Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan ellenőrizzem az ingatlanközvetítőm?

2017. február 18. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az ingatlanközvetítők zöme nemhogy nem szakértője szakmájának, saját magát sem tartja annak. Felsorolok néhány lehetőséget, amivel ellenőrizheted ingatlanosod.

corporate.jpg

 

Hideghívás-teszt

Ha elkezdesz hirdetni magánszemélyként egy ingatlant, kismillió ingatlanos fog felhívni, teljesen függetlenül attól, akarod-e vagy nem, a szövegbe beleírtad-e hogy hívhatnak vagy nem... nekik egy feladatuk, sajnos el kell fogadni, hogy hívogatni fognak, bármit is teszel ellene. VISZONT! Ez egy jó módja annak, hogy értelmes ingatlanost találj: tegyél fel neki keresztkérdést, olyat, amire biztosan nem számít: "Mióta ingatlanozol?" "Elégedett vagy a munkáddal?" "Miért pont most hívtál?" A lényeg, hogy kizökkentsük a script-ből, tehát az előre megírt szövegkörnyezetből. Általánosan minden ilyen híváskor negatív válaszra számít az ingatlanos, így nem lesz feltétlen felkészülve a nem negatív reakcióra. Ha értelmesen tud válaszolni és elégedett vagy a válasszal, azt jelenti, hogy amikor az ingatlanoddal foglalkozna, akkor is fel lehet neki tenni bármilyen kérdést az ingatlanodról, fog tudni megfelelően válaszolni - ergo felkészült, tapasztalt, jól kommunikál.

Online megjelenései

Ha szimpatikus volt ahogy beszélt, kérd meg, hogy hívjon vissza 1-2 nap múlva, addig pedig név és cég alapján ellenőrizd azt, hogy milyen igényes a munkája. Ha a keresőbe beírod a nevét és a munkahelyét, biztosan ki fogja dobni néhány hirdetését. Jók a fotói? Van a hirdetéshez alaprajz? Megfelelő a szövegezés, a leírás? Jó a helyesírás, elég választékos a nyelvtan? Az első benyomás mindig nagyon fontos egy keresőnél, itt pedig a hirdetés milyensége fogja adni ezt az első benyomást. 

Szavahihetőség

Ha összecseng a telefonon elmondottakkal az, amit online láttál tőle, illetve az előre egyeztetett időpontban visszahív, akkor foglalkozik azzal, amit kértél tőle és nem próbál szépíteni, tehát szerintem egy személyes találkozót kiérdemelhetett. Hangsúlyozom: a személyes találkozó még nem egyenlő a szerződéskötéssel! Ha megbeszélsz vele egy időpontot, amikor találkoztok a lakásban és megmutatod neki azt, még nem jelenti azt, hogy azonnal alá kell írnod vele bármit amit eléd rak. Ha nem szimpatikus, itt is megmondhatod neki hogy ne haragudjon, de más ingatlanosokat is meghallgatsz... Borzalmasan fontos az, hogy az eladó szakértőként tekintsen az ingatlanosra, olyanra, akinek ez a szakmája és akiben megbízhat az eladással kapcsolatos minden teendővel kapcsolatban. Ha ez a bizalom nincs meg és nincs is esély arra hogy felépítsétek, akkor nem szabad aláírni semmit.

Rugalmasság

Minden ingatlanközvetítő többféle szerződéstípussal dolgozik és a legtöbb ingatlanosnak van lehetősége egy kicsit játszani a jutalékokkal. A nagy irodák csak százalékos rendszerben dolgoznak, de a kisebb, lokálisan erős irodáknál van lehetőség arra is, hogy megbeszéld az ingatlanossal hogy mi az a legkisebb összeg, amit a kezedbe szeretnél kapni és ő eszerint kalkulál mindent. A korrekt ingatlanos bevállalja azt is, hogy ha te például 19 M Ft-ot szeretnél az ingatlanodért, de az ingatlanos 19.2-ért tudja eladni, 200e Ft-ot keresett, de tartotta a szavát és a megbeszéltek szerint tudta eladni az ingatlant. Átlagban a jó és rugalmas ingatlanosok 2.5-3% körül már rentábilisan tudnak dolgozni, 20 M Ft körüli ingatlanértékesítéskor a megfelelő jutalék mértéke bruttó 4-500e Ft-nál nem kell, hogy több legyen. Az 5%+áfás szerződéseket semmiképpen nem szabad aláírni.

Utóellenőrzés

Miután leszerződtünk egy adott ingatlanossal, 2-3 napra rá ellenőrizzük, hogy felkerült-e lakásunk hirdetése a legnagyobb, ingatlanokkal foglalkozó portálokra. Elvben könnyen meg kell hogy találjuk, az ingatlanosnak kötelező kiemelten hirdetnie, ez is beletartozik a megbízási díjba. Ha elégedettek vagyunk a hirdetés milyenségével de esetleg van benne valami hiba amit előre nem egyeztettél vele, vagy szimplán rosszul adta meg, szólj neki hogy mihamarabb javítsa. Ha ez a javítás 12 órán belül kérésed szerint megtörténik és a fenti pontokat figyelembe vetted, biztosan megfelelő ingatlanossal dolgozol együtt.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6217763842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása