Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mezítlábas ingatlanost vagy irodai ingatlanost válasszak? Nagyon nem mindegy!

2017. február 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A jól menő ingatlanpiac miatt tonnaszám jelennek és jelentek meg az ún. "mezítlábas" ingatlanosok, akik céges és irodai háttér nélkül, otthonról, egy telefonnal és egy laptoppal elkezdenek "ingatlanozni". A rengeteg hátrányt szinte teljesen felesleges felsorolni, az előny viszont általában az, hogy olcsóbban dolgoznak, mint irodai társaik, mivel kevesebb rezsijük miatt kevesebb profittal is beérik. Érdemes őket választani? Előnyök és hátrányok.

Ha van honlap de nincs sem székhely, sem cég feltüntetve, legyen gyanús.

Manapság egy honlapot gyerekjáték összerakni, előre elkészített ingatlanos template-ek léteznek teljesen ingyen, egy alap programozói tudással rendelkező ember 1-2 nap alatt átírja a saját nevére, regisztrál magának egy domaint és egy tárhelyet, aztán már tölti is fel, gondolván ezzel megváltja a világot. A legnagyobb hirdetési portálokon ugyancsak egyszerű és minimális összeg regisztrálni, így bárki könnyedén kiadhatja magát ingatlanosnak. Sajnos a legtöbb ilyen "mezítlábas" ingatlanos arra sem veszi a fáradtságot, hogy egy egyéni vállalkozóit kiváltson hogy legalább számlaképes legyen, hogy ezzel is spórolhasson, pedig KATÁval már havi 50e Ft-ból lehet legalizálni egy ilyen vállalkozást, az már másik kérdés, hogy milyen amatőren néz ki, ha egy eladás után a számlán EV áll...

back-taxes-help.jpg


Honnan tudjam, hogy megbízható-e az ingatlanos?

Ha bizalmatlan vagy az ingatlanosokkal kapcsolatban, nem olyan nehéz találni egy olyat, akiben megbízhatsz. Két dolog fontos ilyenkor nagyon, az egyik az, hogy kérj ajánlást. Kérdezd meg ismerőseidet, barátaidat, családodat arról, hogy kivel dolgoztak már együtt, kivel érdemes dolgozni és ki ismeri megfelelően azt a kerületet és piacot, ahol ingatlanod található. A másik pedig az, hogy legyen negyed órád arra, hogy beírd a nevét a keresőbe és körülnézz, milyen infók vannak róla, milyen hirdetései vannak, azok hogy néznek ki, milyenek a fotók, a leírás, az alaprajz, stb... Válassz olyan ingatlanost, aki saját munkájára igényes és aki azt a piacot, ahol az ingatlanod van, jól ismeri. Csekkold le a cégét, vannak kisebb de profi cégek, akiknél fizikai iroda is van, céges háttérrel rendelkeznek és több kolléga is dolgozik náluk, olyanok, akik felvállalják nevüket, fényképüket és elérhetőségeiket a cég honlapján is.

alku.jpg

Költségek pro és kontra

A mezítlábas ingatlanosok közül sokan akár 2%-ért is dolgoznak, mivel rezsijük sokkal kevesebb mint egy irodai ingatlanosé, de sajnos ez a legtöbbször a minőség rovására is megy. Nem fizetnek a hirdetésekért, a legjobb esetben is addig jutnak el, hogy ingyenes oldalakra, illetve az ingatlan.com-ra kikerülnek az ingatlanok, de ennyi. Ellenben az irodai ingatlanosok tudnak használni kirakatot vagy kirakatokat, van irodájuk ahova több ügyfél bejön mert az internetet nem tudja megfelelően használni és ami még fontosabb: megjelennek a fontosabb ingatlanos rendezvényeken, olyanokon mint a Lakásbörze és a Lakásvásár. Sokkal nagyobb piacot fednek le de ezért kicsit drágábbak is lesznek: 3-4% között dolgoznak a jobbak. Azzal nem kell foglalkozni, hogy a legnagyobb ingatlaniroda akár 5%+áfát is elkér, nem szabad nekik ennyiért odaadni, egy szájhúzás után már ők is bármikor lemennek 3.5%-ra... :) A nagyoknak is megvan az előnyük mert logikus módon jóval nagyobb piacot tudnak lefedni, az már egy másik kérdés, hogy egy 16. kerületi eladó családi ház a záhonyi iroda kirakatában való megjelentetése mennyire számít releváns reklámnak... és arra is fontos figyelni, hogy olyan ingatlanos kapja meg az irodai ingatlanosok közül megbízásunkat, aki nem csak azért veszi fel a lakást hogy teljesítse a havi limitet, hanem azért, mert azzal az ingatlannal is érdemben tud és fog foglalkozni.

Véleményeket és hozzászólásokat szívesen fogadok Facebook oldalamon, like és írjatok bátran!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8517763850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása