Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A kalandozó ingatlantulajdonosok története

2017. április 10. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A jelenlegi ingatlanpiacon divat lett lakást hidetni. Több tulajdonos is úgy gondolja, hogy felteszi, kalandozik egy kicsit a piacon, hátha talál valami "balekot", akinek megfelel az az ár, amiért ő már eladná... de honnan tudjuk megszűrni őket? Tapasztalat alapú bejegyzés következik.

family-law.jpg

Kevesebb időm van mostanában írni a blogot, többek között azért, mert mostanában rengeteg olyan megkeresést kapok, hogy szeretném eladni az ingatlanomat de nem mindenáron, mi lenne az az ár, amiért eladható és ne legyen ár alatt? Tehát konkrétan piaci árelemzést végzek most tulajdonosoknak, csak mivel ez a közvetítők alapfeladata, ingyenesen... :) Ez nem baj, szívesen csinálom, mivel általában megbízást is kapok az értékesítésre, de csak és CSAKIS akkor foglalkozom vele, ha az eladás megfelelő érvekkel van alátámasztva. Becsületes ingatlanosként sosem lenne képem átverni a vevőket azzal, hogy ennek vagy annak az ingatlannak milyen jó az ára, amikor mélyen legbelül én nem gondolom ezt... ahogy nem mernék olyan ingatlant sem értékesíteni, ahol nem vagyok biztos abban hogy készen lesz az építkezés, vagy rejtett hiba van.

Okok az értékesítésre

Két fő csoport van, a jó és a rossz okok. Rossz okkal is sokan próbálkoznak és sok ingatlanos segít is nekik ebben, ilyenkor van az, hogy a már alapból magas irányárra még tegye rá az ingatlanos a jutalékát, ami így közvetve generálja a piaci árak emelkedését - ez szörnyen rossz, mivel más tulajdonosok azt látják, hogy ennyiért mennek (vagy nem mennek) az ingatlanok, de az enyém jobb állapotú, még többért teszem fel. És így tovább, és így tovább. Éppen ezért nálunk nincs is ilyen. Megbeszéljük a tulajdonossal, hogy mi az az ár, amit mindenképpen a kezébe szeretne kapni és eszerint kalkulálunk jutalékot, illetve hagyunk rajta alkut. Volt olyan, hogy a tulaj 22.9-ért hirdette az ingatlant, amikor erről beszéltünk vele, azt mondta hogy 22.9-et szeretne kézbe kapni. Így amellett, hogy nem vállaltuk az értékesítést, tájékoztattuk is arról, hogy a jelenlegi ingatlanpiacon szinte lehetetlen alku nélkül értékesíteni... Rossz ok tehát az, hogy egy 20 milliós lakást felteszek 24 millióért "hátha" alapon... "hátha jön egy balek, aki ennyiért viszi, akkor eladom". És ilyenkor jön az ingatlanos, aki elkezdi hirdetni 26.9-ért... mondanom sem kell, mennyire káros ez a piacnak.

Jó ok az értékesítésre például az, hogy kinőtték. Van most olyan értékesítésem, hogy 2 szobás lakásba még ketten költöztek de azóta öten lettek, így kihasználják a CSOK adta lehetőségeket. Imádom az ilyen értékesítéseket, mivel amellett, hogy korrektül lehet segíteni az eladást és a vételt, a cél és az ok is helyes, ahol minden fél boldog lesz: az eladó spórol a CSOK miatt, és nagyobb ingatlanja lesz, a vevő 1-2 millióval olcsóbban vehet lakást (mert egy CSOK lehetőséggel élő család sokkal rugalmasabb pont a CSOK miatt)... mindenki boldog.

Az egész írásnak az a lényege, hogy akár ingatlanosként, akár tulajdonosként, akár vevőként olvasod ezt a cikket, az eladás motivációjával mindig tisztában kell lenni: ha közvetítő vagy és tudod a motivációt, tudod, hogy mennyi alkut lehet esetleg elérni (vagy épp nem foglalkozni az ingatlannal az alku hiánya és az eladó rugalmatlansága miatt), ha eladó vagy, reálisan kell látnod a piacot és észre kell venned, hogy túlárazva nincs értelme foglalkoznod az eladással, ha pedig vevő vagy, akkor mindent tegyél meg azért, hogy kiderítsd, miért akarják az ingatlant eladni. Egy jó ingatlanos ezt percek alatt kideríti, de egy laikus érdeklődő egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő kérdéseket teszi fel ilyen helyzetben.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7417763826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása