Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az online ingatlanhirdetések hazugságai

2017. április 20. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Több, mint 10 éves tapasztalatom miatt rengeteg ingatlanhirdetéssel találkozom, amelyeket általánosan három osztályba tudok osztani: a szándékosan megtévesztőek, a véletlen butaságot tartalmazó, valamint az értelmesen, őszintén összerakott hirdetés. Legutóbbiról most nem lesz szó, lehet őszintén és értelmesen hirdetni, egyszer talán erről is írok egy bejegyzést, de most a szándékos hazugságokról, félretájékoztatásokról lesz szó - a véletlen elírt, rosszul írt hirdetések javíthatóak, ebből nem szoktunk problémát csinálni, ellenben a szándékosság komoly probléma.

ab40f34f01e166497ccf340d5b709346.png

Lokáció

"a város fő ütőerénél" - Rohadt forgalmas helyen, valószínűleg utcára, zajos részre néző ingatlan. Tapasztalatból tudom, milyen a Margit híd budai hídfőjénél egy első emeleti, utcára néző lakásban élni, ahol az ablakod előtt rongyol el a 4-es 6-os villanyszedője... lehet, hogy valaki ezt szereti, de az biztos, hogy nagy általánosságban nem így van...

"X tértől néhány percre" - Néhány percre, de mivel? Gyalog? Kocsival? Sajnos általában a legrosszabb: légvonalban. Sokszor fordul elő, hogy néhány percre az Örs vezér terétől - ez 2 km is simán lehet, tehát gyalog jó fél óra... Kinek mi a néhány perc - érdemes tehát megtekintéskor erre is kitérni.

"vadregényes, ősfás környezetben" - Erdő szélén, városhatáron, vagy rosszabb esetben rendezetlen környezetben található területen. Hiába szép az ingatlan, ha egy kiló kenyérért is 20 percet kell autókázni, sokmindenkinek ez egyáltalán nem felel meg, ilyen helyeken a tömegközlekedés is elég hiányos.

Elrendezés

"tágas terekkel rendelkező" - Általában hatalmas alapterületen, borzasztó elrendezéssel 2 óriási szoba, 4 méteres belmagassággal. Sokan ezeket a polgári ingatlanokat keresik és szeretik, de ha nincs korszerűsítve a szigetelés és a fűtés, télen 40-50e Ft-os havi fűtésszámlákra lehet és kell is számítani.

"kellemes kis kuckókkal rendelkező" - Valamilyen oknál fogva 5-6-7-8 nm-es helyiségekre, alkóvokra (ablaktalan szoba - és ez nem szoba) bontott lakás. Olyan szempontból jobb, hogy a falak általában bonthatóak, de érdemes statikus véleményét kérni még megvásárlás előtt arról, hogy át lehet-e mindent alakítani úgy, ahogy szeretnénk.

"egyedi elosztású" - Borzalmas elosztású. Főleg olyan ingatlanoknál láttam sokszor, ahol a 3 szobát egymáson keresztül lehet megközelíteni, és esélyed sincs arra, hogy egyedi megközelítést kialakíts - főleg a 70 centi vastag tartófalak kivehetetlensége miatt. Ha valami "egyedi elosztású", szinte biztosan problémás lesz.

Tulajdonságok

"párizsi panoráma" - Nagy kedvencem. Van, ahol francia panorámának hívják - nevét onnan kapta, hogy tetőket, kéményeket lehet látni az ablakból, ahogy párizs legtöbb legfelső lakásából, valahogy így:

roman-roofs-old-rome-roofs-h7-m3.jpg

Ez persze nem Budapest, de érthető a lényeg.

"legénylakás" - kis (néha csak 15-20 nm) alapterületű ingatlan, jellemzően a földszinten vagy a szuterénben, alapszolgáltatásokkal. Gyakran nyílik a belső udvarból közvetlenül. Új építés esetén más a helyzet, ott általában a legkisebb méretű garzonlakásokat jelenti. Hasonló ingatlant takarhat az "ideális első lakás" kifejezés is.

"részleges panoráma" - kedvezőtlen esetben egy hatalmas épület, vagy valami más takarja el a panoráma egy nagyobb részét, amiből így olykor csak egy szűk csík élvezhető. Dunai panorámás lakásoknál jópárszor előfordul, hogy a panoráma valójában az erkélyről erősen kihajolva és elfordulva "élvezhető".

Állapot

"egyedi stílusban felújított" - megtörtént a felújítás - a tulajdonos saját ízlésvilága szerint. Jó eséllyel találkozhat ilyenkor mélyvörös vagy sötétkék falakkal, egymással nem összeillő színekkel, hupilila homlokzattal. Volt már példa gyönyörű görögös oszlopokra lakótelepi lakásban, vagy éppen az egész mennyezetet beborító freskóra - mely a tulajdonos saját alkotása volt...

"minimális felújítás után költözhető" - az egész lakást biztosan ki kell festeni, rosszabb esetben a parkettát vagy a padlószőnyeget is ki kell cserélni. Ahol tényleg csak festeni kell, azt általában "tisztasági festés után költözhet" jelzővel szokták illetni, de még ez sem minden esetben garancia az egyébként makulátlan állapotokra.

"retro hangulatú" - általában lakótelepi típuslakások esetén, vagy nagy, szövetkezeti társasházakban lévő ingatlan esetében: az 1960-as, vagy 70-es években történt átadás óta minden változatlan, jellemzően leharcolt vizesblokk és nagyvirágmintás tapéta várja a vevőt. Hiába jó állapotú, általában tégláig le kell bontani.

Figyelemfelkeltés

"óriási árcsökkenés" - általában hatékony figyelemfelhívó módszer, ami magában hordozza a kódolt üzenetet: a lakást már régebb óta hirdetik, de a korábbi áron nem volt rá vevő - azaz az ár elkezdett csökkenni a piacon elfogadott szintre. Szintén jellemző a módszer használata, amikor az ingatlan eladása nagyon sürgőssé válik, például válás vagy örökösödés miatt.

"2 szobás lakás az Astoriánál 11 millióért" - a lakás, ami nincs is. Vitatható módszerrel működő ingatlanirodák egyik fogása, hogy az érdeklődést generálva olyan lakásokat hirdetnek, ami fizikai valóságában nem is létezik, az érdeklődő telefonálóknak pedig a jól bevált "ez már elkelt, viszont felhívnám a figyelmét további hasonló ingatlanainkra" szöveget adják elő. Bár a módszer egyre kevésbé működik, még mindig vannak, akik próbálkoznak vele. 

 

Rengeteg hasonló jutott még az eszembe, de ez a bejegyzés így is nagyon hosszúra sikerült, így talán egy másik postban folytatom valamikor :) Ha neked van még olyan meglátásod vagy véleményed egy hasonló "átverésről", bátran küldd el nekem Facebook oldalamon keresztül, ha elég összegyűlik, szívesen kirakom őket.

Szép napot mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1517763822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása