Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Van egyáltalán jobb munka, mint az ingatlanközvetítés? Tévhitek a szakmáról.

2017. január 17. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ha olyan jól lehet vele keresni, ahogy a közvélekedés tartja, miért nem lesz mindenki ingatlanközvetítő? Szubjektív elmélkedés következik.

never-buy-without-realtor-1024x576.jpg 

Kismillió álláshirdetést találhatunk a neten, ha ingatlanközvetítők szeretnénk lenni. Hirdetnek a legnagyobb irodák is folyamatosan, de kisebb, kerületspecialista irodákhoz is könnyen be lehet most jutni. Mi az oka annak, hogy ennyi szabad álláshirdetés van az irodákban? Itt van néhány ok, ami vagy bátorít, vagy eltántorít, de az biztos, hogy megváltozik a szakmáról a véleményed, ha végigolvasod a posztot.

Szabad időbeosztás

Minden irodában vannak kötelezően betartandó dolgok, ilyenek a heti (vagy több helyen akár napi) meetingeken való megjelenés, ahol előadhatod, mit is csináltál a napokban és mi a terv a következő napokra, de ide vehetjük az ügyeletet is, ami általában egy értékesítőt hetente egyszer fél napra terhel. Az összes többi időt úgy osztod be, ahogy szeretnéd, ami valahol jó, valahol viszont borzalmasan rossz. Az ok ilyenkor az, hogy ebben a munkában is csak akkor lehet valaki sikeres, ha teljes munkaidőben csinálja. Ha nem foglalkozol vele napi 8 órát, rohamosan csökken az esélyed arra, hogy akár havi 1 ingatlant is értékesíts. Halmozottan igaz ez a kezdetekkor, amikor egy darab lakásod sincs, fel kell őket hajtani, ilyenkor kőkeményen és rengeteget kell telefonálgatni, meg kell próbálni győzni a tulajdonosokat hogy te vagy az, aki tud nekik segíteni... az elején ez borzalmasan nehéz: nincs tapasztalat, rosszul esik a visszautasítás, sorolhatnám. Szóval ez csak úgy működhet megfelelően, hogy előre beosztod a heted, mit is fogsz csinálni: "Szerda 14-17 óráig: hideghívás. 17 órától 18 óráig: tulajdonosi kapcsolattartás. Csütörtök 9 órától 12 óráig hirdetések átnézése, javítása, kreditelés rendbetétele." Ha nem csinálsz ilyet, mindig el fogja terelni valami a figyelmed, ami miatt nem a munkára fogsz összpontosítani.

Átlagnál magasabb bérezés

A legtöbb iroda úgy hirdeti magát, hogy kimagasló jövedelemszerzési lehetőség, az átlagnál jóval magasabb jövedelem... de ez mind nem igaz. Kezdjük ott, hogy nincs fix jövedelem. Sikerdíj van, jutalékos rendszer, ami egy kezdőnél a nagy hálózatoknál azt jelenti, hogy egy értékesítés esetén megkapod a teljes jutalék 38%-át. Lehet feljebbjutni, 40-45%-os jutalékok az átlag, aki 50%-ot ad már nagyon korrekt, efölött pedig csak a profik keresnek, akik évek óta csinálják. Vegyünk egy példát: kezdő vagy, az első hónapban nincs eladásod, a másodikban viszont a szorgalmadnak köszönhetően eladsz egy 20 milliós lakást, 4%-os jutalékon. Ennek 800e Ft lesz a sikerdíja (most mindent nettó mondok, az áfával jelen esetben nem foglalkozunk), ennek a sikerdíjnak a 38%-át kapod meg, mivel kezdő vagy, első eladás... ez az összeg 304 000 Ft. Elsőre jól hangzik, viszont az előző hónapban semmit nem kerestél, ha ezt elosztom kettővel, máris csak 152 000 Ft / hó volt a bevételed, ami az átlag magyar fizetés alatt van. Egy kezdő az első fél évében 2-3 eladásnál sosem tud többet eladni (nagyon ritka ha mégis), így az elején messze nem lehet jól keresni vele. Ha szorgalmas vagy és csinálod, később jobban kereshetsz az egész országnál, de ahhoz több éves tapasztalat szükséges. És arról még nem is beszéltünk, hogy számlaképesnek kell lenned, ami legjobb esetben is azt jelenti, hogy havi 50e Ft-odba fog kerülni a KATA.

Szabadidő

Szabad időbeosztás? Remek, akkor rengeteg időm lesz bármire, akkor dolgozom amikor akarok! Nem, ez tévedés. A szabad időbeosztás pont azt jelenti, hogy nincs sem napközbeni időd, sem hétvégéd, ugyanis alkalmazkodnod kell az ügyfelek igényeihez: ha ő dolgozik nap közben és csak 18 órára ér haza hogy veled foglalkozzon, akkor nincs választásod, te mész hozzá 18 órára... ha a keresőd csak hétvégén tud lakásokat nézni, akkor buktad a hétvégi programod: kénytelen vagy alkalmazkodni, ha pénzt akarsz keresni. Nem teszed ezt meg? Akkor buktad, mert más ingatlanosok (köztük én is, pedig több mint 10 éve csinálom), megteszik, és az övéké a behozás vagy az eladás.

Előrelépési lehetőség

Ha ügyes vagy, folyamatosan tudsz felfelé lépkedni a ranglétrán. Egyes nagy irodák a nemesfémek minden fajtáját ráírogatják a névjegyedre, nálam inkább az számít előrelépésnek, amikor vezetheted az irodát, esetleg később saját irodát tudsz nyitni akár franchise alatt, akár már teljesen saját szakálladra... több pénzbe is kerül, de a bevételek növekedésével is lehet számolni. A hátulütő itt is a hatalmas kockázat: mi van, ha nyitsz egy irodát és 2 hónap múlva bedől a piac? Lesz egy vagon eladó lakásod de nem lesz hozzájuk vevő... egy jó ingatlanos megél a válságban is, de hiába vagy te egyedül jó, az irodádban dolgozik veled 8 kezdő, őértük is felelős vagy ilyen helyzetben... nagyon átgondoltan kell tehát az ilyeneket is elindítani.

Összefoglalás

Az ingatlanértékesítői szakma borzalmasan nehéz. Elutasító tulajdonosok, lenézett szakmai hírnév, rengeteg negatív visszajelzés, elutasítás, nulla alapjövedelem. Viszont ha valaki szorgalmas és hallgat a vezetőjére, tudja kezelni a visszautasítást és nem ég ki 2-3 hónap alatt, nagyon sokra viheti, az átlag fölötti bevételekkel... az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy az átlag éves fluktuáció a szakmában az egyik legmagasabb mindenfajta magyar állás között: 15-ből 1 kezdő ingatlanos jut el 1 éves tapasztalatig.

Ha hozzászólnál vagy elmondanád véleményed, írd meg nekem Facebookon!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr10017763862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása