Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az ingatlanközvetítők 3 leggyakoribb átverése

2017. január 09. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Manapság annyi az ingatlanközvetítő cég az országban, mint égen a csillag. Az egyik hatalmas molinókon hirdeti magát társasházak homlokzatán, másik irodák tucatjait működteti országszerte - hatalmas kirakatokkal, melyeken tobzódnak a szebbnél szebb lakások hirdetései. De nincs ez másként az interneten sem: a hirdetési portáloknak se szeri, se száma, ráadásul ezek többségében hirdetések százaival, esetenként ezreivel büszkélkedhetnek. Nem meglepő, ha az ingatlanközvetítők dzsungelében nehezen igazodsz el - és az sem, ha nem egyszer csalódás ér, nem véletlen az, hogy szakmánk hírneve olyan alacsony, amilyen. A hatalmas versenyben az egyes cégek nem átallnak ügyes trükkökhöz folyamodni, csak azért, hogy ők adhassák el az adott ingatlant, sőt, az sem ritka, ha ennek érdekében akár hazudni is képesek. A lakásvásárlás nem olcsó mulatság: ha nem akarsz több millió forintot kockára tenni, felsorolok három olyan trükköt, amire figyelj, ha ingatlanossal dolgozol.

back-taxes-help.jpg

Sokszorozott hirdetések, kamu adatbázis

Minél nagyobb adatbázissal rendelkezik egy ingatlanközvetítő cég vagy portál, annál több látogatóra, ezzel együtt pedig további hirdetőkre számíthat. Ezzel teljes mértékben tisztában vannak a közvetítők, nem véletlen hát, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a lehető legnagyobb adatbázist hozzák létre. Ennek érdekében akár olyan eszközökhöz is folyamodnak, melyek nem feltétlenül etikusak: ilyen például egy hirdetés több verzióban történő megjelentetése vagy éppen nem létező ingatlanok hirdetése, már visszavont vagy eladott ingatlanok fent hagyása (akár úgy, hogy feltüntetik rajta, hogy elkelt, de általában még ezt sem teszik meg).

Az első eset legfeljebb az idegeidet tépázhatja meg, a másodiknál azonban könnyen beleeshetsz az ingatlanközvetítő csapdájába. Ha ugyanis olyan ingatlan iránt érdeklődsz, mely a valóságban nem is létezik, már horogra akadtál. A közvetítő ugyanis nem fedi majd fel a titkot, hogy a lakást valójában sosem létezett, csupán annyit mond, hogy már eladták, majd megnyugtat, hogy számos más, hasonlóan csábító ajánlata van még számodra, mellyel egyébként is sokkal jobban jársz. Ezt hívják csalihirdetésnek.

Trükközés az árakkal

Egyes ingatlanközvetítő cégek az ügyfelek számának növelése érdekében attól sem riadnak vissza, hogy valótlan vagy a valóságnak nem egészen megfelelő adatokat tüntessenek fel a hirdetésekben. Ilyen például a lakás alapterülete vagy éppen az ára. Nem ritka, hogy a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával olyan helyiségeket neveznek meg szobának, melyek például méretüknél fogva vagy éppen ablak hiányában nem számítanak annak. Előfordul, hogy a közművekről nem ejtenek elegendő szót a hirdetésben, sőt, az is, hogy megfeledkeznek közölni az érdeklődővel, hogy a lakás tehermentes-e, vagy nehezíti-e bármi az adásvételt - például elővásárlási jog vagy osztatlan közös tulajdon joga. Egy becsületes ingatlanos minden esetben a tulajdoni lapon szereplő négyzetméterrel hirdeti meg a lakást, családi házakat pedig pontosan felmér lézeres mérővel. Az ablaktalan szoba nem szoba, a pontos megnevezése alkóv, ami pedig nem szerepel a tulajdoni lapon szobaként. Ugyanígy nem szoba a hall és a közlekedő sem.

molinooo.jpg

Az árral hasonlóan szívesen játszadoznak a közvetítők. Ez esetben a legjellemzőbb, hogy a hirdetésben azt az árat tüntetik fel, mely még nem tartalmazza a jutalékukat, és ennek tényére legfeljebb a hirdetés más részében tesznek utalást, vagy kiveszik belőle a garázst, a tárolót, amit pedig a lakáshoz kötelező megvásárolni - de a feltüntetett ár alacsonyabb lesz, csak a szövegrészben említik meg ezt a kis mellékes kiadást. Teljesen új lakásoknál ugyanígy szokás trükközni a közműfejlesztési hozzájárulással: ugyanúgy kötelező megfizetnie a vevőnek, de a hirdetési ár szinte sosem tartalmazza.

Kamu vevők, kamu mutatások

Ha az ingatlanpiaci viszonyok egyáltalán nem kedveznek az ingatlannal kapcsolatos ügyletnek, a közvetítők kénytelenek bizonyos trükköket bevetni az adásvétel meggyorsítása érdekében. Az egyik leggyakrabban használt fogás az álvevők alkalmazása, akik mintegy vetélytársként éppen akkor nézik meg az általad kiszemelt lakást, amikorra te is időpontot kaptál az ügynöktől. Ráadásul kellően lelkesednek is az ingatlanért, és még alkudni sem nagyon akarnak - következésképpen rákényszerítenek, hogy minél előbb dönts az adásvételt illetően. Az eladó ugyanezen trükkel megvezethető: az álvevő "lehúzza" a lakást és pofátlanul alacsony ajánlatot tesz, ezzel kvázi lehúzva az irányárat egy, az ingatlanosnak már könnyebben eladható szintre.

Konklúzió

Sok olyan ingatlanos van a piacon, aki megbízható és tudja, mit csinál, de sajnos nagy általánosságban nem ez a jellemző. Éppen ezért ha eladnád ingatlanod, kérdezd meg ismerőseidet, barátaidat, családtagjaidat, hogy tudnak-e ajánlani megbízható ingatlanost, olyat, aki jól ismeri azt a környéket ahol eladnál, olyat, akit már láttak dolgozni, esetleg a családban már segített valakinek értékesíteni. 

Sok szerencsét mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8917763866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása