Ingatlanpiaci tanácsadó blog

5 tipp az ingatlanod árának megállapításához!

2017. február 25. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ha ingatlanos nélkül szeretnéd eladni az ingatlanodat de nem értesz hozzá, vannak lehetőségeid, hogyan is csináld. Azt mindenki tudja, hogy ha felteszed értelmes áron az ingatlanodat a főbb online felületekre, néhány napon belül el tudod adni. De mi az értelmes ár? És mi van, ha többért is el lehetett volna adni? Íme 5 tipp arra, hogyan állapítsd meg ingatlanod reális piaci értékét!

house-with-question-mark-300x300.jpg

Kutatás

A főbb online felületek automatikusan számolnak átlag négyzetméter árat, így sokszor elegendő az, ha megnézed, mennyiért árulják a környékeden a hasonló (vagy épp teljesen ugyanolyan) ingatlanokat. Egyszerű az árat belőni, ha ugyanabban a házban más is árul ingatlant, vagy panelban laksz, ahol minimális különbségeket lehet csak megállapítani... Tehát "guglizgass" kicsit, de vigyázz! Vannak mindig kiugróan magas árak is, ennek több oka is lehet, az egyik a következő.

Érzelmi kötődés

Ott születtél? Ott éltek nagyszüleid 70 évig, te örökölted de nem akarsz odaköltözni? Az érzelmi vonalat senki nem fogja neked megfizetni, így erőt kell venned magadon és el kell tudnod engedni ezt a részét. Egy érdeklődő ha meglát egy 50 nm-es szép lakást 20 M Ft-ért, majd meglátja a tiedet 24.9-ért, rá sem fog kattintani... ő csak annyit lát, hogy te azt iszonyatosan túláraztad, az ok teljesen mindegy neki. Szóval ha kutattál neten egy kicsit és nagyjából megvan az ár, az fogja jelenteni a különbséget egy másik ingatlanhoz képest, hogy jobb vagy rosszabb állapotú-e, illetve hogy esetleg jobb helyre néz-e (nem mindegy, hogy egy adott házban lévő ingatlan belső kertre néz, vagy az utcára), de fontos a fekvés, az emelet és a környék ellátottsága is.

Alku nélkül soha

Amatőr dolog azt mondani valakinek, hogy semmi alku nincs az árban. Igenis úgy kalkuláljunk, hogy mindenki megpróbál majd alkudozni, mert ez is hozzátartozik az ingatlanértékesítéshez és ingatlanvásárláshoz: jó érzés a tudat, hogy "megspóroltam" néhányszázezer forintot - az itt már nem releváns, hogy mi eladáskor pont azzal kalkuláltunk, amire lealkudták. A budapesti piacon 4-8%-os alkuk vannak mostanában általánosan, vidéken kicsit több, de a motiváció itt is nagyon fontos: válás miatt kell eladni? Jön a 3. gyerkőc és lépni kell? Esetleg csak azért hirdeti, mert ha jön valami "balek" és elviszi ennyiért, akkor odaadja? Nem mindegy. Ezt a motivációt nehéz kideríteni, a következő tippem pont ebben tud segíteni.

Szakértői vélemény

Az ingatlanszakértő a 21. századi ingatlanközvetítő. Közvetítésre mint olyanra már nincs szükség, a rengeteg fals és valid információ megszűrésére viszont annál inkább: alkalmazzunk valakit, aki leveszi a terhet a vállunkról az értékesítéssel kapcsolatban. A jutalékra pedig itt egy jó tipp: az előző pontok alapján van egy ár a fejünkben, mondjuk azt az ingatlanosnak, hogy ezt az összeget mindenképpen a kezünkbe szeretnénk kapni, a fölötte levő rész lesz az alku és a jutalék összege. DE! Nem szabad csodát várnunk. Az ingatlanos ha profi, el tudja adni az ingatlant a piaci árán, de Te nem kockáztatod azt, hogy esetleg te piaci ár alatt adtad volna el, esetleg problémák adódnak és szakértelem híján macerás és hosszadalmas megoldanod... Van lehetőség az értelmes ingatlanosokkal ésszerű árat megállapítani, az első pontokat ilyen esetben ki is hagyhatod.

Kalkulátor, értékbecslő

Ha mégsem egy ingatlanszakértő a választásunk, van egy hivatalos szakma, az ingatlan értékbecslői, akik néhány tízezer forintért néhány nap alatt kismillió adat és tulajdonság alapján megállapítják az ingatlan jelenlegi piaci értékét. Ez is egy megoldás, de ez is relatív és ha három különbözőt kihívunk, három különböző árat fogunk visszakapni. Van online kalkulátor is, ami méret, terület és cím alapján megmondja az ingatlanunk értékét, de eddigi tesztjeim alapján mindig alul kalkulál, ami nekünk ingatlanszakértőknek és a későbbi vevőknek jó, a tulajdonosnak nem annyira, így az onnan kapott adatokat is érdemes fenntartásokkal kezelni.

Ha van még tipped vagy ötleted, hogy hogyan lehet megállapítani egy ingatlan árát szakértelem nélkül, bátran oszd meg velem Facebook oldalamon, kíváncsi vagyok és szívesen veszem a tippeket én is - jó pap holtig tanul!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9817763838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása