Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Betörések Budapesten - melyik a legbiztonságosabb ingatlantípus?

2017. január 23. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Alaptézis az, hogy ha valahova be akarnak törni, oda be is fognak törni. Hogyan védekezhetünk hatékonyan és melyik a legbiztonságosabb ingatlantípus?
09724aed5c804abd612b63ced576c4020f2f5602.jpg

Biztonságos nyílászárók és zárak

A betörők általában nem úgy mennek be lakásokba és házakba, ahogy a filmekben, miszerint betörnek egy ablakot és kinyitják a zárat, hanem feltörik a zárszerkezeket, vagy kifeszítik az ajtót. Az újépítésű társasházi lakásoknál már bevett dolog, hogy az ajtók kismillió ponton záródnak, ezáltal az ellen, hogy szimplán betörjék az ajtót, jól tudsz védekezni, de egy sima zárat egy jó betörőnek feltörni nincs egy perc... használjatok tehát komoly zártípusokat, olyanokat, ahol nem is másolhatóak a kulcsok, például ilyet:
meca.jpgAz Azbe Mecatronic zárban elemes chipolvasó van, a kulcsok azonosítólapkáik alapján bármikor letilthatók. Lényege, hogy a nyitást akadályozó apró csapok mellett a zárban még egy (gombelemekről működő) apró elektronika is található, amely a kulcs végébe épített apró lapkát vizsgálja meg. A zár csak akkor nyílik ki, ha egy előzetesen hitelesített chipet érzékel a kulcsban. A zár előnye, hogy egy speciális programozókulcssal utólag is meg lehet akadályozni, hogy egy korábban valakinek kiadott kulcs később nyissa a zárat, de a letiltást utólag bármikor meg is lehet szüntetni. A megoldás hátránya, hogy az elemek cseréjéhez ki kell csavarozni a zárat az ajtóból. A zárspecialista szerint 15-20 ezer forintért már korrekt minőségi szintet biztosító zárakat lehet kapni: ha egy betörő látja, hogy az adott ajtót macerás kinyitni, valószínűleg könnyebb prédát keres a környéken.

Riasztók

Alapvető tény, hogy minél több biztonsági dolgot kombinálsz, annál kevésbé próbálkoznak tulajdonoddal, igaz ez az autókra és az ingatlanokra is. Ha biztonságos nyílászáróid vannak de a betörőknek van idejük, megoldják, így jöhet a második védelmi vonal: a riasztórendszer.

dsc_lakasriaszto.png

Az infravörös mozgás- és nyitásérzékelővel rendelkező riasztórendszer védi az ingatlant, és jelez, ha a bejárati ajtón, illetve más nyílászárón keresztül behatolás történik. Azonban, mivel nem mindig tartózkodunk otthon, a riasztó hangját természetesen nem hallhatjuk meg (illetve ha az ingatlan egy az év legnagyobb részében üresen álló nyaralóövezetben áll, szomszédok sincsenek, akik felhívhatnák a figyelmünket a riasztás tényére). Ha GSM modullal szerelt riasztót telepíttetünk, távolról is értesülhetünk ugyan a riasztásról, de az ország másik felében tartózkodva nem valószínű, hogy azonnal meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket, így a riasztó mellé mindenképp kérjünk távfelügyeletet is. Távfelügyelet esetén az ingatlan riasztórendszere össze van kötve egy távoli biztonsági központtal. A központra kötött objektum nemcsak lakás, nyaraló, iroda vagy más ingatlan, hanem gépjármű is lehet. Illetéktelen behatolás esetén a riasztó jelzése befut a központba, ahol egy ügyeletes diszpécser jár el: értesíti az objektum tulajdonosát, kiszáll a helyszínre, és ellenőrzést végez, vagy pedig riasztja a rendőrséget.

Kamerarendszer

Többféle megbízható kamerarendszer létezik, én egyet emelek most ki, ami szerintem a legjobb lehet egy családi ház védelmére: az IP kamera. A hálózati eszközök mindegyike rendelkezik saját hálózati porttal, melyen keresztül kezelhetőek és adminisztrálhatóak. Egy IP alapú hálózati kamera önmagában is működik, elérhető, láthatjuk a képét, rögzíthet is (Memória kártya támogatású modellek), így ÖNÁLLÓ BIZTONSÁGTECHNIKAI elem is lehet, vagy része egy rendszernek, mely akár egy másik kontinensről is hozzáférhető.

biztonsagi_kamera_ip_ivt.jpg

Érdemes a kamerák telepítését is profikra bízni, mivel érdemes ZÁRT RENDSZERT kiépíteni. Ez azt jelenti, hogy a kamerák látják egymást, tehát ha egy illetéktelen megrongálja az egyiket, azt egy másik kamera látja és felveszi, márpedig az IP kamerák akár 29 megapixeles minőségben is képesek rögzíteni és anyagot továbbítani, tehát az elkövető(k) azonosíthatóak lesznek.

Fizikai akadályok

Utoljára írom, amit először kellett volna, mivel ez az első olyan akadály, ami bár nem leküzdhetetlen, mégis nagyon fontos tud lenni. Családi háznál nagyon fontos a megfelelő kerítés és kapu állapota, hiszen az, hogy bemegy az ingatlanba, csak egy dolog, ki is kell jönnie onnan valahogy és ha nem törte fel a kaput csak beugrott rajta, kifelé nem fog tudni semmilyen nehéz tárgyat vinni. Emellett ha tartasz otthon értékeket, mindenképpen legyen egy széfed, amit hozzáfúrsz a falhoz. Egy alap széf is meg tudja akadályozni az illetékteleneket értékeid eltulajdonításában, ha nincs megfelelő szerszám náluk.

Összefoglalva

A legbiztonságosabb ingatlantípus egyértelműen az újépítésű emeleti társasházi lakás, itt minden esetben értelmes, több ponton záródó nyílászáró van, az egyetlen sérülékeny pont a zárszerkezet, ezt minden esetben javaslom komolyra cserélni. Minden ingatlannál egyébként érdemes minél több biztonsági lehetőséget kombinálni, ne hagyd meg a lehetőséget se, hogy elvigyenek bármit is, ami a tulajdonod. Legyen értelmes kerítés (társasházakban megfelelően zárt és kezelt lépcsőházi ajtó), vastag, erős, több ponton záródó ajtó, komoly, nem kínai, nem vagy nehezen másolható zárszerkezet, távfelügyelettel rendelkező riasztórendszer és IP kamera, társasházi lakásnál legalább a bejárati ajtó felé, családi házaknál a telek körül.

Ha van még ötleted, bátran írd meg nekem Facebookon.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4617763858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása