Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Külföldön estek az ingatlanközvetítői jutalékok. Nálunk mi a helyzet?

2017. február 09. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az elmúlt évtized során világszerte jelentős mértékben estek az ingatlanközvetítői jutalékok. Nálunk ez egyelőre kevésbé látszik főleg a mamuthálózatok miatt, de szerintem hazánkban is a csökkenés irányába mutatnak a tendenciák. 

14985349_l.jpg

Összességében az ingatlanközvetítői díjak csökkenése volt jellemző az elmúlt több mint egy évtized során a világban. A Natalya Delcoure és Norm Miller által készített tanulmány megállapítása szerint 2002 és 2015 között az általuk megvizsgált 32 országból 17 esetében csökkentek a közvetítői jutalékok, átlagosan 34 százalékkal, míg 12 országban változatlanok maradtak.

Az európai országokat vizsgálva azt látjuk, hogy sok helyen süllyedt az ingatlanközvetítői jutalékok mértéke. Nagyobb csökkenés elsősorban a skandináv országokban volt jellemző (átlagosan 24 százalékkal), míg délebbre stagnáltak a díjak. Svédországban például 70 százalékkal 5 százalékról 1,5 százalékra ereszkedett a közvetítői jutalék mértéke. A velünk szomszédos országok nem szerepeltek a tanulmányban, viszont Oroszországban 7,5 százalékról 4 százalékra csökkent az átlag. Németország, Franciaország vagy Olaszország esetében magasabb, 4-5 százalékosak a jutalékok, tehát elég vegyes a kép, de a lefelé irányuló tendencia egyértelműen kirajzolódik. Ebben szerintem szerepe lehet a internet terjedésének, és az online jelenlét miatti nagyobb versenynek, de a több éven át tartó ingatlanpiaci és gazdasági válság is közrejátszhatott.

De mi a helyzet itthon?

Magyarországon a mamutközvetítők 5%+áfás nyílt szerződésekkel dolgoznak, de a legtöbb budapesti közvetítő hálózat 3-3.5%-os jutalékokkal dolgozik, ami megfelel az európai átlagnak. A nagy, országos hálózatoknál is ügyesen le lehet törni a jutalékokat, senkinek nem javaslom hogy annyiért aláírjon szerződést, biztosan talál jobb alternatívát, vagy egy kis tárgyalás után csökkentést, hiszen mindkét félnek érdekében áll a szerződés megkötése.

Véleményem szerint egy optimalizáltan működő irodahálózat 3-3.5 %-os jutalékból kiváló szolgáltatást tud nyújtani, ugyanakkor az is igaz, hogy a közvetítő díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet ígérni, különben az a szolgáltatás kárára válik. Ennek oka, hogy egy becsületes, jól dolgozó ingatlanközvetítő munkája számtalan költséggel jár (hirdetések, kiemelések, szórólapok, üzemanyag, stb), ráadásul e mellett az ingatlanos megélhetését is biztosítania kell, ez is csak egy munka, mint minden más.

kulcsot_ad_freedigitalphotos_-smarnad.jpg

Nálunk is látható a tendencia...

Miközben akadnak olyan ingatlanközvetítők, akik az európai átlagnak megfelelő jutalékért kínálják szolgáltatásaikat, a magasabb díjért dolgozó hálózatoknál is beindulhat a közvetítő díjak mérséklése, erre utal az is, hogy 2015-ben az egyik nagy franchise tőzsdére lépési kísérlete kapcsán kiadtak egy befektetői tájékoztatót, melyben középtávon általános jutalékszint-csökkenést prognosztizált az ingatlanközvetítő hálózat.

Emellett az is jelzi az irányt, hogy a nagy ingatlanközvetítő franchise-ok már nem kötik ki fixen magas jutalék alkalmazását a partnereinek, csak ajánlást tesznek a mértékre. Ráadásul akad olyan, Budapest belvárosában régóta működő ingatlanhálózat, mely az elmúlt hónapokban csökkentette a jutalékát; ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az eddig jellemző 5-6 százalékos jutalékszint már nem fenntartható.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3217763846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása