítette.
kocsiszin.jpg

Napvilágot láttak az Etele térre tervezett Etele Plaza bevásárlóközpont tervei is. 53 ezer négyzetméter lesz, három szinten 160 üzlet, étkezőhelyek, mozi, 1200 fős garázs kaphat benne helyet.
eteleplaza.jpg

A Groupama Aréna közvetlen szomszédságában épül fel a Telekom új székháza. A tavaly elhunyt Tiba János által tervezett épület igencsak tekintélyes méretű lesz. Az épületben helyet kap egy 300 fő befogadására alkalmas konferenciaterem is, és védett zöldfelületeket helyeznek el benne.
telekom.jpg

Megkezdődhet a Szabadság téri Tőzsdepalota felújítása is, amelyben felsőkategóriás iroda- és üzlethelyiségek kapnak helyet. Az épület 1905-re épült fel a tőzsde számára, 1955-től 2009-ig a Magyar Televízió működött benne. Az Alpár Ignác által tervezett, eklektikus és szecessziós elemeket is felvonultató műemlék épület a világhírű Beyer Blinder Belle építésziroda tervei alapján újul meg.
tozsdepalota.jpg

Eltűnhet a város egyik szégyenfoltja, a rózsadombi SZOT-szálló betonváza – luxuslakások épülhetnek benne. A tervezésre kiírt pályázatot az Építész Stúdió, illetve a Lab5 nyerte meg. Még nem tudni, hogy kinek a tervei szerint kezdődhet a kivitelezés, de mindkét tervben vannak izgalmas, előremutató megoldások, mindenképpen csak nyerhetünk az üggyel.
szot.jpg

Idén befejeződhet a törökök szent helyeként tisztelt Gül baba türbéje, a teraszos kert és a park megújítása is. A Mányi Stúdió által készített tervek szerint az emlékhely új kerámialap-burkolatot kap, a sírt körülvevő kerengő oszlopait faragott terméskőből készítik el, és Zsolnay-oszlopfővel díszítik majd. A türbét körbevevő néhai Wagner-villa alagsorában múzeumot és kávézót alakítanak ki. Érdemes felsétálni, gyönyörű a kilátás.
gul.jpg
Luxusszállóként újul meg a déli Klotild-palota, más néven a Matild-palota. A Ferenciek terénél található két ikerépület északi párja már évek óta régi fényében ragyog. Az egykori Belvárosi kávéház helységei visszakapják eredeti funkciójukat, a dunai oldalon látványkonyhás török étterem nyílik, az szállodában pedig 156 szoba kap helyet a tervek szerint. A rekonstrukció terveit a Puhl és Dajka Építész Iroda készítette.
klotild-palota.jpg

A keleti bazárokra emlékeztető passzázsról ismert Párisi Udvar a város egyik legkülönösebb és leglátványosabb épülete. Felújítása sokáig váratott magára, de tavaly már gőzerővel haladtak a munkálatok. A rekonstrukció terveit az Archikon készítette.
parisi.jpg

A következő három évben megújul a Vajdahunyad vára. A műemléki rekonstrukció a Liget Budapest projekt keretében megy végbe. Ezen projekt alatt fog megépülni a következő években a Nádor-sziget, a Közlekedési múzeum, a Magyar Zene háza, a Néprajzi múzeum és sok egyéb.
vajdahunyad-vara2.JPG

Utoljára de messze nem utolsó sorban hatalmas ingatlanfejlesztés kezdődött a Kopaszi-gát melletti területen, amelynek nyomán egy új városnegyed jön létre közel harminc új épületegyüttessel. A BudaPart nevű projekt keretében elsősorban iroda- és lakóépületek jönnek létre, közöttük egy bevásárlóutcával, de a tervek szerint több sportpálya, hotel és óvoda is kapcsolódik a beruházáshoz. A negyed koncepcióját a koppenhágai Adept készítette, a negyed szélére tervezett 120 méteres felhőkarcolóval együtt.
budapart.jpg

 

Sok egyéb projekt fog épülni amiről most nem említettem szót, 2017 nagyon izgalmasnak ígérkezik az építkezések számát tekintve: elindul a Millenáris felújítása, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rendbetétele, a Pollack Mihály tér épületeinek felújítása, a Budai Vár egy részének rekonstrukciója (lovarda és az istálló, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Karakas pasa tornya), a rakpart felújítása, a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeum több részének felújítása és sorolhatnám...

Szerencsére szinte minden projektnél nagyon fontos a megfelelő zöldterületek kialakítása és az eredeti állapotok rekonstrukciója, így a fejlesztések jó része nagyon hasznos lesz Budapest összképét tekintve.

Attila 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2117763868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása