Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogy szabaduljak meg az ingatlanosok hívásaitól, ha eladnék?

2017. február 06. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

INGATLANOSOK KÍMÉLJENEK!

Kismillió hirdetés kezdődik ezekkel a szavakkal a legnagyobb hirdetési portálokon, aminek az oka csupán annyi, hogy a legtöbb tulajdonosnak komoly negatív előítélete van az ingatlanszakmával kapcsolatban. Nem mondom, hogy ennek nincs részben alapja, viszont sajnos a teljes általánosítás minden szakmával kapcsolatban hiba.

ar12481285138169.jpg

Ígéretek? Azok vannak...

A tulajdonosoknak sajnos meg kell érteniük azt, hogy a legtöbb sima ingatlanközvetítőnek kötelezően ki van adva, hogy X nap alatt fel kell hívnia Y mennyiségű tulajdonost és teljesen el kell határolódni attól, hogy bele van írva az, hogy ne legyenek telefonok. Rossz hírem van: ezek a telefonok sosem fognak megszűnni. Mindegyik ingatlanos ígérni fog valamit, amivel jobb színben próbálja magát feltüntetni: "eladom 1 hónapon belül!", "megkapja az irányárat a kezébe!" - sorolhatnám. Ezeket ún. scripteken eléjük rakják, a lényeg csak az, hogy kijussanak az ingatlanba, hogy aztán majd ott személyesen tudjanak kötni egy szerződést, amivel listázni tudják az ingatlant, ezáltal növelve vagy épp teljesítve a kötelező behozási számot. Szinte minden közvetítő így dolgozik, semmi mást nem fog tenni, mint a saját rendszerébe illetve 1-2 nagyobb online felületre felteszi az ingatlant és várja a csodát...

Mit tehet a tulajdonos?

Sajnos egyetlen dolgot tehet azért, hogy ettől megszabaduljon: megbíz egy ingatlanost. Hülyén hangzik, de sajnos így van. Viszont az ingatlanos kiválasztásával igenis sokat kell foglalkozni, két dolgot javaslok: kérdezzék meg a rokonokat, a családtagokat, a szomszédokat arról, hogy ki adott már el az eladandó ingatlan környékén már valamit és ha ingatlanossal tette, elégedett volt-e a munkájával, esetleg javasolná-e, hogy őt bízza meg az illető. A másik fontos dolog, hogy le kell csekkolni a kiválasztott ingatlanos munkáját. Írjuk be a keresőbe a nevét és azt hogy ingatlan, látni fogjuk, melyik cégnél dolgozik és látni fogjuk 2-3 hirdetését is, még az első oldalon. Ha elégedettek vagyunk a fényképeivel, a fogalmazásával, a stílusával, akár az öltözködésével, akkor érdemes vele egyeztetni egy személyes találkozóhoz időpontot. 

A közös bizalom elengedhetetlen!

Csak és csak akkor szabad megbízni egy ingatlanost, ha az illetőt elismerjük szakembernek a szakmájában, ezáltal megbízunk benne és megbízunk a szavában. Az ingatlanközvetítés is szakma, ahhoz hogy valaki profi legyen benne, sok tanulásra és tapasztalatra van szüksége, éppen ezért nem lehet valaki 20-21 évesen profi... szükség van akár 2-3 év munkára és tapasztalatra egy adott piacon ahhoz, hogy elismert szakértővé váljon az illető. Tehát a javaslatom: ha kapsz egy ajánlást, csekkold le az illetőt és ha szimpatikus, beszélj le vele egy személyes találkozót az ingatlanhoz. Ha 10-15 perc beszélgetés után is úgy gondolod, hogy ő az a szakember, akivel tudsz dolgozni, akkor megbízhatsz benne és nekiadhatod a megbízást, így megszabadulsz minden ezzel kapcsolatos tehertől: nem lesz több felesleges telefonhívásod, nem kell többet feleslegesen az ingatlanhoz menned, csak akkor fogsz újra belefolyni személyesen a dologba, amikor a vételi ajánlatra válaszolnod kell. És ha elfogadod, már csak az adásvételt kell aláírnod.

Ha tanácstalan vagy az ingatlanos kiválasztásában, írj nekem a Facebookomon, szívesen ajánlok neked valakit, akit a környéken ismerek és bízom a munkájában.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8317763848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása